Το ΥΠΕΝ αμφισβητεί τις δορυφορικές εικόνες- Αποτίμηση μόνο όταν σβήσουν οι φωτιές

ΥΠΕΝ: «Πραγματική αποτίμηση των καμένων εκτάσεων μόνο όταν σβήσουν εντελώς οι φωτιές» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Δεν μπορεί να γίνει ασφαλής αποτίμηση για τις καμένες εκτάσεις πριν σβήσουν εντελώς οι φωτιές που καίνε στη χώρα, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Την ίδια ώρα σε 723.000 υπολογίζει τα καμένα στρέμματα από τη φωτιά στον Έβρο το meteo.gr, το οποίο χαρακτηρίζει τη φωτιά, ως τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων 20 χρόνων στην Ελλάδα.

«Η αποτίμηση αυτή, δεν μπορεί να γίνει μόνο από δορυφορικές εικόνες -που είναι οι μόνες που είναι στη φάση αυτή διαθέσιμες- οι οποίες λόγω χαμηλής ευκρίνειας, αλλά και ύπαρξης καπνού (αφού αρκετά περιστατικά πυρκαγιών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη), εμπεριέχουν, αναπόφευκτα, σημαντικό περιθώριο λάθους» αναφέρει με παράδειγμα τη φωτιά στον Έβρο το υπουργείο Περιβάλλοντος. 

«Σε κάθε περίπτωση, η έκταση των καμένων εκτάσεων, φέτος, θα είναι σημαντική, αλλά απαιτείται επιστημονική αξιολόγηση όχι μόνο των ποσοτικών, αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις πολιτικές, που εφαρμόστηκαν και τη μελλοντική διαφοροποίησή τους, προσθέτει στην ανακοίνωσή του το αρμόδιο υπουργείο. 

ΥΠΕΝ: Σε έξαρση οι φωτιές στα δάση διεθνώς φέτος

«Μιλώντας για το φαινόμενο διεθνώς, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει έξαρση των δασικών πυρκαγιών φέτος και ειδικότερα στη Μεσόγειο. Ενδεικτικά φέρνουν το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων, από 864.219 στρέμματα το χρονικό διάστημα 2007-2016, ανήλθε σε 1.391.475 στρέμματα το χρονικό διάστημα 2017-2022. Αντιστοίχως, στην Ισπανία από 767.890 στρέμματα, ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων έφτασε τα 1.261.445 στρέμματα, στην Γαλλία τα καμένα στρέμματα από 96.849 διαμορφώθηκαν, κατά μέσο όρο, σε 147.660, στην Ιταλία από 771.409 σε 822.720 κ.ο.κ.» επισημαίνεται. 

Και συμπληρώνει αναφέροντας πως «οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, επηρεάζουν -σε σημαντικό βαθμό- το μέγεθος των επιπτώσεων, με ακραίο παράδειγμα αυτό της Πορτογαλίας, η οποία είχε μέσο όρο (2007-2016) καμένων εκτάσεων 864.219 στρέμματα και μόνον το 2017 έφτασαν τα 5.406.300 στρέμματα. Επίσης, η Ισπανία το 2022 ξεπέρασε τα 3.000.000 στρέμματα, ενώ η Ιταλία το 2021 ξεπέρασε τα 1.500.000 στρέμματα». 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με τις καμένες εκτάσεις μετά τις καταστροφικές φωτιές σε όλη την Ελλάδα καταλήγει ότι «αυτό που προέχει, τώρα, είναι η πλήρης καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα, όμως, εργάζεται τόσο για το σχεδιασμό όσο και για την άμεση αντίδραση, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα θεσμικά εργαλεία, αναφορικά με την υλοποίηση των μέτρων και των έργων προστασίας και αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών». 


 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM