Ένας άνδρας που είναι γνωστός ως ο «ασθενής της Γενεύης» φαίνεται πως είναι ο έκτος άνθρωπος που θεραπεύεται από τον ΗΙV έπειτα από μεταμόσχευση μυελού των οστών, στο πλαίσιο θεραπείας για τον καρκίνο. Όμως η δική του περίπτωση έχει μία διαφορά.
Στο παρελθόν άλλοι πέντε άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν θεραπευτεί από τον HIV: στο Βερολίνο, το Λονδίνο, το Ντίσελντορφ, τη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια. Όλοι τους είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, λαμβάνοντας βλαστοκύτταρα από δότη με μια μετάλλαξη του γονιδίου CCR5, που είναι γνωστό ότι εμποδίζει τον HIV να μπει στα κύτταρα του οργανισμού.
Ο «ασθενής της Γενεύης» επίσης υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, το 2018, στο πλαίσιο θεραπείας για την αντιμετώπιση ιδιαίτερα επιθετικής μορφής λευχαιμίας. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση η μεταμόσχευση ήταν από δότη που δεν είχε τη μετάλλαξη CCR5, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκαναν Ελβετοί και Γάλλοι ερευνητές, στο πλαίσιο συνεδρίου για το AIDS στο Μπρίσμπεϊν. Αυτό σημαίνει ότι ο HIV μπορεί ακόμη να εισέλθει στα κύτταρα του ασθενούς.
Όμως, 20 μήνες αφότου ο άνδρας σταμάτησε να λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία -για την αντιμετώπιση του HIV- οι γιατροί διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει ίχνος του ιού στον οργανισμό του. Αν και οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να επανεμφανιστεί ο ΗΙV στον οργανισμό του ασθενούς, θεωρούν ότι είναι σε μακροχρόνια ύφεση.
«Αυτό που μου συμβαίνει είναι υπέροχο, μαγικό» δήλωσε από την πλευρά του ο άνδρας, ο οποίος διαγνώστηκε με HIV το 1990. Πλέον, συμπλήρωσε, «κοιτάζω το μέλλον».
ΗΙV: Πώς μπορεί να εξηγείται αυτή η περίπτωση ασθενούς
Υπάρχουν άλλες περιπτώσεις, που είναι γνωστές ως ασθενείς της Βοστώνης, στις οποίες έγινε μεταμόσχευση «κανονικών» βλαστοκυττάρων. Σε αμφότερους ο HIV επανεμφανίστηκε λίγους μήνες αφότου σταμάτησαν να παίρνουν αντιρετροϊκά φάρμακα.
Αν δεν υπάρχει ίχνος του ιού έπειτα από 12 μήνες «η πιθανότητα ότι θα είναι μη ανιχνεύσιμος στο μέλλον αυξάνεται σημαντικά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Asier Saez-Cirion του Ινστιτούτου Παστέρ, ο οποίος παρουσίασε τα στοιχεία για τον «ασθενή της Γενεύης» στο Μπρίσμπεϊν.
«Ίσως σε αυτή την περίπτωση η μεταμόσχευση εξάλειψε όλα τα μολυσμένα κύτταρα, χωρίς να χρειάζεται η διάσημη μετάλλαξη. Ή ίσως η ανοσοκατασταλτική θεραπεία του, που απαιτήθηκε μετά τη μεταμόσχευση, να έπαιξε ρόλο», συμπλήρωσε επιχειρώντας να δώσει μια εξήγηση για τον «ασθενή της Γενεύης».
Η περίπτωση αυτή είναι υποσχόμενη, σχολίασε η Sharon Lewin, επικεφαλής του International AIDS Society, που διοργανώνει το συνέδριο στο Μπρίσμπεϊν. «Όμως, από τους ασθενείς της Βοστώνης μάθαμε ότι ακόμη και ένα σωματίδιο του ιού μπορεί να οδηγήσει σε επανεμφάνιση του HIV», προειδοποίησε συμπληρώνοντας ότι ο «ασθενής της Γενεύης» θα πρέπει να παρακολουθείται στενά τα επόμενα χρόνια.
Αν και αυτές οι περιπτώσεις της μακροχρόνιας ύφεσης δημιουργούν ελπίδες ότι μια ημέρα ο ΗΙV θα θεραπεύεται πραγματικά, η δύσκολη και επικίνδυνη διαδικασία της μεταμόσχευσης μυελού των οστών δεν είναι επιλογή για εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με τον ιό. Αντί για αυτό, πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια αντιμετώπισης μορφών καρκίνου που απειλούν τη ζωή ασθενών οι οποίοι είναι και φορείς του HIV.
Όμως, υπάρχουν ελπίδες ότι οι περιπτώσεις ύφεσης μπορεί να ανοίγουν νέους δρόμους στην έρευνα, όπως τον πιθανό ρόλο που παίζουν οι ανοσοκατασταλτικές θεραπείες.
Με πληροφορίες από AFP