Μία ηθοποιός ενσαρκώνει (μονο)λόγους γυναικών που συνδέονται με το πυκνό πεδίο της έμφυλης βίας. Οι υποδυόμενοι ρόλοι είναι τόσο φανταστικοί όσο και πραγματικοί, ενώ αποτελούν ουσιαστικά «φιγούρες πολιτικής» και όχι παγιωμένες και ουσιοποιημένες ταυτότητες. Η κοινωνική λειτουργός, η διαμεσολαβήτρια, η ψυχολόγος, η μητέρα, η ομότιμη, η ακτιβίστρια, η δικηγορίνα μιλούν για το τραύμα σε ένα σκηνικό αναμονής. Ένα τραύμα που δεν εμφανίζεται ως μια ψυχολογική διεργασία ή μια σωματική πληγή, αλλά αποτελεί ένα πολιτικό διακύβευμα.

 

Τα συν-αισθηματικά τοπία αφορούν τις «ατμόσφαιρες» εκείνες που δημιουργούνται ατομικά και συλλογικά και που συνδιαμορφώνουν το δημόσιο χώρο ως ένα χώρο πολιτικής αναμέτρησης με τις αδικίες που αυτός παράγει καθημερινά.

 

Υιοθετώντας το σύνθημα «είμαστε γεμάτα στ-οργή» που η άγρια δημόσια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου ανέδειξε και που αντήχησε ταυτόχρονα και στις πορείες διαμαρτυρίας για την Ελένη Τοπαλούδη, όπως και σε άλλες περιπτώσεις γυναικοκτονιών, στο έργο αυτό η φροντίδα διαπλέκεται με την οργή που δημιουργεί η καθημερινή αναπαραγωγή της αδικίας των θανάτων εκείνων που στοιχειώνουν τον δημόσιο χώρο, ενώ η αναζήτηση της κοινωνικής δικαίωσης βρίσκεται διαρκώς σε εκκρεμότητα.

 

Το κείμενο της παράστασης αποτελεί μεταγραφή μιας σειράς ηχητικών ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας - podcasts (άκου εδώ) που παράχθηκαν μέσα από συνεντεύξεις και συστηματική έρευνα στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Συν-αισθηματικά τοπία φροντίδας: Έμφυλη βία και ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19»*, του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, του Πάντειου Πανεπιστήμιου.

 

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Πέμπτη 6 Ιουλίου και Παρασκευή 7 Ιουλίου στις 9.00 μ.μ.

 

Τιμές εισιτηρίων

Οι παραστάσεις είναι με ελεύθερη είσοδο.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] ή με μήνυμα στη σελίδα «St-οργή: Συν-αισθηματικά τοπία φροντίδας» στο Facebook.