ΟΚ με το school pass, αλλά πόσο κάνει ένα τετράδιο και μία τσάντα την ώρα που μιλάμε;

ΟΚ με το school pass, αλλά πόσο κάνει ένα τετράδιο και μία τσάντα την ώρα που μιλάμε; Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Τι κι αν περισσεύει αρκετός Αύγουστος ακόμη; Οι γονείς ήδη έχουν αρχίσει να αγχώνονται για έναν από τους μεγαλύτερους «βραχνάδες» όταν έχεις παιδί, δηλαδή την αγορά των σχολικών ειδών.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος, αποτελούν μήνες «ορόσημο» για γονείς και κηδεμόνες που πρέπει να φροντίσουν για όλα τα απαραίτητα σχολικά είδη, ώστε οι σάκες των παιδιών να είναι έτοιμες την ώρα που θα ακουστεί το πρώτο κουδούνι.

Έτσι είναι σημαντικό να δούμε πώς κυμαίνονται οι τιμές στα σχολικά είδη καθώς η αγορά τους αποτελεί ένα σημαντικό έξοδο στον μηνιαίο προϋπολογισμό μίας οικογένειας, με τους καταστηματάρχες να σημειώνουν πως τα κόστη για έναν γονιό θα είναι στα περσινά επίπεδα.

Πώς το school pass θα «ξεκλειδώσει» τα σχολικά είδη

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διά της υφυπουργού Παιδείας, Δόμνας Μιχαηλίδου, έχει ήδη προαναγγείλει πως θα υπάρξει τον Σεπτέμβριο μία οικονομική ενίσχυση (School Pass) για να αντιμετωπιστεί το θέμα των σχολικών ειδών που πλήττει τον προϋπολογισμό εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών κάθε χρόνο.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, κάποια από τα σχολικά είδη αναμένεται να ενταχθούν και στο «καλάθι του νοικοκυριού» έτσι ώστε να αποφευχθεί το να «ξεφύγουν» οι τιμές στα συγκεκριμένα προϊόντα. Ναι, αλλά ποιο είναι το πραγματικό κόστος αυτών των ειδών;

Ποιες είναι οι τιμές στα σχολικά είδη

Η LIFO βρέθηκε σε αρκετά καταστήματα με σχολικά είδη, από μεγάλες υπερ-αγορές μέχρι συνοικιακά βιβλιοπωλεία και σας παραθέτει τις τιμές στις οποίες κυμαίνονται φέτος τα προϊόντα που θα καλύψουν τις σχολικές ανάγκες των μαθητών.

Όπως επισημαίνουν πολλοί από τους βιβλιοπώλες, ο «καθρέφτης» των σχολικών ειδών για ένα μαθητή είναι το τετράδιο και η τσάντα. Αν οι τιμές σε αυτά τα δύο προϊόντα μείνουν χαμηλά τότε αυτομάτως συμπαρασύρουν και τα υπόλοιπα σχολικά είδη. Μέχρι στιγμής οι καταστηματάρχες σημειώνουν ότι οι τιμές κινούνται στα επίπεδα του 2022, ενώ αναμένουν και την έλευση του School Pass για να δουν αν θα υπάρξουν διακυμάνσεις ή όχι. Για να δούμε όμως αναλυτικά πού κυμαίνονται οι τιμές στα σχολικά είδη για το 2023.

Σχολικά είδη Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

Τετράδια

Τα τετράδια στα ράφια των καταστημάτων χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες. Τα απλά και τα σπιράλ. Μετά τη βόλτα μας από τα καταστήματα είδαμε πως οι τιμές κυμαίνονται ως εξής:

Στα απλά κλασικά τετράδια (50 φύλλων) οι τιμές ξεκινούν από 0,39 ενώ μπορούν να φτάσουν έως και τα 3,99 στα τετράδια με πιο ιλουστρασιόν εξώφυλλο, με φόντο κάποιον σούπερ ήρωα κ.ο.κ. Τα περισσότερα 50φυλλα κλασικά τετράδια κοστίζουν 0,99 ευρώ, μία τιμή που φαίνεται πως έχουν «συμφωνήσει» τα μεγάλα καταστήματα.

Όσον αφορά τα σπιράλ τετράδια οι τιμές ξεκινούν από 0,99 και φτάνουν έως τα 6,99 αναλόγως των πόσων θεμάτων έχει ένα τετράδιο, αλλά και της ποιότητας του χαρτιού. Αν ένας μαθητής θελήσει να πάρει σπιράλ τετράδιο δύο ή τριών θεμάτων οι τιμές ξεκινούν από 2-3 ευρώ, ενώ αντίστοιχα αυξάνονται οι τιμές και στα μεγαλύτερα τετράδια πολλών θεμάτων με κόλλα Α4, τα οποία κοστολογούνται πάνω από 5 ευρώ.

Τσάντες

Οι σχολικές τσάντες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Ώμου, πλάτης και τρόλεϊ. Αναλόγως της τσάντας που επιλέγει ένας γονιός για το παιδί του, για την οποία παίζει ρόλο και η ηλικία του μαθητή, θα κυμανθεί και το πόσο βαθιά θα βάλει το χέρι στην τσέπη. Ας τις δούμε όμως αναλυτικά ανά κατηγορία:

Οι τσάντες ώμου χωρίζονται επίσης σε δύο υποκατηγορίες. Τις τσάντες που είναι για μικρά παιδιά νηπιαγωγείου ή των πρώτων τάξεων του δημοτικού αλλά και αυτές για μεγαλύτερους. 

Οι τιμές για τις τσάντες ώμου για μικρά παιδιά είναι σε αρκετά χαμηλά επίπεδα και ξεκινούν από 3,60 ευρώ ενώ φτάνουν μετά βίας σε διψήφιο νούμερο αν πρόκειται για κάποια αρκετά δημοφιλή μάρκα. Οι τιμές που είδαμε στη λιανική κυμαίνονταν κυρίως γύρω στα 4-5 ευρώ. Όσον αφορά τις τσάντες ώμου για μεγαλύτερα παιδιά εκεί οι τιμές παραδοσιακά «εκτοξεύονται». Εμείς βρήκαμε σε τιμές που ξεκινούν από 50 ευρώ (οι φθηνές) και έφταναν στα 84,90 ευρώ.

Συνεχίζουμε με τις τσάντες πλάτης, που είναι και οι πιο διαδεδομένες στα σχολεία. Εδώ η ποικιλία είναι αρκετά μεγάλη με τον γονιό να πρέπει να σκεφτεί όχι μόνο την ποιότητα της σάκας αλλά και αν θα πρέπει να δώσει έξτρα λεφτά για το brand του προϊόντος ή για την εικόνα του αγαπημένου ήρωα του παιδιού του στην τσάντα.

Προφανώς, υπάρχουν τσάντες πλάτης για όλα τα βαλάντια. Βρήκαμε τσάντα απλή που κόστιζε 3,24 ευρώ (από ελληνική εταιρεία) και εντοπίσαμε και πιο... σύνθετη τσάντα που είχε τιμή 139 ευρώ. Οι περισσότερες τσάντες πλάτης, όμως, κυμαίνονται στα 25 με 40 ευρώ.

Και καταλήγουμε στις τσάντες τρόλεϊ, οι οποίες είναι και οι πιο ακριβές του συγκεκριμένου προϊόντος (και εκείνες που συνήθως προτιμούν πολλοί γονείς, καθώς δεν επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη μαθητών και μαθητριών που έχουν να κουβαλήσουν αρκετά πράγματα για απλά μαθήματα και εργαστήρια). Αν και εντοπίσαμε τσάντα με τιμή 9,60, οι περισσότερες κοστίζουν 50-60 ευρώ, ενώ βρήκαμε και μερικές που ξεπερνούν τα 200 ευρώ, για όσους θέλουν να... κακομάθουν λίγο το παιδί τους.

ΟΚ με το school pass, αλλά πόσο πραγματικά θα κοστίσουν φέτος τα σχολικά είδη; Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

Κασετίνες

Σημαντικές οι τσάντες, αλλά τα παιδιά χρειάζονται και τις κασετίνες για να βάζουν μέσα τα μολύβια, τα στιλό και όποια άλλη γραφική ύλη έχουν. Και οι κασετίνες κυμαίνονται σε τιμές για όλα τα γούστα, με σημαντικό ρόλο να παίζει, για ακόμη μία φορά, αν ο γονιός επιλέξει ένα απλό προϊόν ή αν θα διαλέξει να αγοράσει μία κασετίνα με τη μορφή του Spiderman, του Harry Potter ή της πριγκίπισσας από το Frozen.

Στις κασετίνες που εντοπίσαμε εμείς οι περισσότερες κυμαίνονται στα 6-8 ευρώ ενώ το εύρος των τιμών κυμαίνεται από 0,99 έως 33 ευρώ.

Γραφική ύλη

Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά, με τις τιμές να είναι στα περσινά επίπεδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα στιλό, όπου υπάρχει πάντα η επιλογή του παραδοσιακού BIC που κοστίζει 0,25 και φτάνουν έως τα 1,69 για Gel Pilot. Οι συγκεκριμένες τιμές φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» στα περισσότερα καταστήματα ενώ αυξομειώνονται μόνο όταν προκύπτει η επιλογή αγοράς σετ με πολλά στιλό.

Όσον αφορά τα μολύβια, οι τιμές ξεκινούν από 0,30 (ανά τεμάχιο) και μπορούν να φτάσουν και πάνω από 5 ευρώ εάν κάποιος γονιός επιλέξει να αγοράσει κάποιο μηχανικό μολύβι για το παιδί του.

Στα υπόλοιπα προϊόντα γραφικής ύλης βρήκαμε γόμες που ξεκινούν από 0,69 ευρώ, διορθωτικές ταινίες στα 1,98 ενώ οι ξύστρες ξεκινούν από 0,69 οι απλές και φτάνουν έως και πάνω από 5 ευρώ.

Σχολικά είδη Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

Τσάντες φαγητού- Παγούρια

Και τελειώνουμε με τα προϊόντα για να κουβαλούν τα παιδιά το φαγητό τους, με πολλά φαγητοδοχεία, παγούρια και τσάντες φαγητού να κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Οι τιμές έχουν τη λογική της τσάντας και της κασετίνας (κάτι απλό ή Spiderman/Frozen) και έγκειται στον γονιό για το τι θα επιλέξει.

Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε πως οι τιμές στα παγούρια κυμαίνονται από 5,49 έως 9,99, τα φαγητοδοχεία είναι στα 5,99 ενώ τα τσαντάκια φαγητού ξεκινούν από 1,74 και μπορούν να φτάσουν έως και τα 24,90. Τα περισσότερα, όμως, που εντοπίσαμε είναι στα 12,99 ευρώ.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

Newsroom / Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

O Γιάννης Πανταζόπουλος σχολιάζει με τον Μάκη Πολλάτο και τη Βάνα Κράβαρη την υπόθεση με τα πέντε νεκρά μωρά αλλά και τον λόγο που η Ειρήνη Μουρτζούκου έχει γίνει για τα media «η νέα Πισπιρίγκου».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Άκου την επιστήμη / Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ποια είναι η αθέατη πλευρά των σκέψεων και τι επιρροή έχει ο νους στη ζωή μας; Ποια η σχέση του ανθρώπινου νου με το υπόλοιπο σύμπαν; Είναι η ηδονή απόρροια διεργασιών του ανθρώπινου εγκεφάλου; Ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολή τους Πανεπιστημίου Πατρών, Ηλίας Κούβελας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1;

Radio Lifo / Τι να κάνετε αν το παιδί σας νοσήσει από σακχαρώδη διαβήτη

Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την Ελένη Φάκου, που ζει εδώ και τριάντα χρόνια με τη νόσο, και τον ψυχοθεραπευτή Μιχάλη Καλλιφρονά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στην Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

Αληθινά εγκλήματα / To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στη Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της εξαφάνισης τριών κυνηγών από τα χωριά της Λοκρίδας και τα ανώνυμα τηλεφωνήματα με άρωμα τρομοκρατίας που συνέθεσαν το θρίλερ που παίχτηκε τον Αύγουστο του 2002 στις απόκρημνες πλαγιές της Οίτης στη Φθιώτιδα.
THE LIFO TEAM
Ευάγγελος Γκουντούφας: «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Άκου την επιστήμη / «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Γιατί αφού μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς, δεν έχουμε μάθει να ζούμε με τις φωτιές και τα ακραία φαινόμενα; Τελικά, καταστρέφουν ή όχι τα δάση οι αναδασώσεις; Ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ζίζεκ στα 75: «Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος»

Οπτική Γωνία / Ο Ζίζεκ στα 75: «Μην κοιτάς βαθιά μέσα σου, θα ανακαλύψεις μόνο σκατά»

«Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος» δηλώνει σε συνέντευξή του στον Telegraph ο διάσημος Σλοβένος φιλόσοφος, ο οποίος πιστεύει επίσης ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά σε ένα είδος «ήπιου φασισμού», όπως γράφει στο νέο βιβλίο του.
THE LIFO TEAM
Είναι ο καρκίνος του μαστού μια αόρατη αναπηρία;

Ζούμε, ρε! / Είναι ο καρκίνος του μαστού μια αόρατη αναπηρία;

Πόσο εύκολα μπορεί τελικά να μιλήσει για το βίωμά της στους γύρω της μια γυναίκα που έχει περάσει καρκίνο του μαστού και τι ρόλο μπορεί να παίξει η συμμετοχή της σε μια θεατρική ομάδα στην εύρεση νέου νοήματος ζωής; Η σκηνοθέτιδα και ηθοποιός Αθηνά Παππά συζητά με τη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο για τον καρκίνο του μαστού, το θέατρο και τη νέα της παράσταση «Η κουκούλα».
THE LIFO TEAM
To μυστήριο της δολοφονίας της πλούσιας Πλακιώτισσας Μοσχούλας Βάθη

Αληθινά εγκλήματα / To μυστήριο της δολοφονίας της Μοσχούλας, της πλούσιας Πλακιώτισσας

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται κάτω από ποιες συνθήκες βρέθηκε νεκρή έξω από την πόρτα του διαμερίσματός της στην Πλάκα η 73χρονη γυναίκα, μια υπόθεση που προκάλεσε αίσθηση τον Μάρτιο του 1989.
Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ναρκώνουν το βλέμμα και τη σκέψη μας»

Άκου την επιστήμη / «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ναρκώνουν το βλέμμα και τη σκέψη μας»

Ζούμε σε μια εποχή που κυνηγάμε την τελειότητα; Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μέσα στην απιστία; Και τι ρόλο παίζει στη ζωή μας ένα τραυματικό γεγονός; Η ομότιμη καθηγήτρια ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας, Φωτεινή Τσαλίκογλου, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Σκολαρίκου: Μια δολοφονία, ένας αθώος στη φυλακή και το δικαστικό θρίλερ που ακολούθησε

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Σκολαρίκου: Μια δολοφονία, ένας αθώος στη φυλακή και ένα δικαστικό θρίλερ

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την εν ψυχρώ δολοφονία του 52χρονου Γιάννη Σκολαρίκου, διευθυντή του ΟΤΕ Παλαιού Φαλήρου, που, ένα χειμωνιάτικο πρωί σαν όλα τ’ άλλα, ξεκίνησε για τη δουλειά του και δεν έφτασε ποτέ.
THE LIFO TEAM
«Μαμά, κάποιοι ανέβασαν γυμνή φωτογραφία μου στα σόσιαλ»

Podcast / «Μαμά, κάποιοι ανέβασαν γυμνή φωτό μου στα σόσιαλ»

Τι κάνεις όταν κυκλοφορεί γυμνή φωτογραφία του παιδιού σου στο διαδίκτυο; Ποια είναι τα βήματα για να σταματήσεις κάτι που τρέχει πιο γρήγορα κι από φωτιά σε πευκόδασος; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με τον αστυνόμο Χαράλαμπο Καρρά και τον ψυχολόγο Γιώργο Νάκο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τρώμε έντομα και δεν το γνωρίζουμε;

Radio Lifo / Τρώμε έντομα και δεν το γνωρίζουμε;

Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Αντώνη Τσαγκαράκη, επίκουρο καθηγητή Γεωργικής και Παραγωγικής Εντομολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τα έντομα που έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν ως τρόφιμα, καθώς και για τους λόγους πίσω από αυτή την απόφαση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ