Παρά την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να κηρύξει εκτός νόμου το καθεστώς της Συρίας, αυτό εξακολουθεί, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, να δολοφονεί διαδηλωτές. Ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών έχει φτάσει ήδη σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις τους 3.500 ενώ στις σελίδες των διαδικτυακών εκδόσεων μεγάλων εφημερίδων του εξωτερικού, έχει ανέβει σήμερα αυτό το βίντεο στο οποίο διακρίνονται στρατιώτες του συριακού καθεστώτος, να σέρνουν το πτώμα διαδηλωτή που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες τους για να εξαφανίσουν τα «πειστήρια». (ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΚΛΗΡΟ VIDEO)
Και παρά τις δηλώσεις αξιωματούχων του καθεστώτος Άσαντ, ότι σύντομα «θα επιβληθεί η τάξη», οι ειδικοί εκτιμούν ότι η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου, θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών, που τώρα γνωρίζουν ότι υποστηρίζονται από το σύνολο του αραβικού κόσμου, δεδομένου ότι μόνο τρεις χώρες ψήφισαν κατά των κυρώσεων. Ταυτόχρονα, αυτή η απόφαση θα ενθαρρύνει το καθεστώς να γίνει ακόμη πιο ριζοσπαστικό στην καταστολή των εξεγέρσεων, γνωρίζοντας ότι δεν χρειάζεται πλέον να δικαιολογήσει τις πράξεις του. Τρίτον, γράφει ο ειδικός αποσταλμένος της Liberation στη Βυρητό Jean-Pierre Perrin , αναμένεται μια αύξηση των λιποταξιών στον συριακό στρατό, η οποία επίσης θα αυξήσει τη βία. Η Συρία, επισημαίνει, έχει πλέον εμπλακεί σε μια αιματηρή διαδικασία που είναι πιθανόν να υπερβεί ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα. Ήδη σε δηλώσεις του, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Συρία δεν θα διστάσει και θα βγει πιο δυνατή».
Σύμφωνα με όσα λέει στη Liberation ο Jean-Pierre Perrin, η καταδίκη από τον Αραβικό Σύνδεσμο δεν έχει συμβολική σημασία αλλά και κάποια διπλωματική αξία, αφού θα επιτρέψει στις δυτικές χώρες να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία και στην Κίνα προκειμένου να υπάρξει ένα ακόμη πιο ισχυρό ψήφισμα κατά του καθεστώτος Άσαντ.
Ποια είναι όμως τα συμφέροντα της Κίνας και της Ρωσίας αλλά και άλλων αναδυόμενων χωρών, που τις κάνουν να υποστηρίζουν ένα τόσο αιματηρό καθεστώς; «Η Μόσχα έχει ναυτική βάση στη Δαμασκό, και επίσης συνεργάζεται σε διπλωματικό επίπεδο με τη Συρία. Ακόμη, Ρωσία και Κίνα φοβούνται ότι κάθε λαϊκή εξέγερση κατά του δικτατορικού καθεστώτος, μπορεί να δώσει το κακό παράδειγμα για την Τσετσενία και το Θιβέτ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση των Κούρδων της Συρίας οι οποίοι προς το παρόν επιλέγουν μια παρατηρητική ουδετερότητα, για να αποφασίσουν αν θα ενταχθούν τελικά στην αντιπολίτευση».
Όπως επισημαίνει ο Perrin, άγνωστο παραμένει, αν η κατάσταση στη Συρία θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την εύθραυστη ισορροπία του Λιβάνου. Ο Jean-Pierre Perrin λέει ότι όλα εξαρτώνται από την Χεζμπολάχ και από το αν θα κινηθεί υπέρ του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Ο δημοσιογράφος απαντώντας σε αναγνώστες της εφημερίδας, αναλύει και τους άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση στη Συρία αλλά και στη ευρύτερη περιοχή: Η λύση από πλευράς του ΟΗΕ φαίνεται να είναι εντελώς αποκλεισμένη, τουλάχιστον για την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ώστε να μην δέχονται επιθέσεις οι διαδηλωτές από τις συριακές δυνάμεις.
Το Ιράν έχει παράσχει υποστήριξη στη Συρία αλλά δεν έχει απεριόριστα μέσα. Η Τεχεράνη φαίνεται να ενθαρρύνει τη Δαμασκό με το επιχείρημα ότι μπορεί-όπως και το Ιράν- να επιβιώσει απομονωμένη.
Η Συρία μπορεί να επιχειρήσει να φέρει την ηρεμία στο εσωτερικό, προσπαθώντας να εξάγει την αναταραχή στην περιφέρεια, είναι κάτι που έχει κάνει και στο Λίβανο με την υποστήριξη της Χεζμπολάχ. Το καθεστώς έχει καταστήσει σαφές ότι θα μπορούσε να βάλει φωτιά στην περιοχή πριν καταρρεύσει.
Ειρηνική αντίσταση δεν μπορεί να υπάρξει πλέον στη Συρία, καταλήγει ο Γάλλος απεσταλμένος. «Η χώρα έχει εισέλθει σε ένα κύκλο βίας που μπορεί να τελειώσει μόνο με την πτώση του καθεστώτος».
σχόλια