Τρισδιάστατων εκτυπώσεων το ανάγνωσμα

Τρισδιάστατων εκτυπώσεων το ανάγνωσμα Facebook Twitter
0

Ένα ακόμα άρθρο που ασχολείται με τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις, δίνοντας πληροφορίες για την τεχνική διαδικασία που σταδιακά τραβάει το ενδιαφέρον πολλών-ανάμεσα τους και μεγάλων-εταιριών. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η τρισδιάστατη εκτύπωση από καινοτόμος εφεύρεση σήμερα θα μετατραπεί σε μαζικό τρόπο παραγωγής στο -όχι και τόσο μακρινό- μέλλον.

Υπενθυμίζεται  πως η κατασκευή τρισδιάστατων εκτυπωτών προϋποθέτει την ανθρώπινη εργασία, η οποία παραμένει η βασική παραγωγική δύναμη, είτε στη χειρωνακτική είτε στην διανοητική-πνευματική μορφή της.

Ολόκληρο το άρθρο που δημοσιεύεται στην Ελευθεροτυπία έχει ως εξής:

Οι χομπίστες ίσως ήταν οι πρώτοι που ενδιαφέρθηκαν για τη 3D εκτύπωση.  Καθώς εκείνοι, όμως, δημιουργούσαν κοινότητες στο Διαδίκτυο για να φτιάχνουν πλαστικές φιγούρες ηρώων, οι βιομηχανικοί κατασκευαστές ανακάλυπταν πως η χρήση νέων υλικών και τεχνικών στην τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο της κατασκευής εμπορικών προϊόντων.

Ενας 3D εκτυπωτής εναποθέτει μια λωρίδα καυτού πλαστικού, το αφήνει να κρυώσει και μετά προχωρεί στην επόμενη λωρίδα, χτίζοντας ένα τρισδιάστατο αντικείμενο στρώση προς στρώση. Χρησιμοποιώντας τις αρχές του layering (διαστρωμάτωσης), οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές μπορούν να δημιουργήσουν νέα αντικείμενα από διάφορα είδη μετάλλων, πλαστικών και κεραμικών σε γεωμετρικά σχήματα τα οποία είναι αδύνατο να επιτευχθούν με άλλες τεχνικές κατασκευής. Επειδή ο σχεδιασμός είναι ψηφιακός, οι εταιρείες μπορούν να παραγγείλουν τα τελικά προϊόντα από οποιονδήποτε διαθέσιμο 3D εκτυπωτή.

Φέτος τον Μάιο, η General Electric ανακοίνωσε πως θα «εστιάσει εντονότερα» στην τρισδιάστατη εκτύπωση για να αναπτύξει μια σειρά προϊόντων, από ανταλλακτικά κινητήρων αεροσκαφών έως εξαρτήματα μηχανημάτων υπέρηχων. Αλλοι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνική αυτή για να φτιάξουν βιομηχανικούς σαρωτές, έπιπλα και ιατρικό εξοπλισμό.

Ο Μπαρτ βαν ντε Σούερεν, αντιπρόεδρος της Materialise, μιας βελγικής εταιρείας που ειδικεύεται σε αυτή την κατασκευαστική τεχνική, εξηγεί πως η πρόοδος στη χημεία και τους εκτυπωτές επιτρέπει πλέον την εμπορική εφαρμογή της τρισδιάστατης εκτύπωσης, που εδώ και πολλά χρόνια ήταν μια πειραματική μέθοδος. Στη στερεολιθογραφία, για παράδειγμα, ένα λέιζερ προχωρεί στρώση προς στρώση μέσα από ένα δοχείο με υγρό πολυμερές, το οποίο σκληραίνει όταν περάσει από πάνω του η ακτίνα. Αυτό επιτρέπει στους εκτυπωτές να δημιουργούν ομαλές και λεπτομερείς επιφάνειες.

Περισσότερες από 100 εταιρείες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν σε έναν βαθμό την τρισδιάστατη εκτύπωση στη βιομηχανική κατασκευή, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Wohlers Associates. Ωστόσο, πολλές από αυτές χρησιμοποιούν την τεχνική σε πιλοτικό επίπεδο. Η τρισδιάστατη εκτύπωση πέρα από τις πρωτοποριακές σχεδιαστικές δυνατότητες που παρέχει έχει ορισμένους περιορισμούς: δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προϊόντα πέρα από ένα συγκεκριμένο μέγεθος, δεν λειτουργεί με όλα τα υλικά και δεν μπορεί να δημιουργήσει εύκολα σύνθετα αντικείμενα με πολλά υλικά.

Επειδή όμως η παραγωγή μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης δεν απαιτεί τη συναρμολόγηση των προϊόντων και μπορεί να μετατρέψει ένα απλό αρχείο του υπολογιστή σε προϊόντα συγκεκριμένων προδιαγραφών, δίνει πολλές νέες ευκαιρίες στους επιχειρηματίες. Η CloudFab, μια νεοσύστατη εταιρεία που ξεκίνησε το 2009 με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, παρέχει σε καταναλωτές και επιχειρήσεις σχεδιαστικό λογισμικό και ένα δίκτυο 3D εκτυπωτών για να κάνουν τα προϊόντα τους. Ο χρήστης στέλνει το σχέδιο και, παίρνοντας μια προμήθεια, η CloudFab στέλνει τις παραγγελίες στα κέντρα τρισδιάστατης εκτύπωσης με τα οποία συνεργάζεται.

Ο Νικ Πίνκστον, ιδρυτής της CloudFab, λέει πως η εταιρεία κάθε μήνα από την ίδρυσή της αυξάνει τις παραγγελίες της ανά 10% κατά μέσον όρο και έχει ξεπεράσει συνολικά τις 20.000 παραγγελίες. «Το κίνημα της ψηφιακής κατασκευής, και η ικανότητα που αυτή δίνει στον καθένα να δημιουργεί προϊόντα, είναι κάτι πολύ σημαντικό» λέει. «Απώτερος στόχος μας είναι να κάνουμε τους σχεδιαστές προϊόντων και τους βιομηχανικούς σχεδιαστές τους νέους web designers».

 

(Στη φωτό ο 3D εκτυπωτής Fortus 250 mc που χρησιμοποιείται στη δημιουργία προσαρμοσμένων εργαλείων συγκεκριμένων προδιαγραφών.)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ