Με ένα ανέκδοτο σχολίασε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, διέταξε τον θάνατο του ιδρυτή της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν.
O Έντι Ράμα έκανε ένα αστείο σχετικά με τις εικασίες που θέλουν τον Πούτιν ως τον ηθικό αυτουργό του θανάτου του Πριγκόζιν, το οποίο προκάλεσε γέλια, αλλά και αμηχανία, στην αίθουσα κατά τη διάρκεια ενός πάνελ στο διεθνές συνέριο "Bled Strategic Forum" στο Μπλεντ της Σλοβενίας, παρουσία ηγετών υποψήφιων χωρών για ένταξη στην ΕΕ.
Μιλώντας προς τη λήξη του πάνελ, ενώπιον εκατοντάδων ανθρώπων και των πρωθυπουργών της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Βοσνίας και του Κοσόβου, ο Ράμα είπε, αφηγούμενος μια φανταστική ιστορία, πως ο Ρώσος πρωθυπουργός παραπονέθηκε στον Πούτιν για τη διαφορά ώρας που υπάρχει μεταξύ του δυτικού και του ανατολικού τμήματος της Ρωσίας.
Συγκεκριμένα, είπε: «Δεν ξέρω αν έχετε ακούσει ότι η Ρωσία εξετάζει να ενοποιήσει τις ζώνες ώρας. Επειδή υπάρχει διαφορά 9 ωρών μεταξύ του ενός άκρου της χώρας και του άλλου. Ο πρωθυπουργός πήγε στον Πούτιν και είπε: "κ. πρόεδρε, έχουμε πρόβλημα. Έστειλα την οικογένειά μου διακοπές και τους κάλεσα στο τηλέφωνο να τους πω καληνύχτα αλλά εκεί ήταν πρωί, ήταν στην παραλία. Τηλεφώνησα στον (Γερμανό καγκελάριο) Όλαφ Σολτς για να του ευχηθώ για τα γενέθλιά του, αλλά μου απάντησε ότι τα γενέθλιά του ήταν την επόμενη μέρα. Τηλεφώνησα στον (Κινέζο πρόεδρο) Σι Τζινπίνγκ για να του ευχηθώ το νέο έτος, αλλά μου είπε ότι ήταν ακόμα η παλιά χρονιά". Και τότε ο Πούτιν απάντησε: "Ναι, συνέβη και σε μένα, τηλεφώνησα στην οικογένεια του Πριγκόζιν για τους συλλυπηθώ για την απώλεια τους, αλλά το αεροπλάνο δεν είχε απογειωθεί ακόμα».
Στο αστείο κάποιοι γέλασαν, ενώ άλλοι παρέμειναν ανέκφραστοι.
Γεβγκένι Πριγκόζιν: Οι συνθήκες θανάτου παραμένουν απροσδιόριστες
Οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου του επικεφαλής του μισθοφορικού στρατού Wagner παραμένουν απροσδιόριστες, αλλά πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι ο θάνατός του φαίνεται ως εκδίκηση του Ρώσου προέδρου.
Παρατηρητές επικαλέστηκαν διάφορα επιχειρήματα για να επιρρίψουν την ευθύνη στον Ρώσο πρόεδρο, αναφερόμενοι στον θυμό του Πούτιν την περίοδο της ανταρσίας της Wagner, την εξόντωση αντιπάλων του, τη σκληρή στάση που υιοθέτησε το Κρεμλίνο μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο απορρίπτει ως «απόλυτο ψέμα» τον ισχυρισμό ότι ο πρόεδρος Πούτιν διέταξε τον θάνατο του Πριγκόζιν για εκδίκηση, αλλά τονίζει ότι η έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος θα εξετάσει και το ενδεχόμενο δολιοφθοράς.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Anadolu