Πλημμύρες: «Μπαλάκι» οι ευθύνες για φράγμα στην Καρδίτσα- Τι λένε ο αντιπεριφερειάρχης και ο δήμαρχος Παλαμά

Αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος Παλαμά αποποιούνται ευθυνών για το σπασμένο φράγμα στον Καλέτζη Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

O δήμαρχος Παλαμά και ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλον για το σπασμένο φράγμα στον Καλέτζη και τις επακόλουθες πλημμύρες, ενώ στο μόνο που συμφωνούν είναι ότι «δεν πλημμύρισε ο Παλαμάς από αυτό». 

Οι αναφορές ότι υπήρξαν παρεμβάσεις σε φράγματα της περιοχής προκειμένου να σωθούν από τις πλημμύρες οι μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας - Καρδίτσα και Λάρισα - έχει προκαλέσει κόντρα στις τάξεις της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον έναν πολιτικό να κατηγορεί τον άλλον. Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επανέλαβε πως πρόκειται για «αστήρικτο» ισχυρισμό και «επικίνδυνη διακίνηση ψεμάτων». 

Ο ανιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κώστας Νούσιος τοποθετήθηκε για το συμβάν και για τις κατηγορίες εναντίον του από τον δήμαρχο Παλαμά, Γιώργο Σακελλαρίου, υποστηρίζοντας ότι «με δική του εντολή έσπασε το πράγμα στον Καλέτζη», καθώς «γνωρίζει την περιοχή». Ο δήμαρχος, μιλώντας το πρωί στο Open, ισχυρίστηκε το αντίθετο. 

«Θα σας πω τι έγινε εκείνο το βράδυ. Είχαμε μισθωμένα περίπου 30 μηχανήματα. Τα 15 ήταν στα επικίνδυνα σημεία και άλλα 15 τα είχαμε δώσει σε δήμους και τοπικές κοινότητες που μας τα ζητούσαν για να κάνουν διάφορες εργασίας. Έτσι ήταν και ένα μηχάνημα εκεί στον Κοσκινά. Το βράδυ εκείνο ήμουν στην Καρδίτσα, γιατί είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα. Είχε φουσκώσει ο Καλέτζης και έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον δήμαρχο Παλαμά, τον κ. Σακελλαρίου και μου ζήτησε ένα μηχάνημα για να γίνει τομή στο ανάχωμα γιατί θα πνιγεί ο Κοσκινάς» ανέφερε αρχικά ο Κώστας Νούσιος μιλώντας στον Alpha. 

«Του απάντησα ότι αν θεωρεί ότι αν η λύση αυτή είναι ενδεδειγμένη, να το κάνει. Μου είπε πως πρέπει να γίνει και πως δεν υπάρχει άλλη λύση. Εξάλλου, στο παρελθόν είχε γίνει τομή και στον Ιανό και στον Διομίδη. Είναι μια κίνηση που δίνει μια αντιπλημμυρική προστασία και είναι by the book. Όταν φουσκώνει ο Καλέτζης στον Κοσκινά, για να μην πνιγεί ο Κοσκινάς, κάνουμε μια μικρή τομή στη δεξιά πλευρά για να φύγουν τα νερά στα χωράφια» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Όπως είπε στη συνέχεια ο κ. Νούσιας, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον δήμαρχο Παλαμά, εμπιστεύτηκε την εμπειρία του. «Εκείνο το βράδυ, με κάλεσε ο δήμαρχος Παλαμά, ο κ. Σακελλαρίου εν εξάλλω και μου είπε ότι “πλημμυρίζει ο Κοσκινάς και πρέπει να κόψουμε το ανάχωμα” και μου ζήτησε το μηχάνημα», παραδεχόμενος ότι και ο ίδιος έδωσε εντολή για παρέμβαση στον χωματουργό. «Είπα στον χωματουργό, συνεννοήσου με τον πρόεδρο της κοινότητας "κάνε ότι πρέπει για να σωθεί το χωριό". Μου λέει "ακόμα και το ανάχωμα;" "ακόμα και το ανάχωμα" είπα» συμπλήρωσε. 

«Αν δεν είχε εμπειρία ο δήμαρχος, είτε θα έστελνα την υπηρεσία είτε θα πήγαινε εγώ ο ίδιος» ανέφερε μεταξύ άλλων.  Κατέληξε πάντως πως από το συγκεκριμένο ανάχωμα δεν πλημμύρισε ο Παλαμάς, συμφωνώντας «μόνο σε αυτό» με τον δήμαρχο. 

Δήμαρχος Παλαμά: «Είναι φανερό ποιος έδωσε την εντολή»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου μιλώντας στο Open το πρωί επέμεινε πως δεν είχε καμία σχέση με τις αποφάσεις και πως ζήτησε μόνο μηχανήματα και όχι να πέσουν τα αναχώματα, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να αποδοθούν οι ευθύνες για τις ευρύτερες καταστροφές στους δημάρχους των γύρω περιοχών.

«Δυστυχώς, για τον τόπο μου, για τον νομό μου η επιλογή του περιφερειάρχη ήταν τόσο ανεπαρκής, επέλεξαν έναν άνθρωπο εντελώς ανεπαρκή και άσχετο. Εκ των πραγμάτων αυτό αποδεικνύεται» είπε αφήνοντας αιχμές για τον Κώστα Αγοραστό. «Ήδη ο εισαγγελέας έχει δόσει κάποιες παραγγελίες. Όλοι θα πρέπει να περιμένουμε. Καταλαβαίνουμε την αγωνία του κόσμου. Οι αρμόδιοι, οι επιστήμονες ειναι σε θεση να μεελτήσουν τι έγινε και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει να αποδοθούν» συνέχισε.

Ο κ. Σακελλαρίου αποποιήθηκε ευθυνών σημειώνοντας πως «ο δήμαρχος ο κακομοίρης λες και έχει κάποια αρμοδιότητα να προσπαθήσει να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Δεν έδωσα εντολή για το φράγμα. Και δεν είναι αυτό στον Καλέτζη που βγαίνει στον Παλαμά. Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση. Βγαίνουν πολλά άσχετα με την πραγματικότητα». 

Σε άλλο σημείο επισήμανε ότι «τα συμπεράσματα θα βγουν από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει και, αν είμαι και εγώ μέσα σε αυτούς που έχουν την ευθύνη, να την πληρώσω κι εγώ, δεν έχω καμία αντίρρηση. Αρκεί να αποδειχτεί. Αν έσπασε και αν έπρεπε να σπάσει το ανάχωμα σε αυτό το σημείο είναι άλλο θέμα. Είναι φανερό ποιος έδωσε την εντολή. Κι αν θέλετε να σας πω, ο αντιπεριφερειάρχης θα έπρεπε να πει "εγώ την έδωσα για να σώσω δύο χωριά" και να βγει στο τέλος ήρωας, αλλά δεν το λέει».

Μαρινάκης: Αστήρικτος ο ισχυρισμός ότι ανοίχτηκε φράγμα για να σωθεί η Καρδίτσα

Την ίδια ώρα, αστήριχτο χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τον ισχυρισμό ότι ανοίχτηκε φράγμα για να σωθούν οι μεγάλες πόλεις  και να πλημμυρίσουν τα χωριά.

Οπως ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «η διακίνηση αυτών των ψεμάτων είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για αυτή την πρωτοφανή κατάσταση», προσθέτοντας πως εργασίες γίνονται από την Περιφέρεια, την Αντιπεριφέρεια και προφανώς είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Αυτό που είχα πει και επαναλαμβάνω είναι ότι ο ισχυρισμός ότι ανοίχτηκε το οποιοδήποτε φράγμα, εν προκειμένω αυτό στο οποίο αναφέρεστε, για να σωθεί η Καρδίτσα και να πλημμυρίσουν τα χωριά, εν προκειμένω ο Παλαμάς, είναι αστήρικτος και, μάλιστα, δημιουργεί και πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα στον κόσμο. Αυτή η διακίνηση αυτών των ψεμάτων είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για αυτή την πρωτοφανή κατάσταση» ανέφερε αρχικά ο Παύλος Μαρινάκης. 

«Από εκεί και πέρα, οι επιμέρους εργασίες που γίνονται, γιατί γίνονται από την περιφέρεια, την αντιπεριφέρεια, προφανώς είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης και ας απαντήσει. Αλλά το ξαναλέω: Προσπαθούσε να χτιστεί ένα ψέμα, να δημιουργηθεί ένα ψέμα, μεταξύ άλλων, τις πρώτες ημέρες αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης, αυτού του πρωτοφανούς φαινομένου, το οποίο στην πραγματικότητα τι έλεγε; Ότι ήρθε κάποιος και έκανε μία παρέμβαση για να σώσει μια πόλη και να πλημμυρίσουν τα χωριά. Αυτό δεν έχει καμία βάση, δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα και το ξαναλέω: Ήταν ιδιαιτέρως επικίνδυνο» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τύρναβος: Άνδρας χτύπησε τη σύζυγό του και αποπειράθηκε να την πατήσει με ΙΧ

Ελλάδα / Τύρναβος: Άνδρας χτύπησε τη σύζυγό του και αποπειράθηκε να την πατήσει με ΙΧ

Η γυναίκα εξήγησε στους γείτονες, που βγήκαν έντρομοι να βοηθήσουν ακούγοντας τις φωνές της γυναίκας και του παιδιού, ότι ο σύζυγός της την κυνηγούσε, την χτυπούσε, και προσπάθησε να την πατήσει με το αυτοκίνητό του
LIFO NEWSROOM
Οι λιμενεργάτες του Πειραιά εμπόδισαν πλοίο να φορτώσει κοντέινερ με πολεμοφόδια για το Ισραήλ

Ελλάδα / Οι λιμενεργάτες του Πειραιά εμπόδισαν πλοίο να φορτώσει κοντέινερ με πολεμοφόδια για το Ισραήλ

Το πλοίο που θα έμπαινε στο λιμάνι του Πειραιά για να φορτώσει το κοντέϊνερ, έχει ως προορισμό το ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα - Το φορτίο του κοντέϊνερ έφτασε στην Ελλάδα από τη Β. Μακεδονία
LIFO NEWSROOM
Σιδηροδρομικός εφιάλτης: Ατυχήματα, φωτιές και παρ' ολίγον συγκρούσεις μέσα σε έναν μήνα

Ελλάδα / Οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι σε αφύλακτη διάβαση: Έξι σοβαρά ατυχήματα σε έναν μήνα

Από την παρ'ολίγον μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών μέχρι την εισβολή συρμού στο Μετρό - Τα γεγονότα καταδεικνύουν την άμεση ανάγκη για επαναξιολόγηση των διαδικασιών ασφάλειας και εκπαίδευσης του προσωπικού
LIFO NEWSROOM
Ιράν - 1998: Όταν η Βάσω Παπανδρέου έσπασε τον ενδυματολογικό κώδικα της θεοκρατίας

Ελλάδα / Ιράν - 1998: Όταν η Βάσω Παπανδρέου έσπασε τον ενδυματολογικό κώδικα της ισλαμικής δημοκρατίας

Η Βάσω Παπανδρέου έχει μείνει στην ιστορία των γυναικών του Ιράν ως η πρώτη επίσημη επισκέπτης που «παραβίασε» το αυστηρό πρωτόκολλο του θεοκρατικού καθεστώτος
LIFO NEWSROOM