Τατόι: Αποκαθίσταται το μαυσωλείο στο πρώην βασιλικό κτήμα

Τατόι: Αποκαθίσταται το μαυσωλείο στο πρώην βασιλικό κτήμα Facebook Twitter
Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού
0

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης για την προστασία και αισθητική αναβάθμιση του μαυσωλείου, στο πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι.

Οι εργασίες αποκατάστασης στο μαυσωλείο του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, συμπεριλαμβάνεται στο σχεδιασμό του υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη των μνημείων του Τατοΐου, όχι μόνο στον ιστορικό πυρήνα αλλά και στην ευρύτερη ζώνη προστασίας του κτήματος.

Η αποκατάσταση του βασιλικού μαυσωλείου είναι μία επιπλέον παρέμβαση, στο εν εξελίξει πρόγραμμα αποκατάστασης των κτιρίων, συνολικού προϋπολογισμού, περίπου, 58.000.000 ευρώ.

Το βασιλικό Μαυσωλείο στεγάζει τους τάφους των βασιλέων Κωνσταντίνου Α', Σοφίας και Αλεξάνδρου. Πρόκειται για ένα νεοβυζαντινό κτίριο της περιόδου του μεσοπολέμου.

Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1936, αμέσως μετά την παλινόρθωση της μοναρχίας όμως η ολοκλήρωσή του ανακόπηκε, λόγω της κήρυξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τατόι: Αποκαθίσταται το μαυσωλείο στο πρώην βασιλικό κτήμα Facebook Twitter
Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού

Το μαυσωλείο έχει τη μορφή βυζαντινού σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού, δίπλα στον νεοβυζαντινό Ναό της Αναστάσεως, έργο του τέλους του 19ου αιώνα, στο λόφο του Παλαιοκάστρου, που έχει την ίδια μορφολογία.

Όλα, τα επιμέρους κτίσματα του πρώην βασιλικού κτήματος του Τατοΐου, χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία το 2003, και περιήλθαν, με τον εξοπλισμό τους, στην κυριότητα του ελληνικού κράτους.

Με την ίδια απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, το κεντρικό τμήμα του κτήματος χαρακτηρίσθηκε ως ιστορικός τόπος. Το μαυσωλείο εντάσσεται στη ζώνη Δ3 του κτήματος που περιλαμβάνει δραστηριότητες αναψυχής, αθλητισμού, εκπαίδευσης, γεωργίας, περιβαλλοντικής και ιστορικής ενημέρωσης.

«Η μελέτη αποκατάστασης του μαυσωλείου, επί της οποίας γνωμοδότησε θετικά το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής παρέμβασης του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού επί των κηρυγμένων διατηρητέων μνημείων του πρώην βασιλικού κτήματος» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Στόχος, σύμφωνα με την ίδια, είναι η προστασία του μνημείου, η συντήρηση και η αισθητική του αναβάθμιση, με ταυτόχρονη αποπεράτωση εκείνων των εργασιών, οι οποίες ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν, κατά τον αρχικό σχεδιασμό.

«Το 2025, ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος θα είναι έτοιμος να αποδοθεί στους πολίτες προσφέροντάς τους έναν σημαντικό πόλο αναψυχής και ευεξίας στην Αττική, καθώς και μουσειακές υποδομές που να αφηγούνται ένα μέρος της νεότερης ιστορίας της χώρας μας» κατέληξε στην δήλωσή της.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν: Ένα έπος δράσης βασισμένο στην «Οδύσσεια» του Ομήρου

Πολιτισμός / Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν: Ένα έπος δράσης βασισμένο στην «Οδύσσεια» του Ομήρου

Ο Νόλαν έχει συγκεντρώσει ένα εντυπωσιακό καστ για την επική αφήγηση. Μεταξύ των πρωταγωνιστών βρίσκονται οι Ματ Ντέιμον, Τομ Χόλαντ, Αν Χάθαγουεϊ, Ζεντάγια, Λουπίτα Νιόνγκο, Ρόμπερτ Πάτινσον και Σαρλίζ Θερόν
LIFO NEWSROOM
«Her Story»: Η κινεζική απάντηση στη «Barbie» που σπάει ταμεία και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Πολιτισμός / «Her Story»: Η κινεζική απάντηση στη «Barbie» που σπάει ταμεία και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Η ταινία, γραμμένη και σκηνοθετημένη από τη Shao Yihui, καταγράφει τη ζωή τριών γυναικών στη Σαγκάη, μέσα από ιστορίες που αναδεικνύουν τη σύγχρονη γυναικεία ενδυνάμωση
LIFO NEWSROOM
Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Πολιτισμός / Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Νέες ταινίες, πάρτι, κλασική μουσική, σημαντικές εικαστικές εκθέσεις και στολισμένα spots στην πόλη για τις εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Πολιτισμός / Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Για να προσδιορίσει τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μέγας Αλέξανδρος για να φτάσει στο πεδίο της μάχης, η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε προσεκτικά αρχαίες πηγές
LIFO NEWSROOM