Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε πως μετά την Κυριακή των εκλογών «θα σεβαστώ απόλυτα τις συνταγματικές επιταγές» αλλά έκρινε πως συναινέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν μπορούν να προκύψουν σε λίγες μέρες.
Σε συνέντευξή του στα Νέα, σημείωσε ειδικότερα: «Αυτό που μπορώ να σας πω σήμερα είναι ότι θα σεβαστώ απόλυτα τις συνταγματικές επιταγές. Εάν η Νέα Δημοκρατία είναι το πρώτο κόμμα, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις, θα λάβω τη διερευνητική εντολή. Και ασφαλώς θα καθορίσω τις κινήσεις μου ανάλογα και με το αποτέλεσμα».
Υπογράμμισε πως «η σύγκλιση των πολιτικών είναι σημαντικότερη από το άθροισμα των εδρών στη Βουλή. Και τέτοιου τύπου συναινέσεις δεν διαμορφώνονται μέσα σε τρεις ημέρες. Γι' αυτό και επιμένω ότι δεν αρκεί να «βγαίνουν τα κουκιά». Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει και σε πολιτικές τερατογενέσεις, σε κυβερνήσεις ηττημένων και νέες περιπέτειες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο μόνος τρόπος, λοιπόν, για να αποτραπεί ένα τέτοιο εφιαλτικό ενδεχόμενο είναι να βγει η Νέα Δημοκρατία πολύ ισχυρή από την κάλπη της 21ης Μαΐου. Γιατί αυτή η κάλπη θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν πιστεύει όπως λέει στην απλή αναλογική και εκτίμησε πως η πλειοψηφία της επόμενης κυβέρνησης θα είναι συμπαγής, όπως ήταν και στην πρώτη τετραετία.
«Έχω κατ' επανάληψη εξηγήσει τους λόγους που δεν πιστεύω στην απλή αναλογική και η ιστορική εμπειρία στη χώρα μας το αποδεικνύει. Στις μέρες μας, που εντείνεται η διεθνής αβεβαιότητα και ο γείτονάς μας γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτος, σε μια συγκυρία, δηλαδή, που η κυβέρνηση πρέπει να είναι σταθερή και ενιαία ώστε να παίρνει γρήγορες αποφάσεις, πιστεύετε ότι έχουμε περιθώρια για κομματικά παζάρια και ατέρμονες διαβουλεύσεις; Για σκεφτείτε, για παράδειγμα, πώς θα αντιδρούσε σε μια αιφνίδια εθνική κρίση μια κυβέρνηση ηττημένων που οραματίζονται ορισμένοι. Εδώ καλά-καλά δεν ξέρουν οι ίδιοι από ποιους θα αποτελείται, ποιος θα τεθεί επικεφαλής και ποιο θα είναι το πρόγραμμά της. Λεπτομέρειες, θα μου πείτε, αν τους βγαίνουν οι αριθμοί μετά τις εκλογές. Για τους πολίτες, όμως, αυτή είναι η ουσία» είπε.
Μίλησε για τις αποστάσεις από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, σημειώνοντας πως «ουδέποτε δέχθηκε να με συναντήσει. Απέρριψε, μάλιστα, σιωπηλά τις δύο προσκλήσεις που του απηύθυνα, μετά την εκλογή του».
«Όσον αφορά τις θέσεις μας, πράγματι σε κάποια ζητήματα διαπιστώνουμε συγκλίσεις. Όμως σε κρίσιμα θέματα έχουμε σημαντικές διαφορές» συμπλήρωσε.
Μίλησε, επίσης, για τον προβληματισμό γενικότερα του πολιτικού συστήματος όσον αφορά την αποτελεσματική προσέγγιση στις νεότερες γενιές και επεσήμανε την προσπάθεια που έκανε η δική του κυβέρνηση για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης τους. «Τους ζητώ, ωστόσο, να μας κρίνουν δίκαια, ώστε να αντιληφθούν ότι «δεν είναι όλοι ίδιοι» στην πολιτική κι ότι όσο αλλάζει η Ελλάδα, τόσο θα αλλάζει και η δική τους ζωή προς το καλύτερο. Έτσι θα ανακτηθεί και η εμπιστοσύνη τους προς το πολιτικό σύστημα», λέει.
Αναφέρθηκε, επίσης, στους συνταξιούχους, το σχέδιο του νέου ΕΣΥ αλλά και για την υπόθεση των υποκλοπών και τα «διδάγματά» της, τα προβλήματα στη Δικαιοσύνη, την ανάγκη μεταρρύθμισης του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
«Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι κεντρική προτεραιότητά μας» υπογράμμισε και, αφού παραδέχθηκε πως «η υγεία συνεχίζει να νοσεί» έκανε λόγο για νέα αύξηση δαπανών. «Αυξάνοντας εκ νέου τις δαπάνες, θα προχωρήσουμε σε προσλήψεις 10.000, κυρίως νοσηλευτών. Ήδη έχουμε διασφαλίσει 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανακαίνιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των Εξωτερικών Ιατρείων σε 80 νοσοκομεία και σε 156 Κέντρα Υγείας. Με στόχο έως το 2027 να έχουν καταργηθεί τα ράντζα και ο χρόνος αναμονής των ασθενών να έχει μειωθεί στο μισό».
Όσον αφορά στις υποκλοπές, σημείωσε, χαρακτηριστικά: «Διδαχθήκαμε πολλά. Αλλάξαμε τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ και τις διαδικασίες επιλογής του προϊστάμενου της ΕΥΠ. Επικεφαλής εκεί μπορεί να είναι, πλέον, μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος στρατιωτικός. Αυξήσαμε, επίσης, τις δικαστικές δικλίδες ασφαλείας για τις παρακολουθήσεις. Ενώ καθιερώσαμε και υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου. Θέλουμε να οικοδομήσουμε μία ΕΥΠ η οποία δεν θα είναι απλά αξιόπιστη, αλλά θα έχει τα εχέγγυα της διαφάνειας που επιβάλλει η φύση αυτών των υπηρεσιών. Κυρίως σήμερα, που συχνά η τεχνολογία «τρέχει» πιο γρήγορα από την προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ