Πολλά και δυσεπίλυτα είναι τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Θεσσαλία, με την κακοκαιρία Daniel να έχει αφήσει πίσω της εικόνες ολικής καταστροφής. Μέρες μετά το πέρασμά της, ωστόσο, οι «πονοκέφαλοι» δεν τελειώνουν καθώς η στάθμη της λίμνης Κάρλα ανεβαίνει επικίνδυνα.
Η στάθμη της λίμνης Κάρλα στη Θεσσαλία έχει ξεπεράσει τα 6,5 μέτρα, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις τοπικές αρχές, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες της ΕΡΤ.
Η αστυνομία ανακοίνωσε την Τετάρτη διακοπή της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης, για όλα τα οχήματα, λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Η απόφαση αφορά στα εξής σημεία:
• Στην παράλληλη οδό με το φράγμα της λίμνης Κάρλας στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας από τη συμβολή της με την Επαρχιακή οδό Ριζομύλου – Καναλίων και μέχρι τα όρια του Νομού Μαγνησίας προς το χωριό Καλαμάκι του Νομού Λάρισας.
• Στην παράλληλη οδό με το φράγμα της λίμνης Κάρλας στα Κανάλια Μαγνησίας από τη συμβολή της με την Επαρχιακή οδό Ριζομύλου – Καναλίων και μέχρι τέλος του φράγματος.
Όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες είναι ανοικτές στο τμήμα Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, πλην του άξονα Τρικάλων-Λάρισα, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιάννης Αρτοποιός.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο ίδιος, τα νερά υποχωρούν σταδιακά και αποκαλύπτονται οι δρόμοι.
Σε ποιους δήμους είναι ακατάλληλο το νερό
Η παροχή νερού στις περιοχές που πλημμύρισαν παραμένει αρκετά δύσκολο ζήτημα, ενώ οι αρχές έχουν ενημερώσει και για το πού δεν είναι πόσιμο.
Στον Βόλο, δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, ενώ ακατάλληλο κρίθηκε στο Νότιο Πήλιο, στον Παλαμά, στους Σοφάδες, στην Αργιθέα, στον δήμο Λίμνης Πλαστήρα, στα Φάρσαλα, στο Κιλελέρ, στον δήμο Πύλης και την Φαρκαδόνα.
Κατάλληλο για χρήση κρίθηκε στις εξής περιοχές: Ρήγα Φεραίου, Καρδίτσας, Μουζακίου, Ελασσόνας, Τυρνάβου, Αγιάς, Τεμπών και στον δήμο Τρικέων.
Πού επικεντρώνονται οι προσπάθειες στη Θεσσαλία
Ενημερώνοντας για την κατάσταση στα χωριά τα οποία επλήγησαν, ο κ. Αρτοποιός επεσήμανε πως έχουν απομακρυνθεί όσοι κάτοικοι το επιθυμούσαν και συνεχίζονται οι επιχειρήσεις.
Κατά την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, από τις 07:00 το πρωί της Τρίτης και έως και την ίδια ώρα σήμερα έχουν γίνει συνολικά 4.594 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.
Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 11.735 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.
Στις επιχειρήσεις συμμετέχει και ο στρατός και εθελοντικές ομάδες, που μεταφέρουν εφόδια και ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται για παροχή βοήθειας στα ορεινά χωριά των Αγράφων, Μουζακίου και Καλαμπάκας, όπου διατίθενται επίγειες και εναέριες δυνάμεις Πυροσβεστικής και ΓΕΕΘΑ.
Θεσσαλία: Αγώνας για την αποκατάσταση των ζημιών
Στο μεταξύ, με αδιάκοπους ρυθμούς συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των καταστροφικών ζημιών και πρώτο μέλημα των αρχών, όπως γίνεται γνωστό, είναι να απομακρυνθούν τα χιλιάδες νεκρά ζώα από τους δρόμους.
Καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και χωριά παραμένουν θαμμένα κάτω από τη λάσπη. Είναι ενδεικτικό πως οι παραποτάμιες περιοχές της Λάρισας θυμίζουν βάλτο.
Οι παραγωγοί καλούν σε αποζημιώσεις και – μεταξύ άλλων – ενημερώνουν πως θα χρειαστούν χρόνια για να είναι και πάλι γόνιμο το έδαφος.
Μεγάλη προσπάθεια γίνεται για να μην φτάσει το νερό στα χωριά του δήμου Κιλελέρ και του δήμου Αγιάς, κατά την ενημέρωση της κρατικής τηλεόρασης, και τοποθετούνται αναχώματα για τον σκοπό αυτό.