Η UNESCO αφαίρεσε έγγραφο με λάθος 40 χρόνων- «Οι Αβορίγινες της Τασμανίας έχουν εξαφανιστεί»

Η UNESCO αφαίρεσε έγγραφο με λάθος 40 χρόνων- «Οι Αβορίγινες της Τασμανίας έχουν εξαφανιστεί» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Για περισσότερα από 40 χρόνια ένα έγγραφο από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης ισχυριζόταν ότι οι Αβορίγινες της Τασμανίας είχαν εξαφανιστεί.

Ο συγκεκριμένος ανακριβής ισχυρισμός που δήλωνε ότι οι Αβορίγινες της Τασμανίας «είναι πλέον μία εξαφανισμένη φυλή ανθρώπων» είχε γίνει το 1982 ως μέρος της διαδικασίας για την υποψηφιότητα της άγριας φύσης της Τασμανίας στην λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η επίμαχη αναφορά συμπεριλήφθηκε στην τεχνική αξιολόγηση της περιοχής όπου ευδοκιμεί η άγρια φύση στη χώρα, η οποία τώρα καλύπτει περίπου το ένα πέμπτο της γης της Τασμανίας, από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.

Παράλληλα, στην αναφορά σημειωνόταν πως η θυλακίνη (γνωστή και ως τίγρη της Τασμανίας) απειλούταν με εξαφάνιση, ενώ το μαρσιποφόρο ζώο πιστεύεται ότι έχει εκλείψει από το 1936.

Συγκεκριμένα, στην επίμαχη σημείωση αναγραφόταν πως «Με… σημαντικές τοποθεσίες Αβορίγινων (οι Τασμανοί είναι τώρα μια εξαφανισμένη φυλή ανθρώπων) και πολλά είδη φυτών και ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση (συμπεριλαμβανομένου, ίσως, της θυλακίνης ή του λύκου της Τασμανίας), η περιοχή είναι μοναδική και ιδιαίτερη σε παγκόσμια κλίμακα».

Τον Μάιο, μέσα ενημέρωσης από την Αυστραλία μετέδωσαν ότι η UNESCO είχε αρνηθεί να αφαιρέσει την εσφαλμένη αυτή αναφορά. Ο οργανισμός διέψευσε αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι κανείς δεν είχε επικοινωνήσει με την UNESCO σχετικά με τη συγκεκριμένη δήλωση και επιβεβαίωσε ότι το έγγραφο αφαιρέθηκε την ημέρα που δημοσιεύτηκε το άρθρο στα αυστραλιανά ΜΜΕ.

«Μόλις το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ενημερώθηκε για αυτό το ζήτημα, το συγκεκριμένο έγγραφο αφαιρέθηκε από τον ιστότοπο Παγκόσμιας Κληρονομιάς εν αναμονή της αναθεώρησής του από την IUCN, το συμβουλευτικό όργανο της UNESCO που παρήγαγε το έγγραφο το 1982», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του οργανισμού στο ABC. «Η UNESCO είναι πολύ αφοσιωμένη στην αναγνώριση των αυτόχθονων πληθυσμών για την προστασία των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς», συμπλήρωσε.

Έτσι, το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς συμφώνησε με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης να τροποποιήσει την έκθεση του 1982 ώστε να ληφθούν υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα που συλλέγονται από εκείνη την ημερομηνία, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι οι Αβορίγινες από την Τασμανία δεν έχουν εξαφανιστεί.

Αβορίγινες: «Αν τόσο λίγο μας σκέφτονται, πώς μας αντιπροσωπεύουν;»

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κληρονομιάς Αβορίγινων της Τασμανίας, Rodney Dillon, δήλωσε στην Guardian Australia ότι η συγκεκριμένη ανακρίβεια αναδεικνύει τη μακροχρόνια κακομεταχείριση των Αβορίγινων.

«Οι άνθρωποί μας νιώθουν τη θλίψη και τον πόνο από τέτοιου είδους κινήσεις. Είναι τυπικό από ανθρώπους που βρίσκονται σε υψηλά ιστάμενες θέσεις, το κάνουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν μάς σκέφτονται τόσο λίγο, πώς μας αντιπροσωπεύουν;» διερωτήθηκαν για τον ΟΗΕ.

Ένα έγγραφο από το τοπικό υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, Ενέργειας και Περιβάλλοντος τον Μάιο ανέφερε ότι είναι σημαντικό να αναγνωριστεί επισήμως ότι το έγγραφο της IUCN το 1982 είναι «λανθασμένο και προσβλητικό.

«Η περιοχή όπου βρίσκεται η άγρια φύση της Τασμανίας είναι μια από τις μεγαλύτερες εύκρατες περιοχές στον κόσμο. Είναι ένα πολύτιμο πολιτιστικό τοπίο για τους Αβορίγινες της Τασμανίας, οι οποίοι ζουν εκεί για τουλάχιστον 35.000 χρόνια», αναφέρει ο ιστότοπος του υπουργείου.

Η Τάνια Πλίμπερσεκ, η ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας, ανέφερε ότι ζήτησε από τον ΟΗΕ να διορθώσει το αρχείο σε μια συνάντηση στο Παρίσι τον Μάιο σημειώνοντας ότι αυτό το λάθος υπονομεύει την ιστορία των Αβορίγινων.

«Όπως πολλοί άνθρωποι, σοκαρίστηκα όταν έμαθα για πρώτη φορά ότι ένα έγγραφο της UNESCO ανέφερε ότι οι Αβορίγινες της Τασμανίας έχουν εξαφανιστεί», δήλωσε στην Guardian Australia. «Τώρα ξέρουμε πόσο λανθασμένος, προσβλητικός και βλαβερός είναι αυτός ο όρος».

Πρόσθεσε ότι χαιρετίζει την κίνηση της UNESCO να αφαιρέσει το προσβλητικό αυτό έγγραφο και θα συνεργαστεί με τον οργανισμό για να διορθώσει την αρχική δήλωση ώστε να αντικατοπτρίζει την τεράστια αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς της άγριας φύσης της Τασμανίας.

Η Πλίμπερσεκ ανέφερε επίσης στο ABC πως «Γενιές Αυστραλών διδάχτηκαν το λάθος πράγμα στο σχολείο, διδάχτηκαν μια ιστορία που δεν είναι αληθινή». Η διορθωμένη δήλωση της UNESCO αναμένεται να εγκριθεί τον Σεπτέμβριο.

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έφυγε από τη ζωή η Rosita Missoni, η γυναίκα που καθόρισε την ιταλική μόδα

Πολιτισμός / Πέθανε η Rosita Missoni, η γυναίκα που καθόρισε την ιταλική μόδα

Η πρώτη πασαρέλα πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο το 1966, σε έναν ιστορικό χώρο, το Teatro Gerolamo, με τη συνεργασία του καλλιτέχνη Lucio Fontana. Οι παρουσιάσεις τους συχνά συνδύαζαν μόδα και τέχνη, προσελκύοντας κριτικούς από όλο τον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Άγνωστοι βανδάλισαν το «Τρενοτεχνείο» του Νίκου Καλογερόπουλου

Ελλάδα / Άγνωστοι βανδάλισαν το «Τρενοτεχνείο» του Νίκου Καλογερόπουλου

Ο Νίκος Καλογερόπουλος έχει δημιουργήσει τον χώρο τέχνης «Τρενοτεχνείο» στην Κυπαρισσία - Οι δράστες κατέστρεψαν μουσικά όργανα, τραπέζια, καρέκλες, αντικείμενα και προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές
LIFO NEWSROOM