Συνάντηση με τον Λετονό ομόλογό του, Κρισιάνις Κάρινς, είχε σήμερα, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έστειλε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες μετά το πέρας της συνομιλίας τους.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά ευχαρίστησε τον Λετονό πρωθυπουργό για τα συγχαρητήριά του για την εκλογική του νίκη και επεσήμανε πως το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί απόδειξη ότι οι ειλικρινά προοδευτικές κεντροδεξιές πολιτικές μπορούν να σταθούν απέναντι στις άδειες υποσχέσεις και τον λαϊκισμό.
Αναφέρθηκε στην ιστορία των διπλωματικών σχέσεων των δύο πλευρών, που μετρούν 100 χρόνια, αλλά και μίλησε για την καλή επικοινωνία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά την περασμένη τετραετία, όταν και χρειάστηκε να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις.
«Δεν υπάρχει ευημερία χωρίς ασφάλεια και ελευθερία» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή, θέμα βέβαια που θα συζητηθεί και στην επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα του για γρήγορη εισδοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ στάθηκε και στην ενίσχυση των αμυντικών δαπανών της Λετονίας, με αφορμή σχετική αναφορά του ίδιου του Κρισιάνις Κάρινς. Υπογράμμισε, ειδικότερα, ότι οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά γιατί ακριβώς διαφέρουν από άλλες δαπάνες και τόνισε τη σημασία της αμυντικής πολιτικής της ΕΕ υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.
Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό της Λετονίας @krisjaniskarins για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων, αλλά και για τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. https://t.co/tmTMbKHFPr pic.twitter.com/7fJefIFUEH
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) July 10, 2023
Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως και οι δύο χώρες συμφωνούν στην ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι το μόνο ζήτημα βέβαια για ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και να αναζητήσουμε μια κοινής αποδοχής και κατανόησης ευρωπαϊκή φόρμουλα.
«Το μεταναστευτικό» τόνισε «είναι ένα θέμα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της και είναι άδικο για χώρες όπως η Ελλάδα να επωμίζονται μόνες το βάρος της φύλαξης περασμάτων όπως αυτό της Μεσογείου ή και να κατηγορούνται ότι δεν σώζουν ζωές, όταν καθημερινά οι αρχές τους δίνουν τη μάχη αυτή στη θάλασσα ενάντια στους διακινητές που ευθύνονται για κάθε τραγωδία».
Προσέθεσε πως «όσο λιγότερα πλοία προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο τόσο λιγότερες πιθανότητες είναι να έχουμε ανθρώπινες τραγωδίες» και επεσήμανε ότι «έχουμε σπάσει το μοντέλο των διακινητών στη θαλάσσια διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου, κάτι που πρέπει να κάνουμε και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο».
Από πλευράς του, ο Λετονός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα που συζήτησαν με τον Έλληνα ομόλογό του και επεσήμανε την ανάγκη να συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας και τόνισε ότι η χώρα του σκοπεύει να αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό ως ποσοστό του ΑΕΠ της, κάτι που ελπίζει να καταφέρει από την επόμενη χρονιά.
Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία ενίσχυσης της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και χαρακτήρισε το μεταναστευτικό πρόκληση.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σημαντικές συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ
Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει από αύριο στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Την Τρίτη, θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα και τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Γιάκοβ Μιλάτοβιτς.
Το βράδυ της Τρίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, στους ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Την Τετάρτη, θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ