Ημέρα των μεγάλων προσδοκιών για τους Παλαιστίνιους

Ημέρα των μεγάλων προσδοκιών για τους Παλαιστίνιους Facebook Twitter
0

Η σημερινή είναι μια κρίσιμη ημέρα για το όνειρο των Παλαιστινίων να αποκτήσουν το δικό τους κράτος. Ο Μαχμούντ Αμπάς θα υποβάλλει την πρόταση του για αναγνώριση της Παλαιστίνης, μετά από τη δραματική στροφή υπέρ των Παλαιστινίων. Το πιθανότερο είναι σύμφωνα με τον Guardian το αίτημα να απορριφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά αυτό μόνο ήττα δεν θα είναι.

Ημέρα των μεγάλων προσδοκιών για τους Παλαιστίνιους Facebook Twitter

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναμένεται να παραδώσει επιστολή ζητώντας να ενταχθεί στον ΟΗΕ η Παλαιστίνη. Λίγο αργότερα στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού θα μιλήσει ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που το πιο πιθανό είναι να καταγγείλει την Παλαιστινιακή κίνηση ως αποσταθεροποιητική και ως απειλή για την ειρηνευτική διαδικασία - έστω και αν αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό αδρανής.


Στη Δυτική όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αναμένεται να αυξηθεί η στρατιωτική ισραηλινή παρουσία ενώ στη Νέα Υόρκη θα μιλά ο Αμπάς. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι αναμένεται να συγκεντρωθούν στις πόλεις της Δυτικής Όχθης για να παρακολουθήσουν την ομιλία του προέδρου τους σε υπαίθριες γιγαντοοθόνες, και ο ισραηλινός στρατός ανησυχεί για θερμές αντιδράσεις από σκληροπυρηνικούς εποίκους.

Ημέρα των μεγάλων προσδοκιών για τους Παλαιστίνιους Facebook Twitter

"Είκοσι δύο έχουν χιλιάδες αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί, με έμφαση στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια [ Δυτική Όχθη] και τη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ελπίζουμε ότι οι οποιεσδήποτε διαδηλώσεις θα είναι ειρηνικές."δήλωσε ο επικεφαλής των ισραηλινών δυνάμεων Μίκι Ρόζενφελντ.


Οι προσδοκίες των Παλαιστινίων έχουν αυξηθεί την τελευταία εβδομάδα καθώς ο Αμπάς απάντησε δυναμικά στην αντίδραση των ΗΠΑ, εν όψει της πρότασης του για αναγνώριση της Παλαιστίνης. Αυτό αναζωπύρωσε τις ελπίδες στη Δυτική όχθη σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις στην ομιλία του Ομπάμα που θεωρήθηκε και από τους Παλαιστίνιους αλλά και από τους Ισραηλινούς, ως απροκάλυπτη συμπάθεια προς το εβραϊκό κράτος.

Ημέρα των μεγάλων προσδοκιών για τους Παλαιστίνιους Facebook Twitter

Η αποφασιστικότητα του Παλαιστίνιου προέδρου να προχωρήσει, προκάλεσε την πιο σοβαρή προσπάθεια αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας καθώς Ουάσιγκτον, Παρίσι και Λονδίνο επιδιώκουν να αποφύγουν την αναμέτρηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μια αναμέτρηση που θα μπορούσε να βλάψει τη θέση τους σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη Μέση Ανατολή.


Οι ΗΠΑ, είπαν ότι θα ασκήσουν βέτο στην Παλαιστινιακή πρόταση, ενώ η Βρετανία και η Γαλλία ήταν πιθανό να απέχουν. Οι διπλωματικοί καβγάδες έχουν οδηγήσει όμως σε ένα συμβιβασμό. Ο Αμπάς θα υποβάλλει την πρόταση του αλλά οποιαδήποτε ψηφοφορία θα αναβληθεί για να επιτρέψει μια νέα προσπάθεια αναζωογόνησης των ειρηνευτικών συνομιλιών.


Παρόλο που ο Μαχμούντ Αμπάς επέλεξε την άμεση αντιπαράθεση, ορισμένοι ανώτεροι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και Ευρωπαίοι διπλωμάτες πιστεύουν ότι μπορεί να έχει κερδίσει μια σημαντική νίκη, γιατί αποδυναμώθηκε η θέση των ΗΠΑ σχετικά με την επίβλεψη της ειρηνευτικής διαδικασίας - που είναι αναμφισβήτητα υπέρ του Ισραήλ - και οι άλλες χώρες θέλουν τώρα να επιταχύνουν τον ρυθμό των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.


Η απαίτηση της Ουάσιγκτον να κυριαρχήσει στη διαμεσολάβηση, όχι μόνο έχει κλονιστεί από την απειλή της να ασκήσει βέτο στην πρόταση για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και από την ομιλία του Ομπάμα, που δεν πρόσφερε καμία νέα πρωτοβουλία. Αυτό άνοιξε το δρόμο στην Ευρώπη για να πιέσει για έναν μεγαλύτερο ρόλο. Σε ομιλία του στον ΟΗΕ, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί , αμφισβήτησε την ηγεσία των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς την ως «τα χρόνια της αποτυχίας".

Ημέρα των μεγάλων προσδοκιών για τους Παλαιστίνιους Facebook Twitter

Η Diana Buttu, πρώην διαπραγματεύτρια για τους Παλαιστινίους που στο παρελθόν έχει επικρίνει την ηγεσία του Αμπάς, δήλωσε ότι η επιμονή του στην κατάθεση της πρότασης προσέφερε μια διπλωματική νίκη. "Είναι αυτό ένα πραξικόπημα του Αμπάς; Ναι, απολύτως», είπε. "Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 1974 που η Παλαιστίνη είναι σε θέση να τραβήξει τη διεθνή προσοχή στα Ηνωμένα Έθνη με αυτό τον τρόπο. «Κατάφερε να κάνει τους ανθρώπους να συζητήσουν αν η Παλαιστίνη πρέπει να αναγνωριστεί ως κράτος, αν πρέπει να της δοθεί άμεσα η ανεξαρτησία της, το πώς θα φτάσει σε αυτό. Ήταν μια λαμπρή κίνηση.", είπε.


Μια Ευρωπαία διπλωμάτης, δήλωσε ότι ο Αμπάς είχε αλλάξει τη διπλωματική εξίσωση, προσθέτοντας:... "Το έδαφος έχει μετατοπιστεί...Υπάρχει η αίσθηση ότι αυτή η κρίση έχει δημιουργήσει το timing για να δοκιμαστεί ένας άλλος τρόπος”.


"...Όλοι γνωρίζουμε ότι η αραβική άνοιξη αλλάζει τα πάντα και, ενώ οι Αμερικανοί θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο όπως πάντα , μπορεί να υπάρξει μετάβαση σε ένα σημείο, όπου δεν θα είναι μόνοι στο παιχνίδι. "


Ο Παλαιστίνιος ηγέτης φαίνεται ανεπίσημα διατιθέμενος να κάνει πίσω στην απόφαση του να ζητήσει άμεση ψηφοφορία για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους καθώς δεν είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει την απαραίτητη πλειοψηφία, ξέρει όμως ότι η πρόταση του είναι μια ηθική νίκη για τους Παλαιστίνιους, ακόμα κι αν οι ΗΠΑ ασκήσουν βέτο, όπως έχουν απειλήσει.



Παλαιστινιακές πηγές λένε ότι πιστεύουν ότι η Ουάσιγκτον έχει εκβιάσει αρκετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως η Πορτογαλία για να αποσύρουν την υποστήριξη τους στην Παλαιστινιακή κίνηση. Η Ουάσιγκτον απειλεί να μην στηρίξει τις τράπεζες της χώρας που επλήγησαν από την οικονομική κρίση. Απειλεί όμως και τη Βοσνία, με αφορμή την αντίθεση της χώρας να γίνει δεκτό το Κοσσυφοπέδιο στα Ηνωμένα Έθνη .


Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Νιγηρία δεν είναι πλέον βέβαιο ότι θα ψηφίσει υπέρ τους, ενώ υπάρχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με τη θέση της Γκαμπόν και της Κολομβίας. Ένας ανώτερος υπάλληλος της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «παίζουν ένα πολύ άσχημο παιχνίδι». Επίσης, ο Σαρκοζί συναντήθηκε με τον Αμπάς και τον παρακάλεσε να δεχτεί μια καθυστέρηση στην ψηφοφορία με αντάλλαγμα την υπόσχεση ότι οι Γάλλοι θα εργαστούν για την αναζωογόνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών.

#Img#
Ο Σαρκοζί, στην ομιλία του ΟΗΕ, είπε ότι η ηγεσία των ΗΠΑ έχει αποτύχει στην ειρηνευτική διαδικασία και πίεσε για μεγαλύτερη συμμετοχή των ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών στις διαπραγματεύσεις. «Ας σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι μία μόνο χώρα ή μικρή ομάδα χωρών μπορεί να επιλύσει τόσο περίπλοκο πρόβλημα", είπε.

"Πάρα πολλοί κρίσιμοι παίκτες έχουν περιθωριοποιηθεί. Μετά από τόσες αποτυχίες, ποιος εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ειρηνευτική διαδικασία μπορεί να πετύχει χωρίς την Ευρώπη; Ποιος εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει χωρίς τη συμμετοχή των αραβικών κρατών που έχουν ήδη επιλέξει την ειρήνη;", είπε ο Γάλλος πρόεδρος.


Ημέρα των μεγάλων προσδοκιών για τους Παλαιστίνιους Facebook Twitter

Ο Σαρκοζί πρότεινε, οι διαπραγματεύσεις να τηρήσουν ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα ενός χρόνου για την επίτευξη συμφωνίας. Η θέση του Γάλλου προέδρου είναι σύμφωνη με τις προτάσεις του Τόνι Μπλερ ως απεσταλμένου του κουαρτέτου στη Μέση Ανατολή. Να εκπληρώσει δηλαδή ο Αμπάς την υπόσχεση του για υποβολή της πρότασης στο Σ.Α αλλά να δεχτεί την αναβολή της ψηφοφορίας.



Ο Αμπάς θα μπορούσε να ισχυριστεί, στη συνέχεια,ότι κατήγαγε μια νίκη για τους Παλαιστίνιους, λέγοντας ότι πέτυχε τον κύριο στόχο του στον ΟΗΕ, να σπάσει το αδιέξοδο γύρω από την ειρηνευτική διαδικασία.

Η Buttu είπε ότι η πρόκληση για την Αμπάς τώρα, είναι να διασφαλιστεί η δυναμική που δημιουργήθηκε αυτή την εβδομάδα υπέρ των Παλαιστινίων. «Νομίζω ότι η παλιά διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει κάνει την κουρασμένη πορεία της. Υπάρχουν χώρες στον κόσμο που αναγνωρίζουν ότι δεν μπορείς να έχεις μόνο αυτή τη διαδικασία με τις ατέλειωτες διαπραγματεύσεις και με έναν λεγόμενο έντιμο μεσολαβητή που δεν είναι τόσο τίμιος σε όλα», είπε.

«Τώρα οι ΗΠΑ πρέπει να δουν αυτό που είναι στην πραγματικότητα, δικηγόρος του Ισραήλ. Το επόμενο βήμα εξαρτάται από το τι κάνει ο Αμπάς. Θα υποκύψει στους Αμερικανούς; Ή πραγματικά πρόκειται να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα διεθνή συνασπισμό που θα ασχοληθεί με το Παλαιστινιακό με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο, από αυτόν στο παρελθόν;"


Πηγή: The Guardian

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM