Τι συμβαίνει με τον νέο anti-drag νόμο στις ΗΠΑ και πώς επηρεάζει τα τρανς άτομα;

τενεσι ντραγκ Facebook Twitter
Η drag καλλιτέχνης Vidalia Anne Gentry μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Εκστρατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να επιστήσει την προσοχή στο anti-drag νομοσχέδιο του Τενεσί.
0

— Τι ακριβώς προβλέπει αυτός ο νέος νόμος που μετά την ανατροπή του Roe vs Wade έχει τρομοκρατήσει τις ΗΠΑ;
Πρόκειται για τον νέο anti-drag νόμο που υπέγραψε την Πέμπτη ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τενεσί, Μπιλ Λι. Βάσει αυτού του σκαριφήματος με νομική ισχύ, ποινικοποιούνται τα shows σε δημόσιους χώρους με «άνδρες που παριστάνουν τις γυναίκες και γυναίκες που παριστάνουν τους άνδρες, υπό τον κίνδυνο ότι μία τέτοια παράσταση μπορεί να την παρακολουθήσουν και παιδιά».

— Πότε τίθεται σε ισχύ ο νέος νόμος;
Την 1η Απριλίου. Την πρώτη φορά που κάποιος θα συλληφθεί σε δημόσιο χώρο με γυναικεία ρούχα ενώ είναι άνδρας και τανάπαλιν, θα προσάγεται για πλημμέλημα. Αν συνεχίσει να δίνει παραστάσεις in drag –και μετά την πρώτη σύσταση– σε χώρους όπου μπορούν να παρακολουθούν παιδιά, η πράξη του θα θεωρείται κακουργηματικού χαρακτήρα.

— Γιατί ο συγκεκριμένος νόμος έχει καταφέρει να τρομοκρατήσει τους Αμερικανούς ή τουλάχιστον ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού;
Κατ’ αρχάς, είναι η κάπως γενικόλογη και ασαφής διατύπωση του νόμου που ναι μεν ξεκινάει από τις drag queens και περσόνες, ωστόσο δημιουργεί αμφιβολίες και φόβο. Όπως σωστά αναρωτιούνται εδώ και μέρες Αμερικανοί αρθρογράφοι, πώς ακριβώς ορίζει ο νόμος τους «άνδρες που παριστάνουν τις γυναίκες»; Μήπως αυτή η γενικόλογη διατύπωση θα είναι η αρχή των μαζικών διώξεων εναντίον τρανς ανθρώπων στις ΗΠΑ;

Σύμφωνα με τον Δείκτη Πολιτειακής Ισότητας της Εκστρατείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 29 από τα 315 νομοσχέδια κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας τέθηκαν σε ισχύ το 2022, και η ομάδα παρακολουθεί τώρα περίπου 750 νομοσχέδια κατά των μελών της, νομοσχέδια που έχουν εισαχθεί στα πολιτειακά νομοθετικά σώματα σε όλη τη χώρα. Όπως επισημαίνεται από το συγκεκριμένο Παρατηρητήριο «πάνω από τα μισά είναι νομοσχέδια που θα προκαλέσουν πραγματική ζημιά στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας».

— Λέμε, δηλαδή, ότι το νομοσχέδιο είναι το πρόσχημα για την έναρξη «σαφάρι» εναντίον των τρανς ατόμων και μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας;
Ναι. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Patrick Grzanka, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί και πρόεδρος του διεπιστημονικού προγράμματος του πανεπιστημίου για τις γυναίκες, το φύλο και τη σεξουαλικότητα, ο μόνος στόχος αυτού του νέου Νόμου είναι να τρομοκρατήσει τους ανθρώπους. Όπως εξηγεί «ο νόμος αποτελεί μέρος μίας πολιτικής περιστολής που έχει σχεδιαστεί "για να βάλει στη θέση τους" τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και φυσικά η θέση αυτή είναι να σκύψουμε φοβισμένοι το κεφάλι και να γυρίσουμε εκεί ακριβώς που βρισκόμασταν τόσα χρόνια: στη σκιά και στην ντουλάπα».

— Ισχύει ότι λίγο καιρό πριν ο κυβερνήτης του Τενεσί υπογράψει το νομοσχέδιο, ήρθε στην επιφάνεια φωτογραφία του από το Λύκειο στην οποία ήταν ντυμένος γυναίκα;
Ναι. Ο λόγος για μία φωτογραφία του Λι από την επετηρίδα του 1977, ωστόσο αυτό δεν εκλήφθη ως κάτι από το «σκοτεινό παρελθόν» του κυβερνήτη, αλλά ως εφηβικό αστείο. Κάποιοι βέβαια είδαν την έκτοτε απόπειρά του να χλευάσει τις μειονότητες, αλλά το συγκεκριμένο μικρή σημασία έχει με αυτό που φαίνεται να ξεκινάει τώρα στην Αμερική και στοχεύει στον περιορισμό των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων και εν γένει της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και επίσης εκφράζει πλήρως τον τρόπο σκέψης των συντηρητικών απέναντι στα δικαιώματα των τρανς ατόμων.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται σε άρθρο των New York Times (και λίγο καιρό μετά τις ανοιχτές επιστολές για ανησυχίες πολλών δημοσιογράφων του αναφορικά με τον τρόπο που καλύπτονται θέματα που αφορούν τα τρανς άτομα), η αποκάλυψη της φωτογραφίας του Λι ντυμένου γυναίκα πέρασε στα ψιλά για έναν λόγο: γιατί είναι ok ως στρέιτ άντρας να ντύνεσαι γυναίκα για να κάνεις πλάκα με τις θηλυκότητες, αλλά αισχρό και διεστραμμένο ως γκέι άντρας να κάνεις ακριβώς το ίδιο μόνο και μόνο για να την υμνήσεις και να επικοινωνήσεις με το κομμάτι του εαυτού σου που αισθάνεται γυναίκα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Grzanka για τον νόμο: «Ξεχάστε τη λογοδοσία. Δεν χρειάζεται καν να υπάρχει εσωτερική συνοχή στη νομοθεσία, αρκεί να προωθεί το μίσος». Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος που πιστεύει ότι μετά την ανατροπή του νόμου για τις αμβλώσεις, σειρά έχουν οι ομοφυλόφιλοι και τα τρανς άτομα. Αυτές οι ανησυχίες έχουν εκφραστεί ήδη από το καλοκαίρι και, όπως επισημαίνει, αποτελούν βέλη στη φαρέτρα της alt-right ρητορικής που βλέπει ως απειλή εν γένει τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα «για τις λευκές, χριστιανικές αποκλειστικά ετεροφυλόφιλες αξίες».

Τι συμβαίνει με τον νέο anti-drag νόμο στις ΗΠΑ και πώς επηρεάζει τα τρανς άτομα; Facebook Twitter
Πολλές άλλες πολιτείες έχουν εξετάσει παρόμοια νομοσχέδια, αλλά καμία δεν έχει ενεργήσει τόσο γρήγορα όσο το Τενεσί.

— Πρακτικά, τι σημαίνει η εφαρμογή του Νόμου από την 1η Απριλίου και μετά;
Πέρα από τις συλλήψεις και τις ποινικές διώξεις με το ασαφές πλαίσιο που περιγράφεται πιο πάνω; Για το Τενεσί τουλάχιστον σημαίνει ότι κηρύσσονται παράνομες και οι παρελάσεις τύπου Pride και επί του πρακτέου οτιδήποτε ξεφεύγει από τη γενικόλογη νόρμα του κυβερνήτη. Όπως μάλιστα εξήγησε η Cameron Wade, μια drag περσόνα από το Νάσβιλ που εμφανίζεται με το όνομα Justine Van de Blair, αυτή η ασάφεια δίνει περιθώρια στις καταχρηστικές ενέργειες των αρμόδιων νομικών και αστυνομικών αρχών της Πολιτείας του Τενεσί, ενώ το μήνυμα που στέλνει το νομοσχέδιο είναι «ότι οι ζωές των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι ασήμαντες και ότι δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι εδώ».

— Το Τενεσί είναι η μοναδική Πολιτεία των ΗΠΑ που προχωρά σε τέτοιες αλλαγές νομοθεσίας;
Δυστυχώς και απ’ ό,τι φαίνεται, όχι. Στα τέλη του περασμένου μήνα η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια του Άρκανσο, Σάρα Χάκαμπι υπέγραψε επίσης ένα νομοσχέδιο που περιορίζει τις «παραστάσεις που απευθύνονται σε ενήλικες», ένα μέτρο που αρχικά στόχευε ρητά τους drag καλλιτέχνες. Ωστόσο, εκεί σημειώθηκαν σημαντικές αντιδράσεις εναντίον αυτής της ενέργειας. Στο μεταξύ, και σύμφωνα με τον Δείκτη Πολιτειακής Ισότητας της Εκστρατείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 29 από τα 315 νομοσχέδια κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας τέθηκαν σε ισχύ το 2022, και η ομάδα παρακολουθεί τώρα περίπου 750 νομοσχέδια κατά των μελών της, νομοσχέδια που έχουν εισαχθεί στα πολιτειακά νομοθετικά σώματα σε όλη τη χώρα.

Όπως επισημαίνεται από το συγκεκριμένο Παρατηρητήριο «πάνω από τα μισά είναι νομοσχέδια που θα προκαλέσουν πραγματική ζημιά στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας». Ειδικά και σε ό,τι αφορά το Τενεσί, έχουν υιοθετηθεί και από το 2015 και μετά 14 νόμοι κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, δηλαδή, «περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία στη χώρα», σύμφωνα με την Εκστρατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

— Γιατί, όμως, συμβαίνει τώρα όλη αυτή η πολιτική κινητικότητα εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας;
Σύμφωνα με τον Michelangelo Signorile, ραδιοφωνικό παραγωγό και συγγραφέα του προφητικού βιβλίου του 2015 It's Not Over: Getting Beyond Tolerance, Defeating Homophobia and Winning True Equality (μτφρ.: «Δεν έχει τελειώσει: Πηγαίνοντας πέρα από την Ανοχή, Καταπολεμώντας την Ομοφοβία και Κερδίζοντας την Ισότητα») το βαθιά συντηρητικό, αντικοινωνικό πολιτικό στρατόπεδο της Αμερικής βλέπει ότι με τέτοιες ενέργειες θα συσπειρώσει τη βάση του και θα επιτύχει απανωτές νίκες σε εκλογικές αναμετρήσεις. Ο Signorile επισημαίνει ότι τα νομοσχέδια κατά των drag καλλιτεχνών πλέκουν περαιτέρω τα υπάρχοντα πολιτικά νήματα στη Δεξιά, συνδυάζοντας την κατήχηση και την κακοποίηση των παιδιών με οτιδήποτε αφορά τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

— Τι σημαίνει αυτό;
Ότι προσπαθούν να συνδέσουν ανοιχτά, χυδαία και απολύτως κακοποιητικά για την πραγματικότητα τα γκέι και τρανς άτομα με τους παιδόφιλους και κάπως έτσι να τρομοκρατήσουν παιδιά και ενήλικες. Ο εντελώς αναληθής συσχετισμός ήδη έχει προκαλέσει αμόκ αιματοχυσίας εναντίον τρανς ατόμων, αλλά αυτό δεν φαίνεται να τους απασχολεί ιδιαίτερα.

— Υπήρξε κάποια αντίδραση από τις πλέον διάσημες drag περσόνες των ΗΠΑ τόσο για το νομοσχέδιο όσο και τους απώτερους στόχους του;
Ο πλέον διάσημος για τη δουλειά του στην drag τέχνη RuPaul και ψυχή του τηλεοπτικού show RuPaul's Drag Race δημοσίευσε ένα βίντεο στο Instagram λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι «μια κλασική τεχνική αντιπερισπασμού» των ψηφοφόρων και μάλιστα κάλεσε τους Αμερικανούς να δείξουν τη δύναμη της ψήφου τους.

«Έι, για κοιτάξτε εκεί! Να μια κλασική τεχνική αντιπερισπασμού, που μας αποσπά την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα για την επίλυση των οποίων εκλέχθηκαν: για την ανεργία, για την υγειονομική περίθαλψη, για να κρατήσουν τα παιδιά μας ασφαλή από το κακό μέσα στο ίδιο τους το σχολείο. Αλλά ξέρουμε ότι οι νταήδες είναι ανίκανοι να λύσουν πραγματικά προβλήματα. Ψάχνουν για εύκολους στόχους ώστε να μπορούν να δίνουν την εντύπωση ότι είναι αποτελεσματικοί. Νομίζουν ότι η αγάπη μας, το φως μας, το γέλιο και η χαρά μας είναι σημάδια αδυναμίας. Αλλά κάνουν λάθος, γιατί αυτή είναι η δύναμή μας», λέει σ’ αυτό το βίντεο ο RuPaul και συνεχίζει: «Οι drag queens είναι οι ΟΥΚάδες του queer κινήματος. Μη διαστρεβλώνετε την αλήθεια και μην αποπροσανατολίζεστε. Εγγραφείτε για να ψηφίσετε, ώστε να διώξουμε αυτές τις βασίλισσες του τσίρκου από την πολιτική και να βάλουμε στην κυβέρνηση έξυπνους ανθρώπους με πραγματικές λύσεις. Και παρεμπιπτόντως, μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρή όσο η ίδια σας η ψήφος».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι γυρεύουν η J.K. Rowling και ο Χάρι Πότερ στην κόντρα των New York Times με την τρανς κοινότητα;

Explainer / Τι γυρεύουν η J.K. Rowling και ο Χάρι Πότερ στην κόντρα των New York Times με την τρανς κοινότητα;

Πώς η γνωστή για τις τρανσφοβικές της απόψεις συγγραφέας χρησιμοποιήθηκε από την εφημερίδα ως απάντηση στη σκληρή κριτική που δέχεται τόσο από συνεργάτες της όσο και από διάσημους της βιομηχανίας του θεάματος και των γραμμάτων;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ποιος φοβάται τη Brianna Ghey ακόμη και δολοφονημένη;

Lgbtqi+ / Ποιος φοβάται τη Brianna Ghey ακόμη και δολοφονημένη;

Στη Βρετανία, κανείς εκτός από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα δεν θέλει να μιλάει για την άγρια δολοφονία ενός 16χρονου trans κοριτσιού για να μην αποκαλυφθεί το βαθύ μίσος εναντίον των trans ατόμων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM
Ο δεύτερος θάνατος των θυμάτων της χούντας 

Οπτική Γωνία / Ο δεύτερος θάνατος των θυμάτων της χούντας 

Το νόημα της επετείου του Πολυτεχνείου δεν είναι η απλή τίμηση των θυμάτων. Είναι μνήμη κι αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή κρατικού αυταρχισμού και βίας, σε μηχανισμούς που λειτουργούν αθόρυβα μες στο εδώ και τώρα.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Αντώνης Σαμαράς: Ο διχαστικός influencer της πολιτικής που απέτυχε

Οπτική Γωνία / Αντώνης Σαμαράς: Ο διχαστικός influencer της πολιτικής που απέτυχε

Πόσες φορές να προσπεράσεις τον τοξικό του λόγο; Πόσες φορές να μην ενοχληθείς με τα υπερπατριωτικά τσιτάτα του; Πόσες φορές να μην απαντήσεις σε έναν πολιτικό που διαρκώς εκτοξεύει μισαλλόδοξες απόψεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί στην Αμερική δεν μπορεί να βγει γυναίκα πρόεδρος;

Οπτική Γωνία / Γιατί στην Αμερική δεν μπορεί να βγει γυναίκα Πρόεδρος;

Είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμηθεί ο ρόλος που έπαιξε ο σεξισμός στην ήττα της Χάρις, σύμφωνα όμως με τις σχετικές έρευνες, υπάρχουν πολλοί ψηφοφόροι αρνητικά προκατειλημμένοι απέναντι στις γυναίκες υποψήφιες για την προεδρία.
LIFO NEWSROOM
Περιμένοντας τον Ντόναλντ Τραμπ 

Βασιλική Σιούτη / Περιμένοντας τον Ντόναλντ Τραμπ 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει αισιόδοξος, αλλά και προβληματισμένος, άλλοι ηγέτες της Ευρώπης ανησυχούν σοβαρά και κάποιοι θεωρούν ότι η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ ίσως προσφέρει στην Ε.Ε. το σοκ που χρειάζεται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αμαλιάδα: Ένα γκροτέσκο τηλεριάλιτι που παριστάνει τη δημοσιογραφία στήνεται με «σταρ» την Ειρήνη Μουρτζούκου - Μικροπράγματα

Οπτική Γωνία / Αμαλιάδα: Ένα γκροτέσκο τηλεριάλιτι που παριστάνει τη δημοσιογραφία στήνεται με «σταρ» την Ειρήνη Μουρτζούκου

Η Ειρήνη Μουρτζούκου, η κοπέλα της υπόθεσης στην Αμαλιάδα, περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι, εκτίθεται, δικάζεται και στριμώχνεται, σε ένα γκροτέσκο τηλεριάλιτι που παριστάνει τη δημοσιογραφία.
THE LIFO TEAM
Η woke κουλτούρα, η «ψήφος της λεβάντας» και οι αμερικανικές εκλογές

Οπτική Γωνία / Η «ψήφος της λεβάντας» και οι αμερικανικές εκλογές

Μπορεί η ιστορία να «γυρίσει πίσω»; Όχι βέβαια ή έτσι πιστεύουμε. Οι «LGBTQI+ unfriendly» πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επανεξελέγη Πρόεδρος των ΗΠΑ κόντρα σε κάθε λογική –ή μήπως όχι;‒ προβληματίζουν την αμερικανική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ