Από τις πρώτες ακόμη ημέρες του Δ.Ν.Τ στην Ελλάδα και την ανακοίνωση του δανείου μαζί με το πακέτο των σκληρών μέτρων ως γιατρειά στο πρόβλημα, πολλοί ήταν οι οικονομολόγοι που προέβλεπαν το αδιέξοδο θέτοντας το ερώτημα “Και τι θα γίνει με το χρέος που θα ξεπεράσει το 150%;”. Οι εξελίξεις δικαίωσαν όσους είχαν εκφράσει επιφυλάξεις ενώ η συμφωνία της 21ης Ιουλίου φάνηκε να δίνει μια μικρή ανάσα στο πρόβλημα (μαζί με ένα νέο δυσβάστακτο δάνειο). Όμως, όπως δείχνει το μηνιαίο δημοσιονομικό δελτίο που εξέδωσε για τον Αύγουστο το γραφείο προϋπολογισμού του Κράτους-επίσημα στοιχεία και εκτιμήσεις δηλαδή- η δυναμική του χρέους είναι εκτός ελέγχου. Όπως αναφέρεται σε άρθρο της Πηνελόπης Γκάλιου στοwww.skai.gr/, η σημαντική περαιτέρω αύξηση του χρέους, το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα το οποίο στο επτάμηνο έχει ήδη υπερβεί σημαντικά τον ετήσιο στόχο και η βαθύτερη ύφεση, έχουν ενισχύσει στο έπακρο την δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου. Επισημαίνεται μάλιστα στο Δελτίο ότι οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.
Αποτέλεσμα μηδέν δλδ μετά από τόσα μέτρα, αφού εκτιμάται επίσης ότι και το έλλειμμα θα υπερβεί τις προβλέψεις το Μεσοπρόθεσμου. Και για αυτούς που θα επιχειρηματολογήσουν ότι δεν εφαρμόστηκε σωστά η συνταγή του Δ.Ν.Τ, η απάντηση έρχεται και πάλι μέσα από το μηνιαίο δημοσιονομικό δελτίο του γραφείο προϋπολογισμού του Κράτους.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «με βάση ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις για τις τάσεις των εσόδων και των δαπανών που έχουν διαμορφωθεί στο επτάμηνο (Ιανουαρίου - Ιουλίου) εκτιμάται ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα υπερβεί τις προβλέψεις ακόμη και με την προϋπόθεση ότι το σύνολο των μέτρων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο καθώς και κάποια μέτρα που ελήφθησαν αργότερα, θα υλοποιηθούν εγκαίρως και στο ακέραιο έως το τέλος του έτους».
σχόλια