Ναυάγιο στην Πύλο- Λιμενικό: 3 ώρες πριν τη βύθιση ρίξαμε μικρό κάβο, τον έλυσαν οι μετανάστες

Ναυάγιο στην Πύλο- Λιμενικό: 3 ώρες πριν τη βύθιση ρίξαμε μικρό κάβο, τον έλυσαν οι μετανάστες Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε το Λιμενικό για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, μετά τις μαρτυρίες που έκαναν λόγο για απόπειρα ρυμούλκησης του αλιευτικού σκάφους, πριν από τη βύθισή του. 

Το Λιμενικό αναφέρει πως ένα περιπολικό σκάφος του έριξε μικρό κάβο στο αλιευτικό, τρεις ώρες πριν από το ναυάγιο στην Πύλο. Αυτό έγινε προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων. 

Η διαδικασία διήρκεσε λίγα λεπτά και στη συνέχεια οι μετανάστες έλυσαν το σχοινί, αναφέρει ακόμη το Λιμενικό. 

«Τρεις ώρες περίπου νωρίτερα από τη βύθιση του Α/Κ σκάφους, το Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε και έριξε ένα μικρό κάβο στο Α/Κ προκειμένου να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων», αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση. 

«Αυτή η διαδικασία διήρκησε λίγα λεπτά και εν συνεχεία αφού λύθηκε ο μικρός κάβος από ίδιους τους μετανάστες το ΠΠΛΣ απομακρύνθηκε και παρακολουθούσε το Α/Κ από κοντινή απόσταση», συμπληρώνει το Λιμενικό. 

Ναυάγιο στην Πύλο- Σιακαντάρης: Δεν υπήρχε σχοινί πρόσδεσης 

Δηλώσεις παρόμοιες με τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού έκανε νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης, μιλώντας για το ναυάγιο στην Πύλο

Το Λιμενικό προσέγγισε το αλιευτικό σκάφος δύο ώρες πριν από το ναυάγιο, δήλωσε στην ΕΡΤ. «Δεν μπορεί να συναρτάται η προσέγγιση του Λιμενικού με τη βύθιση του σκάφους, μόνο και μόνο χρονικά», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

«Σχοινί χρησιμοποιήθηκε για τη ρίψη εφοδίων από τα δύο παραπλέοντα πλοία. Σχοινί- όχι ρυμούλκησης- χρησιμοποίησε για λίγα λεπτά το Λιμενικό, κατά την προσέγγισή του, από απόσταση, πλώρη με πλώρη. Το πήραν οι επιβάτες του αλιευτικού για λίγα λεπτά, το πέταξαν στη θάλασσα και συνέχισαν την πορεία τους», περιέγραψε ο Ηλίας Σιακαντάρης αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν πριν από το ναυάγιο στην Πύλο. 

«Δεν υπήρχε σχοινί πρόσδεσης, ήταν σχοινί για να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν και να δουν αν θέλουν βοήθεια. Την αρνήθηκαν και είπαν “No help, Go Italy” και συνέχισαν την πορεία τους», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 


«Δεν έγινε ποτέ διαδικασία πρόσδεσης» 

«Δεν έγινε ποτέ καμία διαδικασία πρόσδεσης, ούτε από εμάς, ούτε από κάποιο άλλο σκάφος», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, ερωτηθείς για σχετικό δημοσίευμα. 

«Όταν πλησίασε το φορτηγό πλοίο, χρησιμοποιήθηκαν σχοινιά για να τους κατεβάσουν τα πράγματα», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ για το ναυάγιο στην Πύλο. Ερωτηθείς γιατί δεν έγινε προσπάθεια πρόσδεσης, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού διευκρίνισε:  

«Εάν σε ένα αλιευτικό σκάφος, που είναι φορτωμένο με τόσα άτομα- που λένε ότι δεν θέλουν καμία βοήθεια και ότι θέλουν να πάνε στην Ιταλία- βιαίως πας να πλαγιοδετήσεις ή το δέσεις μπροστά, θα υπάρξει ταραχή τέτοιου τύπου, θα μετακινηθούν οι άνθρωποι και το ατύχημα θα το έχεις προκαλέσει εσύ. Και μάλιστα θα ήμασταν σε τέτοια θέση που δεν θα μπορούσαμε να επιχειρήσουμε για να σώσουμε ανθρώπους». 

Η μαρτυρία για απόπειρα ρυμούλκησης 

Μία μαρτυρία διασωθέντα από το ναυάγιο στην Πύλο κάνει λόγο για απόπειρα ρυμούλκησης του αλιευτικού σκάφους από το Λιμενικό, με συνέπεια τη βύθισή του. 

Τη συγκεκριμένη μαρτυρία μετέφερε ο αλληλέγγυος Τάσος Πολυχρονόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, που ανέφερε ότι είχε επικοινωνία με 24χρονο επιζώντα του ναυαγίου, από τη Συρία. 

«Τους έδεσε με κάποιο σχοινί το σκάφος του Λιμενικού και προσπάθησε να τους ρυμουλκήσει τραβώντας τους προς τα αριστερά. Για κάποιο λόγο το σκάφος πήρε κλίση προς τα δεξιά και ακαριαία βυθίστηκε», είπε, μεταφέροντας τη μαρτυρία. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ναυάγιο της Πύλου και το πρόσωπο του τέρατος

Οπτική Γωνία / Το ναυάγιο της Πύλου και το πρόσωπο του τέρατος

Οι αντιδράσεις ουκ ολίγων συμπολιτών μας στο τραγικό συμβάν με τους εκατοντάδες πνιγμένους μετανάστες στο Ιόνιο, συμβάν για το οποίο υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτηματικά, αποκαλύπτει μια κοινωνία σε προχωρημένη σήψη. Παρελκυστική φαντάζει όμως και η απόδοση όλων των ευθυνών στους διακινητές, λες κι αυτοί είναι που δημιουργούν την προσφυγιά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιωνάς Καρούσης: «Το παιδί μου θυσιάστηκε σαν μάρτυρας της αγάπης» δηλώνει ο πατέρας του

Ελλάδα / «Δεν είχε ούτε εκατοστό κακίας, αυτόν βρήκαν να χτυπήσουν τα καθάρματα;» ξεσπά ο Δημήτρης Καρούσης

«Είμαι εδώ με τους φίλους του γιου μου. Είναι όλοι όχι απλώς συντετριμμένοι, όλοι τον αγαπούσαν» είπε για τον Ιωνά Καρούση ο πατέρας του και εξομολογήθηκε: «Ήλπιζα ότι η επόμενη φορά που θα πάω στο Ισραήλ θα ήταν για την αποφοίτηση ή για τον γάμο του»
LIFO NEWSROOM