Δεκάδες μωρά στην Ιαπωνία συμμετείχαν στο παραδοσιακό τελετουργικό των «σούμο μωρών» που σκοπό έχει να κλάψουν μέσα στο ρινγκ καθώς πιστεύεται ότι η συμμετοχή, τους φέρνει καλή υγεία.
Για πρώτη φορά μετά την πανδημία, μωρά ντυμένα με τελετουργικές ποδιές σούμο βρέθηκαν αντιμέτωπα στο ρινγκ του ναού Sensoji στο Τόκιο το Σάββατο, συνοδεία των γονιών τους.
Το προσωπικό φορούσε μάσκες δαιμόνων «όνι» και προσπαθούσε να κάνει τα μωρά να κλάψουν. Το πρώτο που έκλαιγε ανακηρυσσόταν νικητής από έναν διαιτητή σούμο με περίτεχνη παραδοσιακή στολή που κρατούσε μια ξύλινη βεντάλια η οποία χρησιμοποιείται για να σηματοδοτήσει τη νίκη.
«Μπορούμε να καταλάβουμε την κατάσταση της υγείας ενός μωρού ακούγοντας τον τρόπο που κλαίει. Σήμερα μπορεί να είναι νευρικό και να μην κλαίει τόσο πολύ, αλλά θέλω να ακούσω το υγιές κλάμα», δήλωσε η Χισάε Γουατανάμπε, μητέρα ενός μωρού οκτώ μηνών.
Το εν λόγω φεστιβάλ διεξάγεται σε ιερά και ναούς σε όλη τη χώρα, προς τέρψη των γονέων και των θεατών. Από την πλευρά του, ο Σιγκέμι Φούτζι, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρισμού της Ασακούσα που διοργάνωσε την εκδήλωση, παραδέχτηκε ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να θεωρούν ότι είναι τρομερό που κάνουν τα μωρά να κλαίνε.
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε «στην Ιαπωνία πιστεύουμε ότι τα μωρά που κλαίνε δυνατά μεγαλώνουν και υγιή. Αυτό το είδος εκδήλωσης λαμβάνει χώρα σε πολλά μέρη της χώρας».
Συνολικά 64 μωρά συμμετείχαν στο τελετουργικό που διεξήχθη στο Τόκιο. Οι κανόνες διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή καθώς σε ορισμένα μέρη το πρώτο παιδί που θα κλάψει είναι νικητής ενώ σε άλλα αυτό που δε θα κλάψει κερδίζει.
Με πληροφορίες από Guardian