Ενώ το PSI έχει φτάσει στην πιο κρίσιμη φάση του και ο Τσαρλς Νταλλάρα βρίσκεται στην Αθήνα για συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας, διάφορα hedge funds. «παίζουν» με το ελληνικό χρέος προσπαθώντας να διασφαλίσουν μεγάλα κέρδη είτε η Ελλάδα σωθεί, είτε χρεοκοπήσει. Η μέθοδος σύμφωνα με το www.euro2day.gr είναι η εξής: Αγοράζουν ελληνικά ομόλογα που λήγουν το Μάρτιο (αυτά τα περίφημα 14 δις) πληρώνοντας 40-45 ευρώ για χαρτιά που αξίζουν 100 ευρώ και αυτό το γεγονός τους δίνει τη δυνατότητα να παίξουν σε πολλά ταμπλό και ταυτόχρονα να «εκβιάσουν» για μεγαλύτερα κέρδη. Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει θα εισπράξουν τα ασφάλιστρα κινδύνου, αν σωθεί, ακόμη και με κούρεμα θα εισπράξουν τη διαφορά από την τιμή που τα αγόρασαν.
Μεταξύ αυτών και κάποιοι που προσπαθούν να οδηγήσουν τη συμφωνία σε «ναυάγιο» ώστε να αναγκαστεί η Ευρώπη να σώσει άλλη μια φορά την Ελλάδα και να πληρωθούν αυτοί το 100% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν. Αν οι κυβερνήσεις δεν σώσουν την Ελλάδα, και υπάρξει πιστωτικό γεγονός θα εισπράξουν τα ασφάλιστρα των CD’S.
Ο Trun-Tin Nguyen, hedge fund μάνατζερ στην TTN AG της Ζυρίχης, δήλωσε στο Bloomberg πως αγοράζει τα συγκεκριμένα ομόλογα εκτιμώντας ότι οι πολιτικοί δεν θα καταφέρουν να έρθουν σε συμφωνία πριν από τον Μάρτιο. «Το στοίχημα είναι ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα πληρώσουν στο σύνολό του το συγκεκριμένο ομόλογο. Πριν από τον Μάρτιο καμία λύση δεν πρόκειται να επιτευχθεί, είτε είναι κούρεμα, είτε είναι πτώχευση».
Ποια είναι τα hedge funds που έχουν ελληνικά ομόλογα:
Saba Capital Management LP, με κεφάλαια της τάξης των 5 δισ. Ευρώ. Αγόρασε ελληνικό χρέος που ωριμάζει σε έναν χρόνο, υποστήριξε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ιδρυτής του.
CapeView Capital LLP, το οποίο έχει έδρα το Λονδίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, Έλληνες αξιωματούχοι είχαν επαφές με το fund το οποίο ξεκίνησε ο ιδρυτής της Trafalgar Asset Managers Ltd. Founder, Theo Phanos.
Och-Ziff Capital Management, με ισχύ 28 δισ. δολ., το οποίο ιδρύθηκε το 1994 από τον Daniel S. Och, έχει επίσης θέσεις στο ελληνικό χρέος, σύμφωνα με το Reuters.
Άλλα funds με ισχυρές θέσεις είναι το ισπανικό Vega Asset Management, το οποίο ιδρύθηκε το 1996 από την Banco Santander (προσφάτως μάλιστα αποχώρησε από την επιτροπή που συζητά τις λεπτομέρειες του PSI με το ελληνικό δημόσιο), και το Greylock Asset Management, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Επικεφαλής είναι ο Hans Humes.
Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης το York Capital, fund που διαχειρίζεται κεφάλαια 14 δισ. δολ. και στο οποίο συμμετέχει ο τραπεζικός γίγαντας Credit Suisse, όπως και το Marathon Asset Management, με ισχύ 10 δισ. δολ.
σχόλια