Έναν ακόμη πύραυλο για τη Σελήνη σκοπεύει να εκτοξεύσει σήμερα η Ινδία με την τρίτη της αποστολή στον δορυφόρο της Γης να αφορά την εξερεύνηση του νοτίου πόλου.
Το σκάφος Chandrayaan-3 με έναν τροχιοδρόμο, ένα σκάφος προσεδάφισης και ένα ρόβερ αναμένεται να απογειωθεί το μεσημέρι της Παρασκευής από το διαστημικό κέντρο Sriharikota. Το σκάφος προσεδάφισης, σύμφωνα με αξιωματούχους, θα φτάσει στη Σελήνη στις 23 με 24 Αυγούστου.
Το Chandrayaan-3, το τρίτο στο πρόγραμμα σεληνιακής εξερεύνησης της Ινδίας, θα βασιστεί στην τεχνογνωσία και την εμπειρία των δύο προηγούμενων αποστολών της στη Σελήνη.
Η νέα εκτόξευση έρχεται 13 χρόνια μετά την πρώτη αποστολή της χώρας στη Σελήνη το 2008, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε «η πρώτη και πιο λεπτομερής έρευνα για νερό στη σεληνιακή επιφάνεια» ενώ διαπιστώθηκε «ότι η Σελήνη έχει ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της ημέρας», σύμφωνα με τον διευθυντή του προγράμματος Chandrayaan-1, δήλωσε ο Mylswamy Annadurai.
Το Chandrayaan-2 το οποίο περιλάμβανε επίσης έναν τροχιοδρόμο, ένα σκάφος προσεδάφισης και ένα ρόβερ εκτοξεύτηκε τον Ιούλιο του 2019. Ο τροχιοδρόμος του συνεχίζει να κάνει κύκλους και να μελετά τη Σελήνη ακόμη και σήμερα, αλλά το σκάφος προσεδάφισης μαζί με το ρόβερ απέτυχε να κάνει ομαλή προσγείωση και συνετρίβη.
Ο επικεφαλής του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας δήλωσε ότι έχουν μελετήσει προσεκτικά τα δεδομένα από την τελευταία συντριβή και έχουν πραγματοποιήσει ασκήσεις προσομοίωσης για να διορθώσουν τις δυσλειτουργίες.
Το Chandrayaan-3, το οποίο ζυγίζει 3.900 κιλά και κόστισε 75 εκατομμύρια δολάρια έχει τους «ίδιους στόχους» με τον προκάτοχό του, να εξασφαλίσει δηλαδή μια ομαλή προσεδάφιση στην επιφάνεια της Σελήνης.
Με πληροφορίες από BBC