Το πρώτο φιλέτο ψαριού από 3D εκτυπωτή είναι πλέον πραγματικότητα

Το πρώτο φιλέτο ψαριού που φτιάχτηκε από 3D εκτυπωτή είναι πλέον πραγματικότητα Facebook Twitter
Φωτ.: CNN
0

Ένας 3D εκτυπωτής τροφίμων έφτιαξε για πρώτη φορά ένα εργαστηριακό φιλέτο ψαριού, και συγκεκριμένα τσιπούρας. 

Η Steakholder Foods, μια νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα το Ισραήλ, έφτιαξε το τρισδιάστατα εκτυπωμένο κομμάτι τσιπούρας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Άρικ Κάουφμαν να κάνει λόγο για «ένα σημαντικό ορόσημο στη βιομηχανία τροφίμων». Η εταιρεία συνεργάστηκε με την Umami Meats, που έχει έδρα τη Σιγκαπούρη, για τη δημιουργία του φιλέτου.

«Σε αυτή την πρώτη δοκιμή, παρουσιάσαμε ένα εργαστηριακό προϊόν που ξεφλουδίζει, έχει γεύση και λιώνει στο στόμα σας ακριβώς όπως πρέπει να είναι το ψάρι», λέει ο Μιχίρ Περσχάντ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Umami Meats.

Τα εργαστηριακά θαλασσινά και το κρέας αποτελούν μια εκκολαπτόμενη βιομηχανία που δεν εμπεριέχει τη σφαγή του ζώου αλλά στοχεύει να πετύχει παρόμοια γεύση με το συμβατικό κρέας μέσω καλλιέργειας βλαστοκυττάρων.

«Εξακολουθούμε να τρώμε και να καταναλώνουμε κρέας με τον τρόπο που καταναλώναμε πριν από χιλιάδες χρόνια», λέει ο Κάουφμαν, «οπότε αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε μια νέα προσέγγιση για να προσπαθήσουμε να επανεφεύρουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγεται το κρέας».

Ο κλάδος του εργαστηριακού κρέατος και των θαλασσινών είναι σχετικά νεοεισερχόμενος στην ευρύτερη σκηνή των εναλλακτικών πρωτεϊνών. Ωστόσο, ως τομέας έχει διογκωθεί κατά την τελευταία δεκαετία με πάνω από 150 εταιρείες σε όλο τον κόσμο να επικεντρώνονται στο εργαστηριακό κρέας.

Πρόσφατα, στις ΗΠΑ, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι το εργαστηριακά καλλιεργημένο κοτόπουλο της Good Meat είναι ασφαλές για κατανάλωση. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ρυθμιστικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν προτού οι καταναλωτές μπορέσουν να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα. 

Επί του παρόντος, η Σιγκαπούρη είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου τα προϊόντα καλλιεργημένου κρέατος είναι εμπορικά διαθέσιμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Ντέιβιντ Μπλοκ του UC Davis της Καλιφόρνιας, «η αποδοχή αυτών των τροφίμων από τους καταναλωτές θα αποτελέσει ένα σημαντικό εμπόδιο για τη βιομηχανία αυτή».

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM