Προσφυγή κατά της Μοντάνα στις ΗΠΑ κατέθεσε το TikTok, αφού οι αρχές της πολιτείας υιοθέτησαν την προηγούμενη εβδομάδα νόμο που απαγορεύει τη χρήση της πλατφόρμας από την επόμενη χρονιά.
Όπως καταγγέλλει η εταιρεία επικαλούμενη την Πρώτη Τροπολογία η οποία εγγυάται «την ελευθερία της έκφρασης», η απαγόρευση αυτή «παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ με πολλούς τρόπους».
«Αντί να δημιουργηθεί ρυθμιστικό πλαίσιο γενικώς για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο νόμος απαγορεύει το TikTok και μόνο το TikTok για τιμωρητικούς λόγους […] που βασίζονται σε θεωρητικές ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων και τον έλεγχο του περιεχομένου», σημειώνεται.
Στα μέσα Απριλίου το κοινοβούλιο της Μοντάνα υιοθέτησε νομοσχέδιο που απαγορεύει από την 1η Ιανουαρίου 2024 τη διάθεση της πλατφόρμας TikTok από τα καταστήματα εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα (Apple και Google), επί ποινή προστίμου 10.000 δολαρίων την ημέρα.
Ο νόμος θα ακυρωθεί αν η ByteDance εξαγοραστεί από αμερικανική εταιρεία ή εταιρεία χώρας που δεν θεωρείται εχθρός των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι το TikTok ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance και πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί εκτιμούν πως η πλατφόρμα, την οποία χρησιμοποιούν 150 εκατομμύρια Αμερικανοί, επιτρέπει στο Πεκίνο να κατασκοπεύει και να χειραγωγεί τους χρήστες. Η εταιρεία το διαψεύδει κατηγορηματικά.
Ο Λευκός Οίκος έχει απαιτήσει η ByteDance να βρει αυτού του τύπου τη λύση για να της επιτραπεί να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη χώρα.
Στο μεταξύ, διάφοροι οργανισμοί, από ομοσπονδιακές υπηρεσίες στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το BBC, έχουν απαγορεύσει στους εργαζόμενούς τους να έχουν την εφαρμογή αυτή στα κινητά τους τηλέφωνα. Η Ινδία την απαγόρευσε εντελώς το 2020.
Πάντως, δημοκρατικοί πολιτικοί έχουν ήδη υπογραμμίσει ότι πολλά από τα όσα προσάπτονται στο TikTok αναφορικά με το απόρρητο των δεδομένων, την παραπληροφόρηση ή τις βλαπτικές του συνέπειες στην υγεία των πιο νέων (εθισμός, κατάθλιψη) αφορούν και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP