Για τις αντιδράσεις, που έχει προκαλέσει η απόφαση να τεθεί σε αργία, επειδή έντυσε «παπαδάκια» δύο κορίτσια, μίλησε ο ιερέας Αλέξανδρος Καρυώτογλου.
Ο ιερέας, για τον οποίο το κύμα συμπαράστασης ολοένα και αυξάνεται από διάφορους κύκλους, μίλησε σήμερα για πρώτη φορά μετά από όσα συνέβησαν και την εκκλησιαστική τιμωρία που του επιβλήθηκε από την αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Την ίδια στιγμή από την προσεχή Δευτέρα 12 Ιουνίου έως την Τετάρτη 14 Ιουνίου είναι προγραμματισμένες οι συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Άγνωστο ωστόσο παραμένει κατά πόσο θα τεθεί το θέμα του π. Αλέξανδρου υπό το βάρος και της πληθώρας αντιδράσεων.
Ιερέας Αλέξανδρος Καρυώτογλου: Σέβομαι τις αποφάσεις του του αρχιεπισκόπου
«Τίμημα υπάρχει πάντα και όταν κάνεις το καλό και όταν κάνεις το κακό» ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας σήμερα στο MEGA.
Αρχικά μίλησε για την απόφαση που ελήφθη «χωρίς να είμαι εγώ» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Ό,τι τυχαία συντελέστηκε την Κυριακή της Πεντηκοστής στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά αναδείχτηκε σε συμπαντικό γεγονός με πολλαπλές διαστάσεις. Και από ότι φαίνεται ιδιαίτερα χρήσιμο. Οι αντιδράσεις του κόσμου και της κοινής γνώμης αναδεικνύουν πως υπάρχει ένα ακόμη ποίμνιο που αναζητάει ποιμένα. Αποδεικνύει πως ποίμνιο δεν είναι μόνο οι κύκλοι των αγκυλώσεων και της τυπολατρίας. Αποκαλύπτουν ότι η κοινωνία αγαπάει την Εκκλησία, και επιθυμεί να συνδεθεί με την Εκκλησία. Η αγάπη του αρχιεπισκόπου στο πρόσωπό μου δεν αμφισβητείται. Εκείνος εξάλλου με χειροτόνησε. Σέβομαι τις αποφάσεις του και ως εκ τούτου σε καμία περίπτωση δεν τις κρίνω» ανέφερε και συμπλήρωσε πως αναμένει την απόφαση της Συνόδου.
Για τα δυο κορίτσια που έντυσε «παπαδάκια» ανέφερε ότι είναι τρίδυμα μαζί με ένα αγόρι και όταν του είπε να ντύσει και τις αδερφές του χάρηκαν όλοι πάρα πολύ. Διευκρίνισε δε πως τα κορίτσια δεν ντύθηκαν μέσα στο ιερό.
«Με τους γονείς μίλησα γιατί για να μπει η φωτογραφία στο site της ενορίας ζητήθηκε η άδεια των γονιών και οι ίδιοι είπαν με πολλή χαρά. Και μετά το γεγονός ο πατέρας ερχόταν κάθε μέρα στην εκκλησία να μου συμπαρασταθεί και να μου πει πόσο έχει στενοχωρηθεί ο ίδιος και τα κορίτσια του» είπε ακόμη και εξέφρασε την πεποίθηση πως όλα θα πάρουν τον δρόμο τους.
Ο ιερέας για την βάπτιση του παιδιού των Μιχάλη Οικονόμου - Γιώργου Μακρή
Ο ιερέας π. Αλέξανδρος Καρυώτογλου, που λειτουργεί στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα, είναι εκείνος εξάλλου που έχει βαφτίσει το παιδί του Μιχάλη Οικονόμου και Γιώργου Μακρή, λίγα 24ωρα αφού υπέγραψαν το σύμφωνο συμβίωσης.
«Ο ένας από τα δυο αγόρια που είναι γκέι είναι πνευματικό μου παιδί και έρχεται και εξομολογείται σε μένα», τόνισε και συνέχισε:
«Είναι ηθοποιός και πήραν το παιδάκι που ήταν ανιψάκι του άλλου από την αδερφή του, η οποία είναι βουτηγμένη στα ναρκωτικά. Δεν ξέρω αν ήξεραν κι με ποιον το είχε κάνει. Θα το έδιναν σε ίδρυμα και αποφάσισαν να το πάρουν εκείνοι να το μεγαλώσουν. Και ήταν μεγάλη η χαρά τους. Και κάποια στιγμή μου είπαν: "μπορούμε να το βαφτίσουμε;" Και είπα "Με πολλή χαρά", και έγινε η βάφτιση που σκανδάλισε κάποιους και μάλιστα έφτασαν να μου πουν ότι παραδέχομαι τον γάμο των ομοφυλόφιλων. Εγώ δεν είπα τέτοιο πράγμα και σεβάστηκα τα πρόσωπα αυτό δεν μπορούν να καταλάβουν. Πόσο πρέπει να σεβόμαστε τα πρόσωπα και όχι απλώς αν εκτελούνται κάποιοι κανόνες», τόνισε ο ιερέας.
Χειροτονήθηκε στα 66 χρόνια του ιερέας και το κάνει αμισθί
Γενικότερα ο πατήρ Αλέξανδρος ανέφερε πως από μικρός είχε μια έφεση στα εκκλησιαστικά. «Αγαπούσα την εκκλησία, μάθαινα την εκκλησιαστική μουσική αλλά δεν ήθελα να γίνει αυτό σε μικρή εκκλησία ούτε κάτω από πίεση. Ακόμα και επίσκοπος μου έλεγε να με χειροτονήσει. Όταν πήγα στην Θεολογική Σχολή μετά έθετα έναν όρο να φύγω από την Ελλάδα να βγω στο εξωτερικό, να τον κύκλο των γνώσεών μου και το έκανα με την γυναίκα μου που ήταν κι εκείνη θεολόγος και βγήκαμε μαζί με υποτροφία, πήγαμε στην Γερμανία και σπουδάσαμε και έκανα το διδακτορικό μου στον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και προχωρήσαμε μετά στην ιδιωτική και στη δημόσια εκπαίδευση και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που δίδαξα στην ορθόδοξη Σχολή του Σίδνει στην Αυστραλία για τρία χρόνια που με κάλεσε ο τότε αρχιεπίσκοπος. Ήταν γεμάτη η ζωή μας», ανέφερε.
Είπε ακόμα ότι ζήτησε την έγκριση των παιδιών του για να γίνει ιερέας και τους διεμήνυσε πως αν έστω και ένας δεν το θέλει δεν θα το έκανα. Ωστόσο εκείνοι τον στήριξαν και του είπαν: «οι 4 μου είπαν πατέρα προχώρα κάνε ότι νομίζεις. Ήθελα να έχω την συναίνεση της οικογένειας. Δεν ήθελα να είναι απλώς από δική μου επιθυμία. Η γυναίκα μου το ήθελε δεν είχε κανένα πρόβλημα και τα παιδιά μου».
Ο πατήρ Αλέξανδρος ανέφερε ακόμα ότι ιερουργεί αμισθί και μάλιστα ότι τον ρώτησε ο αρχιεπίσκοπος αν θα του φτάνει η σύνταξή του εκείνος απάντησε: «Μου φτάνει δεν μου φτάνει εγώ θέλω να χειροτονηθώ».
«Ασχολούμαστε και με τα εγγόνια μας εκτός από την ενορία, έχουμε 7 εγγόνια, μεγάλη χαρά», πρόσθεσε.
Ποιος είναι ο ιερέας που τέθηκε σε αργία
Ο πατήρ Αλέξανδρος Καρυώτογλου, τρέφει ιδιαίτερης εκτίμησης στο ποίμνιό του. Ο π. Αλέξανδρος Καριώτογλου χειροτονήθηκε πρεσβύτερος πριν από μερικά χρόνια. Νωρίτερα είχε διδάξει στη μέση εκπαίδευση ως θεολόγος, αλλά και ως διδάκτωρ θεολογίας και θρησκειολογίας, δίδαξε στη Θεολογική Σχολή Αγίου Ανδρέα στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών. Έχει, επίσης, συγγράψει αρκετά βιβλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την ποινή που του επιβλήθηκε την Κυριακή θα λειτουργήσει άλλος παπάς στον ναό του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά.