Διαβάζω στους New York Times.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανήγγειλε ότι η κυβέρνηση του έχει ετοιμάσει νόμο που απαγορεύει τις μαντίλες που καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπο, όπως μπούρκα που φοράνε κάποιες μουσουλμάνες. Η διαδικασία μέχρι την ψήφιση του νόμου θα πάρει αρκετούς μήνες.
Σε ανακοίνωση της η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η απαγόρευση αυτή έχει ως στόχο να προστατέψει τον χαρακτήρα, τα ήθη και έθιμα της δημόσιας ζωής της Ολλανδίας.
Αν περάσει ο νόμος, όπως και αναμένεται, η Ολλανδία θα γίνει η τρίτη χώρα, μετά τη Γαλλία και το Βέλγιο, που απαγορεύει την μπούρκα δια νόμου.
Στην Ολλανδία φοριέται όλο και περισσότερο η μουσουλμανική μαντίλα, δεν θα δεις όμως και πολλές γυναίκες στο δρόμο να φοράνε μπούρκα.
=====
Σχόλιο
Εφόσον, όπως λέει το ρεπορτάζ των New York Times (και όπως διαπιστώνω και εγώ καθημερινά στο δρόμο) δεν φοριέται η μπούρκα στην Ολλανδία, τουλάχιστον αρκετά ή μαζικά, τότε προς τί το μέτρο; Προς τί ο νέος νόμος; Γιατί χρειάζεται να περάσει δια νόμου μια απαγόρευση που συνορεύει με την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Δεν υποστηρίζω τη μπούρκα ή την φιλοσοφία της μπούρκας. Δεν μπορώ όμως να καταπιώ έτσι αμάσητα το γεγονός ότι έχουν γίνει πολύ της μόδας οι απαγορεύσεις αρκετών ενδυματολογικών αξεσουάρ - βλέπε κουκούλα, μάσκα, μπούρκα, μαντίλα, ακόμα και τα καπελάκια τζόκεϊ απαγορεύουν σε μαγαζιά στην Ολλανδία- και όλα αυτά προς χάριν της δήθεν ασφάλειας; Λες και το πρόβλημα είναι η μπούρκα, ή λες και θα λύσουν το πρόβλημα της τρομοκρατίας απαγορεύοντας την.
Εφόσον δηλαδή δεν φορούν παρά πολύ λίγες γυναίκες τη συγκεκριμένη μαντίλα στην Ολλανδία, ποιος ο λόγος για τόση φασαρία και ειδικούς νόμους απαγόρευσης; Ποιο μήνυμα θέλουν να στείλουν; Υποπτεύομαι ότι δεν γίνεται όλο αυτό από την καλή τους την καρδιά, γιατί τους πήρε ο πόνος για την μουσουλμάνα και τα ανθρώπινα δικαιώματα της.
Γιατί αν το πρόβλημα δεν είναι αυτό, αν δεν γίνεται η απαγόρευση για λόγους ασφάλειας, αλλά για λόγους διατήρησης των ηθών και εθίμων της δημόσιας ζωής, τότε το πράγμα ασχημαίνει ακόμα περισσότερο. Γιατί απειλείται η συνοχή και η ακεραιότητα της δημόσιας ζωής αν κάποιες (πολύ λίγες σημειωτέον) φορούν μπούρκα; Και αν ναι, τότε τώρα το ανακάλυψαν, μετά από δεκαετίες; Η δημόσια ζωή της Ολλανδίας πως άντεξε τόσα χρόνια και πως υπέμεινε τις μαντίλες αυτές, πως τις ανεχόταν δηλαδή; Δεν κατάφερε να ενσωματώσει και τις μπούρκες στο κάδρο; Ή μήπως η ενσωμάτωση των μεταναστών πραγματικά απέτυχε, υπό το βάρος των ακροδεξιών κηρυγμάτων που φοριούνται πολύ τα τελευταία χρόνια στη χώρα αυτή;
Πάντως κάτι λέει αυτό για μια κοινωνία, το ότι δηλαδή δεν έχει καταφέρει να δει το “πρόβλημα” στις σωστές του διαστάσεις και αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα απαγορεύοντας θρησκευτικά ή πολιτισμικά σύμβολα. Τι είδους κοινωνία είναι αυτή που στρουθοκαμηλίζει για χρόνια, μέχρι να βρεθεί ένας ακροδεξιός παραληρηματικός “ηγέτης” να της πει τι ακριβώς φταίει. Που έχουμε φτάσει, να περιμένουμε άπο έναν ακροδεξιό να τονώσει τις ευαισθησίες μας για την κατάσταση γυναικών που φορούν μπούρκα και για την καταπίεση που υφίστανται. Ο Βίλντερς θα σώσει τη μουσουλμάνα σύζυγο από τη βάσανο της μπούρκας. Εύγε.
σχόλια