Ο κύριος Τόμσεν χαίρεται γιατί έβγαλε από τον πάγο την Ισλανδία

Ο κύριος Τόμσεν χαίρεται γιατί έβγαλε από τον πάγο την Ισλανδία Facebook Twitter
1

Ο επικεφαλής της Τρόικα Πόλ Τόμσεν σε άρθρο του στο blog του με τίτλο “Πως συνήλθε η Ισλανδία από την επιθανάτια εμπειρία της” , δείχνει τη χαρά του που το πρόγραμμα το οποίο εφάρμοσε στην Ισλανδία πέτυχε τους στόχους του. Ο Τόμσεν, αφού αναλύει την κρίσιμη κατάσταση που βρήκε φτάνοντας με τις βαλίτσες του Ρέκιαβικ, με τρεις τράπεζες να έχουν καταρρεύσει χάνοντας περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούσαν το 1000% του Α.Ε.Π της χώρας, περνάει στο σήμερα για να επισημάνει ότι η ανάπτυξη έχει επιστρέψει με νέες θέσεις εργασίας ενώ η κυβέρνηση βγήκε με επιτυχία στις αγορές πουλώντας ομόλογα αξίας 1 δις ευρώ.



Αναφέρεται σε ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα εξυγίανσης που οδήγησε τις τράπεζες στην αναγέννηση αλλά όπως λέει, υπάρχει και “η ενοχλητική υπόθεση icesave που αφορά τις απώλειες των τραπεζών σε Ηνωμένο Βασίλειο και Κάτω Χώρες(όταν κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα της χώρας οι τράπεζες της Μ.Βρετανίας και της Ολλανδίας που έπαιξαν με τη φούσκα, έχασαν 5 δις δολάρια, τα οποία οι Ισλανδοί αρνήθηκαν μετά από δημοψήφισμα να επιστρέψουν. Ξεπερνώντας αυτό το ολίσθημα(αν δεν γινόταν πάντως, δύσκολα σήμερα θα καμάρωνε ο Μr IMF), το οποίο χαρακτηρίζει “άλυτο ζήτημα”, ο κύριος Τόμσεν πλέκει το εγκώμιο του ισλανδικού λαού που πήρε στα χέρια του το πεπρωμένο του και εφάρμοσε μερικές πολύ σκληρές πολιτικές, οι οποίες σήμερα απέφεραν καρπούς. Βέβαια προειδοποιεί ότι το έργο δεν έχει τελειώσει και απαιτούνται προσπάθειες για τη μείωση της ανεργίας και την τόνωση της ανάπτυξης.

Στη συνέχεια ο Mr ΔΝΤ απαριθμεί τα μέτρα του προγράμματος του σε συνεργασία με την ισλανδική κυβέρνηση που οδήγησαν στο επιτυχές αποτέλεσμα για να τονίσει ότι τα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια που χορήγησε το Ταμείο στην Ισλανδία, του έδωσε το ζωτικό χώρο για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις και τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Μάλιστα στο τέλος ο κύριος Τόμσεν γράφει ότι ενώ η κυβέρνηση δέχτηκε το πρόγραμμα, ένας από τους κύριους στόχους της ήταν να προστατεύσει το κράτος κοινωνικής πρόνοιας της Ισλανδίας, και ο στόχος έχει επιτευχθεί. Ο κύριος Τόμσεν δεν παραλείπει να παραθέσει και τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ισλανδίας "Η δυναμική της συνεργασίας με το ΔΝΤ βοήθησε να διατηρηθεί το σκανδιναβικό μοντέλο ευημερίας στη χώρα μου”.

Αύριο ο κύριος Τόμσεν το γιορτάζει στους πάγους. Αναφέρει ότι το ΔΝΤ και η ισλανδική κυβέρνηση συνφιλοξενούν διάσκεψη, όπου θα μιλήσουν εξέχοντες οικονομολόγοι όπως ο Πολ Κρούγκμαν για να δουν αν τα διδάγματα της Ισλανδίας μπορούν να εφαρμοστούν και αλλού.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι μέχρι το 2030

Πολιτική / Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι μέχρι το 2030

Η εκπαίδευση θα βασίζεται στις σύγχρονες τεχνολογίες και τα διδάγματα πρόσφατων συγκρούσεων, περιλαμβάνοντας νέες ειδικότητες και εκπαίδευση σε σύγχρονα οπλικά συστήματα, τακτικές μάχης, χρήση drones και προσομοιωτές μάχης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Η νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός επιλύει το πρόβλημα της αναγνώρισης τίτλου ειδικότητας και συνακόλουθα της εξειδίκευσης που απέκτησαν Ελληνες γιατροί σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

Πολιτική / Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

«Σας ενημερώνω ότι μετά από έρευνα αποδεικνύεται, ότι δεν προερχόταν από 36 ώρες εφημερία, όπως ψευδώς και κατά κόρον γράφτηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

Πολιτική / Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

«Η σκέψη μας στρέφεται στο ανά τον κόσμο ποίμνιο του Βατικανού. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην ελληνική κοινότητα των Καθολικών» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM