Νέα Μάκρη: Από ενδομήτρια αιμορραγία πέθανε η 19χρονη έγκυος- Επιμένουν οι συγγενείς για καθυστέρηση

Νέα Μάκρη: Εξαιτίας εσωτερικής αιμορραγίας πέθανε η 19χρονη έγκυος Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / Eurokinissi
0

Από ενδομήτρια αιμορραγία φέρεται να πέθανε η 19χρονη έγκυος από τη Νέα Μάκρη , με τους συγγενείς της να επιμένουν πως περίμεναν ασθενοφόρο για ώρες.

Από την πλευρά της, η εισαγγελία διέταξε άμεσα ποινική έρευνα για τις συνθήκες θανάτου, ενώ την ίδια ώρα ευθύνες φαίνεται να απευθύνονται στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ.

Νέα Μάκρη: Έρευνα για τις κλήσεις προς το ΕΚΑΒ

Συγγενής της 19χρονης, μιλώντας στο MEGA, κατήγγειλε ότι το ασθενοφόρο καθυστέρησε τρεις ώρες. Συγκεκριμένα ανέφερε πως το πρώτο τηλεφώνημα στο ΕΚΑΒ έγινε στις 10:24. Το κέντρο ανταποκρίθηκε, όπως λένε, μετά από μισή ώρα, λέγοντάς τους ότι στέλνουν ασθενοφόρο. Μετά και από άλλες κλήσεις, σύμφωνα με τους συγγενείς, το ασθενοφόρο έφθασε στις 13:30.

Στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ, η πρώτη κλήση έχει καταγραφεί στις 10:58. Γίνεται αναφορά για έγκυο κοπέλα με καταβολή δυνάμεων. Η περιγραφή των συμπτωμάτων, όπως υποστηρίζουν από το ΕΚΑΒ, δεν παρέπεμπε σε επείγον περιστατικό και για αυτό δε δόθηκε προτεραιότητα.

«Έγινε η κλήση και το περιστατικό αξιολογήθηκε, καταγράφηκε ως μη επείγον. Όχι με αυτό που τελικά είχε συμβεί. Για αυτό ακριβώς διενεργεί ΕΔΕ ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ όπως έχω πληροφορηθεί», είπε ο πρώην υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Να σημειωθεί πως όταν πραγματοποιείται μία κλήση προς το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ αξιολογείται από διασώστες ή και γιατρούς. Στη συνέχεια, ο συντονιστής αποφασίζει αν θα σταλεί ασθενοφόρο ή κινητή μονάδα, ανάλογα με την περιγραφή των συμπτωμάτων του ασθενούς.

Όλες οι κλήσεις προς το ΕΚΑΒ καταγράφονται ενώ επίσης οι συνομιλίες ηχογραφούνται. Αυτό εξυπηρετεί στο ενδεχόμενο διερεύνησης, αν εντοπιστεί πρόβλημα στην αξιολόγηση ενός περιστατικού.

Στην περίπτωση της Νέας Μάκρης, το κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ ρώτησε εάν συντρέχουν σοβαροί λόγοι ώστε να θέσουν το περιστατικό σε προτεραιότητα, ωστόσο, σύμφωνα με το MEGΑ, δεν φαίνεται να περιγράφεται κάτι τέτοιο.

«Οχήματα υπάρχουν, όχι όμως διασώστες»

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οχήματα υπάρχουν, αλλά απαιτείται η πρόσληψη 200 διασωστών για την κάλυψη των αναγκών σε όλα τα νησιά και 150 – 200 στην περιοχή της Αττικής. Συγκεκριμένα, στην Αττική, οι κλήσεις προς το ΕΚΑΒ ανέρχονται σε περίπου 4.000, ανά 24ωρο, ενώ οι πραγματικά επείγουσες κλήσεις ανέρχονται σε 500- 600.

Στις κατεπείγουσες κλήσεις, σε ποσοστό 90%, η άφιξη του ασθενοφόρου γίνεται σε 15-20 λεπτά. Σε κλήσεις με χαρακτήρα επείγοντος, χωρίς να είναι κρίσιμη η κατάσταση, η άφιξη του ασθενοφόρου διαρκεί έως 40-45 λεπτά.

Τα περισσότερα ελληνικά νησιά καλύπτονται μ’ ένα ασθενοφόρο τόσο κατά τον χειμώνα όσο και κατά το καλοκαίρι. Αξίζει όμως να αναφερθεί πως κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, κάθε μήνα μετακινούνται στα νησιά, από άλλες περιοχές της χώρας, 100 διασώστες, για έναν μήνα ο καθένας, με ό,τι αυτό σημαίνει για το δημόσιο (έξοδα μετακίνησης, εξασφάλιση στέγης και την όλη διαδικασία που απαιτείται, για την κάθε μετακίνηση διασώστη), αναφέρει η ΕΡΤ.

Στην Κω παρόμοιο περιστατικό με τη Νέα Μάκρη

Αξίζει να σημειωθεί πως το περιστατικό με τον θάνατο της 19χρονης στη Νέα Μάκρη συνέβη λίγες μέρες ύστερα από ένα αντίστοιχο περιστατικό στην Κω, όπου γυναίκα πέθανε μέσα σε αγροτικό. Και τότε η άφιξη του ασθενοφόρου σημείωσε καθυστέρηση για διαφορετικό ωστόσο λόγο. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της Κω, το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού πραγματοποιούσε άλλη διακομιδή ασθενούς, κατά την κρίσιμη ώρα, ενώ στην περίπτωση της Νέας Μάκρης, το περιστατικό αξιολογήθηκε ως μη επείγον.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM