Για χρόνια, το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) έμοιαζε καταδικασμένο σε πολιτική αφάνεια. Ωστόσο, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, ένα εκρηκτικό μείγμα στρατηγικής επικοινωνίας, δυναμικού ακτιβισμού και μιας νέας γενιάς ηγετών ανέτρεψε τα δεδομένα.
Ο Γιαν φαν Άκεν, κορυφαίος υποψήφιος του Linke, δεν κρύβει την αισιοδοξία του. «Η ατμόσφαιρα στις συγκεντρώσεις μας θυμίζει συναυλία των Backstreet Boys! Πρέπει να προβλέπουμε χρόνο για selfies – εγώ μια ώρα, η Χάιντι τουλάχιστον δύο», αστειεύεται.
Η Χάιντι Ράιχινεκ, 36 ετών, έχει μετατραπεί σε πολιτικό φαινόμενο. Οργισμένες τοποθετήσεις της στη Bundestag και παθιασμένες εμφανίσεις στο Instagram και το TikTok έχουν εκτοξεύσει τη δημοτικότητά της. Ένα βίντεο με την ομιλία της κατά της συνεργασίας CDU–AfD έφτασε τα 29 εκατομμύρια προβολές.
Το Linke, άλλοτε αποδυναμωμένο, κατάφερε να προσεγγίσει ξανά τους ψηφοφόρους εστιάζοντας σε απλά, καθημερινά ζητήματα: ακρίβεια, στέγαση, ανεργία. Αντί για θεωρητικές υποσχέσεις, προώθησε πρακτικές λύσεις, όπως εφαρμογές για καταγγελία υπερβολικών ενοικίων και υψηλών λογαριασμών ενέργειας.
Επιπλέον, το κόμμα έπαψε να κατατρύχεται από εσωτερικές συγκρούσεις. Η αποχώρηση της Σάρα Βάγκενκνεχτ –που δημιούργησε το δικό της κόμμα– αποδείχθηκε μάλλον ευεργετική. «Έπρεπε να φύγουν 200, για να έρθουν 20.000», σχολιάζει ο φαν Άκεν. Σήμερα, το Linke έχει περισσότερα μέλη από ποτέ, με μέσο όρο ηλικίας τα 28 έτη.
Η εναλλακτική φωνή στο μεταναστευτικό
Σε ένα πολιτικό τοπίο όπου σχεδόν όλα τα κόμματα υποστηρίζουν αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική, το Linke είναι από τις λίγες δυνάμεις που τάσσονται ανοιχτά κατά των περιορισμών. Αυτή η στάση την καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική σε νέους, φοιτητές και κατοίκους των μεγάλων πόλεων.
Η σύμπραξη του CDU με το AfD στη Bundestag υπήρξε το κομβικό σημείο που επέτρεψε στο Linke να εδραιώσει την ταυτότητά της ως τη μοναδική αυθεντικά προοδευτική εναλλακτική.
Στρατηγικό ρόλο στη νέα δυναμική του κόμματος έπαιξε ο door-to-door ακτιβισμός. Ένα πρωινό του Φεβρουαρίου στο Βερολίνο, 640 εθελοντές από όλη τη Γερμανία συγκεντρώθηκαν στο Neukölln για να χτυπήσουν πόρτες και να συνομιλήσουν με πολίτες.
Ο Ελία, 24 ετών, και η Κλάρα, 20, ήρθαν από το Γκέτινγκεν. Για αυτούς, το Linke είναι ένα ανάχωμα στον ακροδεξιό άνεμο που φυσά στη χώρα. «Θέλουμε να κάνουμε πολιτική διαφορετικά», λένε. Ένας εργάτης με τέσσερα παιδιά τους εξηγεί πως ο οικογενειακός του προϋπολογισμός έχει διαλυθεί από την ακρίβεια. Αυτές οι συζητήσεις, ακόμα κι αν δεν οδηγούν όλους στην κάλπη υπέρ του Linke, επαναφέρουν την επαφή του κόμματος με την κοινωνία.
Το Linke βρήκε τρόπο να συνδυάσει τον παραδοσιακό ακτιβισμό με μοντέρνα επικοινωνιακή στρατηγική. Στήριξε το ψηφιακό της comeback στα social media, ενώ παράλληλα αναβίωσε τις ρίζες της στην κοινωνική δράση.
Σήμερα, το κόμμα εμφανίζεται ξανά υπολογίσιμη δύναμη, ικανή όχι μόνο να περάσει το όριο του 5% για την είσοδο στη Bundestag, αλλά και να διαμορφώσει την ατζέντα της γερμανικής Αριστεράς. Αν κάτι είναι σαφές, είναι πως το Linke δεν έχει πει την τελευταία της λέξη.