Δίκη Καμπανού: «Συμμετείχε με το σφυρί του και χτυπούσε αλύπητα» - Η αγόρευση της εισαγγελέα

Δίκη Καμπανού: «Συμμετείχε με το σφυρί του και χτυπούσε αλύπητα» - Η αγόρευση της εισαγγελέα Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης η εισαγγελέας στη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των φίλων του ανέλυσε τους ρόλους και τη συμμετοχή των έξι πρώτων κατηγορούμενων.

Η μαραθώνια αγόρευση της εισαγγελέα στη δίκη για τον Άλκη Καμπανό αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, οπότε θα αναφερθεί και στους έξι υπόλοιπους κατηγορούμενους. Παράλληλα, η εισαγγελέας θα διατυπώσει την τελική της πρόταση επί της ενοχής, την οποία πάντως «έδειξε» ήδη για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας Κυριακή Κλιάμπα αποκάλεσε τον πρώτο κατηγορούμενο ως «ιθύνοντα νου», τονίζοντας ότι κράτησε τον ρόλο του διευθύνοντος στη δολοφονική επίθεση. «Θα καθόριζε τις θέσεις των "στρατιωτών" του. Σκοπός του δεν ήταν να επιτεθεί, είχε την υψηλή εποπτεία, να συγκρατήσει κάποιο από τα θύματα που θα ξέφευγε. Είχε αρχηγικό και ρυθμιστικό ρόλο», ανέφερε.

Δίκη Καμπανού - Η ομολογία «παρωδία»

Στη συνέχεια η εισαγγελέας χαρακτήρισε «παρωδία» την ομολογία του δεύτερου κατηγορούμενου ότι αυτός κατάφερε το θανατηφόρο πλήγμα στο δεξιό μηρό του Άλκη Καμπανού που προκάλεσε τρώση της μηριαίας αρτηρίας. «Δεν υπάρχει ένα θανατηφόρο χτύπημα», ξεκαθάρισε η εισαγγελέας, ενώ για τη στάση του συγκεκριμένου ανέφερε πως «Επέλεξε να καταστεί εξιλαστήριο θύμα. Δεν θέλησε να λάμψει η αλήθεια κι αυτό είναι χειρότερο από την ομολογία».

Παράλληλα, του καταλόγισε ότι με την «κατασκευασμένη» ομολογία ενέπαιξε τη νοημοσύνη του δικαστηρίου προσπαθώντας να αποδείξει το ψέμα του και να αποσείσει τις ευθύνες των υπολοίπων. «Ξέχασε όμως τα υπόλοιπα 40 χτυπήματα στον Άλκη και τον κολλητό του φίλο. Κάποιος άλλος χτύπησε με μαχαίρι όχι ο ίδιος, όπως προσπάθησε να πείσει», είπε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε με την αναφορά της στον τρίτο κατηγορούμενο επισημαίνοντας ότι ήταν στο «πεδίο μάχης» τουλάχιστον για 45 δευτερόλεπτα κι ότι δεν ήταν «θεατής». «Συμμετείχε με το σφυρί του και χτυπούσε αλύπητα όποιον έβρισκε μπροστά του» ήταν τα λόγια της εισαγγελέως.

Δίκη Καμπανού - Ο εκκολαπτόμενος υπαρχηγός

Η εισαγγελέας σχετικά με τον τέταρτο κατηγορούμενο που είχε διαφύγει αρχικά στην Αλβανία και παραδόθηκε στη συνέχεια στις ελληνικές διωκτικές αρχές, τόνισε ότι είχε σημαντικό ρόλο στην τέλεση του εγκλήματος, όχι ως απλός καλός «στρατιώτης», όπως ανέφερε, αλλά ως «εκκολαπτόμενος υπαρχηγός», διότι φέρεται να ήταν το άτομο που συγκέντρωσε τη μοιραία βραδιά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στον σύνδεσμο οπαδών «Θύρα 4» για να εξασφαλιστεί η αριθμητική υπεροχή ενόψει της δολοφονικής επίθεσης.

Ενώ αναφορικά με τη στάση του τέταρτου κατηγορουμένου στο δικαστήριο, η εισαγγελέας Κυριακή Κλιάμπα σημείωσε ότι η απολογία του βασίστηκε στο «ψέμα» και στη «φαντασία». «Πίστεψε ότι θα μπορούσε να μας πείσει ότι ήταν απλός θεατής στο δράμα» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ο συγκεκριμένος χτύπησε τόσο τον Άλκη όσο και τον φίλο του.

Στη συνέχεια η εισαγγελέας για τον πέμπτο κατηγορούμενο υποστήριξε πως «Έμεινε για 25 δευτερόλεπτα στον τόπο της επίθεσης, χρόνος ικανός να χτυπήσει με το πτυσσόμενο γκλοπ τον Άλκη και τον φίλο του» και συμπλήρωσε πως «Είχε σκοπό να το "σκάσει" μετά την τέλεση του εγκλήματος. Ούτε αυτός ήταν "θεατής", ήταν μεταξύ αυτών που πήγαν να σκοτώσουν».

Τέλος, αναφορικά με τον έκτο κατηγορούμενο, η εισαγγελέας τον τοποθέτησε εκτός «πεδίου μάχης», αλλά τόνισε ότι η συνδρομή του υπήρξε καθοριστική για το αποτέλεσμα. «Αρπάζει τον σιδερένιο σωλήνα από το πορτμπαγκάζ, θέλοντας να προσφέρει το δικό του "μερίδιο" στην επίθεση, αλλά δεν πρόλαβε να φτάσει. Ήταν έτοιμος για την επίθεση»

Δίκη Καμπανού - «Εκμεταλλεύτηκαν το αίμα του Άλκη για να μας πουν ότι τρόμαξαν»

Κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας ανέτρεξε στο σύνολο των απολογιών, τονίζοντας ότι είχε την ανάγκη να ακούσει και να μάθει την αλήθεια. «Ούτε την είδα, αλλά ούτε την άκουσα», είπε και χαρακτήρισε ως ψευδή και προσχηματικά τα όσα απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι. «Θέλησαν να μας πείσουν ότι ο Άλκης έχασε κατά λάθος τη ζωή του» ανέφερε και σε άλλο σημείο σχολίασε πως «Εκμεταλλεύτηκαν το αίμα του Άλκη για να μας πουν ότι πάγωσαν και τρόμαξαν (...) κανένας δεν πόνεσε για αυτά που είδε. Δεν επέδειξαν καμία μετάνοια».

Δίκη Καμπανού - Οι αιχμές κατά των ιατροδικαστών - τεχνικών συμβούλων

Νωρίτερα η Κυριακή Κλιάμπα υπερασπίστηκε το πόρισμα της ιατροδικαστού Λήδας Κοβάτση λέγοντας ότι τα επιστημονικά της συμπεράσματα δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης, παρότι - όπως είπε - «επικρίθηκε» από τους υπερασπιστές των 12 κατηγορουμένων «λες και αναφερόταν σε εικασίες και αυθαίρετα συμπεράσματα».

Τέλος, εξαπέλυσε επίθεση και εναντίον των τριών ιατροδικαστών - τεχνικών συμβούλων που κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης και τους καταλόγισε «αντιφάσεις και προσπάθεια παραπλάνησης του δικαστηρίου». «Τα συμπεράσματά τους και οι κρίσεις τους απέχουν παρασάγγας από την υπόθεση μας. Κατέθεσαν αυτά που βόλευε τους κατηγορούμενους (…) Υπέπεσαν σε σοβαρότατα σφάλματα. Λησμόνησαν την επιστήμη τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM
Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Ελλάδα / Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Η Μεσίνα στην Ιταλία ήταν το πιο πολυσύχναστο επιβατικό λιμάνι της Ε.Ε., με 11,3 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ακολουθούν το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια στην Ιταλία με 11,1 εκατομμύρια επιβάτες και ο Πειραιάς με 9,6 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

«Μέσα από αυτή τη δράση, αναδείξαμε την ομορφιά και τη δύναμη της νοηματικής γλώσσας, δίνοντας στα παιδιά ένα ακόμη εργαλείο έκφρασης και επικοινωνίας», σημειώνει ο εκπαιδευτικός
LIFO NEWSROOM