Λατομείο κρύβει μυστικά για τις πρώιμες μορφές ζωής – Μοναδική ανακάλυψη στην Ουαλία

Λατομείο κρύβει σημαντικά μυστικά για τις πρώιμες μορφές ζωής – Μοναδική ανακάλυψη στην Ουαλία Facebook Twitter
0

Την περίοδο της καραντίνας του κορωνοϊού, ένα ζευγάρι από την Ουαλία ξεκίνησε να μελετά ένα λατομείο με μικροσκοπικά απολιθώματα. Ήταν σε ένα χωράφι για πρόβατα, κοντά στο σπίτι τους στο Λάντριντοντ, αλλά σήμερα αποκαλύπτεται η πραγματική σημασία πίσω από την ανακάλυψή τους. 

Το ζευγάρι -και οι δύο κάτοχοι διδακτορικού στην παλαιοντολογία- ανακάλυψε την περιοχή πριν από περίπου μια δεκαετία. Ωστόσο, όταν η πανδημία μπήκε εμπόδιο στα επαγγελματικά τους σχέδια, αποφάσισαν να εξετάσουν από κοντά το λατομείο πλάτους 10 μέτρων, η ακριβής τοποθεσία του οποίου κρατείται μυστική.

Λατομείο κρύβει σημαντικά μυστικά για τις πρώιμες μορφές ζωής – Μοναδική ανακάλυψη στην Ουαλία Facebook Twitter

Ερευνητές πιστεύουν πως η περιοχή θα μπορούσε να βοηθήσει να καλυφθούν τα κενά στην επιστημονική κατανόηση για την εξέλιξη μετά την περίοδο της Κάμβριας έκρηξης. Τότε πιστεύεται ότι εξελίχθηκαν οι πρόγονοι των περισσότερων σύγχρονων ζώων.

Τα στοιχεία θα μπορούσαν να αναδείξουν το λατομείο εξίσου σημαντικό με τον σχιστόλιθο Burgess στον Καναδά, ο οποίος διατηρεί ένα από τα πρώτα πολύπλοκα θαλάσσια οικοσυστήματα στον κόσμο, λένε οι ειδικοί.

Η τοποθεσία της Ουαλίας, γνωστή ως Castle Bank, χρονολογείται από τη Μέση Ορδοβίκια περίοδο, πριν από περίπου 460-70 εκατομμύρια χρόνια. Αντιπροσωπεύει μια κοινότητα ποικιλόμορφων και κυρίως μικροσκοπικών (1mm έως 5mm σε μήκος) θαλάσσιων οργανισμών που υπήρχαν σε μια εποχή που ο ωκεανός κάλυπτε αυτό που σήμερα είναι το μεσαίο τμήμα της Ουαλίας.

Πολλά από τα 170 περίπου απολιθώματα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής έχουν διατηρήσει μαλακούς ιστούς, όπως πεπτικά συστήματα, μάτια, οπτικά νεύρα και εγκεφάλους, και περιλαμβάνουν σκουλήκια, αστερίες, σφουγγάρια, καρκινοειδή και εξαφανισμένα αρθρόποδα.

Ο χώρος κρίνεται σημαντικός επειδή μάς δίνει ένα νέο παράθυρο για το πώς εξελισσόταν η ζωή εκείνη την εποχή. Η Κάμβρια έκρηξη, η οποία συνέβη πριν από 540 έως 485 εκατομμύρια χρόνια, ήταν μια περίοδος κατά την οποία εμφανίστηκαν πολλές νέες και πολύπλοκες μορφές ζωής.

Αλλά μέχρι πριν από 400 εκατ. χρόνια, σχεδόν όλα αυτά τα πλάσματα είχαν εξαφανιστεί, και τελικά αντικαταστάθηκαν από τους προγόνους πολλών σύγχρονων ζώων.

Τα απολιθώματα του Castle Bank θα μπορούσαν να βοηθήσουν να γεφυρωθεί αυτό το κενό, παρέχοντας μια εικόνα για το πώς εξελισσόταν η ζωή σε μια εποχή που δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου ζωή στη στεριά, αλλά τα ζώα και τα φύκια ευδοκιμούσαν στις θάλασσες.

Η Dr Lucy Muir, η οποία ανακάλυψε το λατομείο μαζί με τον Dr Joseph Botting, σημείωσε πως για την ίδια πρόκειται για την εποχή που «η ζωή έγινε ενδιαφέρουσα».

Λατομείο κρύβει σημαντικά μυστικά για τις πρώιμες μορφές ζωής – Μοναδική ανακάλυψη στην Ουαλία Facebook Twitter
Η Dr Lucy Muir και Dr Joseph Botting στο σημείο της σημαντικής τους ανακάλυψης

Αυτή δεν ήταν η μόνη τέτοια περιοχή που έχει ανακαλυφθεί, ωστόσο είναι εκείνη που έχει συσσωρευμένα τα περισσότερα στοιχεία. 

Κάθε φορά που επιστρέφουν στο σημείο για περισσότερη έρευνα, βρίσκουν και κάτι ακόμα, πιο συγκλονιστικό, όπως είπε ο Botting. «Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα και αυτή η περιοχή θα συνεχίσει να δίνει νέες ανακαλύψεις για δεκαετίες. Είμαστε ενθουσιασμένοι» συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Πολιτισμός / Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Νέες ταινίες, πάρτι, κλασική μουσική, σημαντικές εικαστικές εκθέσεις και στολισμένα spots στην πόλη για τις εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Πολιτισμός / Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Για να προσδιορίσει τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μέγας Αλέξανδρος για να φτάσει στο πεδίο της μάχης, η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε προσεκτικά αρχαίες πηγές
LIFO NEWSROOM