ΟΗΕ: Το AIDS μπορεί να εξαλειφθεί μέχρι το 2030 - Προϋπόθεση οι επενδύσεις για πρόληψη και θεραπεία

ΟΗΕ: Το AIDS μπορεί να εξαλειφθεί μέχρι το 2030 - Προϋπόθεση οι επενδύσεις για πρόληψη και θεραπεία Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν την εκτίμησή τους πως το AIDS είναι πιθανό να εξαλειφθεί μέχρι το 2030, υπό την προϋπόθεση πως οι χώρες επιδείξουν την πολιτική βούληση να επενδύσουν στην αποτροπή και τη θεραπεία και εγκρίνουν νόμους που δεν θα εισάγουν διακρίσεις.

Σύμφωνα με το UNAIDS, το πρόγραμμα του ΟΗΕ για το AIDS, την περασμένη χρονιά εκτιμάται πως 39 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμβίωναν με τον HIV. Το 2022, 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν με τον HIV και 630.000 πέθαναν από ασθένειες σχετιζόμενες με το AIDS, σύμφωνα με το UNAIDS.

«Έχουμε μια λύση αν ακολουθήσουμε την ηγεσία χωρών που έχουν διαμορφώσει ισχυρή πολιτική δέσμευση να θέσουν σε προτεραιότητα τους ανθρώπους και να επενδύσουν σε προγράμματα με βάση στοιχεία για την πρόληψη και θεραπεία του HIV» ανέφερε το UNAIDS, σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η έγκριση νόμων που δεν εισάγουν διακρίσεις και ενδυναμώνουν τα κοινοτικά δίκτυα, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, θα αποτελέσει μία αποτελεσματική απάντηση στον HIV, επισημάνθηκε, ενώ τονίστηκε πως όσοι ζουν με τον HIV ή με το AIDS βρίσκονται αντιμέτωποι με στιγματισμό, διακρίσεις και βία, σε πολλές χώρες.

«Η πρόοδος ήταν πιο ισχυρή στις χώρες και τις περιοχές που έχουν τις περισσότερες οικονομικές επενδύσεις, όπως στην ανατολική και νότια Αφρική, όπου οι νέες μολύνσεις από τον HIV έχουν μειωθεί κατά 57% από το 2010» αναφέρει η έκθεση.

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται πως έχει καταγραφεί απότομη αύξηση στις νέες μολύνσεις στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία καθώς και στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Οι τάσεις αυτές οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στην έλλειψη υπηρεσιών πρόληψης του HIV για περιθωριοποιημένους πληθυσμούς και πληθυσμούς-κλειδί και στους φραγμούς που θέτουν οι τιμωρητικοί νόμοι και οι κοινωνικές διακρίσεις». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/AFP

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ