Ενώ πλησιάζει η Κυριακή της Συνόδου Κορυφής, στην οποία οι χώρες της Ευρωζώνης-δηλαδή οι δύο μεγάλες Γαλλία και Γερμανία -θα πρέπει να βρουν τη λύση στο μεγάλο πρόβλημα του χρέους, όπως τους υπέδειξε και το G20 του Σαββατοκύριακου, οι αγορές περιμένουν ελπίζοντας. Όμως σύμφωνα με ανάλυση του Philip Poole, επικεφαλής της παγκόσμιας μακροοικονομικής και επενδυτικής στρατηγικής της HSBC που δημοσιεύει Guardian, η λύση μπορεί να είναι και πάλι ημίμετρα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται αντιμέτωποι με το δυσθεώρητο ύψος των χρεών των χωρών στην Ευρώπη σε σχέση με το μέγεθος της οικονομιών τους. Δεν είναι όμως μόνο το χρέος η πηγή του κινδύνου.
Υπάρχουν κι άλλα διαρθρωτικά προβλήματα, όπως πχ αυτό της Ισπανίας η οποία δεν έχει μεγάλο χρέος, όμως οι αγορές έχουν επικεντρωθεί στα χρέη του ιδιωτικού τομέα και στο γεγονός ότι αυτά γιγαντώθηκαν από το άνοιγμα στον τομέα των κατασκευών.
Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν η ανάλυση του Philip Poole εξέτασε τρία σενάρια.
1. Το θετικό σενάριο είναι να αποφασιστεί η έκδοση ευρωομολόγων που θα χρηματοδοτήσουν τις περιφερειακές χώρες. Αυτό το σενάριο έχει πιθανότητες 15%
2.Το κεντρικό σενάριο με πιθανότητα 70% είναι να ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να έχει τη δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα με τις χώρες απρόθυμες να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας.
3. Το αρνητικό σενάριο με 15% πιθανότητα είναι μια μονομερής χρεοκοπία της Ελλάδας που θα μπορούσε να προκαλέσει κλυδωνισμούς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Βάσει αυτών των σεναρίων η ανάλυση συμπεραίνει ότι εντέλει η “λύση” στο πρόβλημα της Ευρωζώνης θα είναι μια σειρά από ημίμετρα σε συνδυασμό με δημοσιονομική προσαρμογή και όχι μια αποφασιστική λύση που θα σημάνει το τέλος της κρίσης.
σχόλια