Για ανθρωποκτονία από αμέλεια ερευνάται ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού στο Μπορντό όπου πέθανε η 32χρονη Ελληνίδα από αλλαντίαση αφού έφαγε σαρδέλες.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sud-Ouest, ο δικηγόρος του ιδιοκτήτη δήλωσε ότι ο πελάτης του είναι «συντετριμμένος» από τον θάνατο της 32χρονης μετά από αλλαντίαση. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, προτεραιότητα του ιδιοκτήτη είναι «να διασφαλίσει πως όσοι βρίσκονται στο νοσοκομείο θα επιστρέψουν στη ζωή τους» ενώ δήλωσε ότι ο πελάτης του «σκέφτεται την οικογένεια που έχασε ένα αγαπημένο της πρόσωπο».
Η αρχική επιθεώρηση των υγειονομικών αρχών στο μαγαζί διαπίστωσε «κατασκευαστικό ελάττωμα» στις σπιτικές κονσέρβες σαρδέλας. Ωστόσο, ο δικηγόρος ισχυρίζεται ότι ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου στο Μπορντό «ακολούθησε τις συστάσεις του κατασκευαστή».
«Παρουσίασε απόδειξη για χύτρα ταχύτητας, η οποία μαγειρεύει μεταξύ 30 και 100 βαθμών Κελσίου. Ακολούθησε τις συστάσεις του κατασκευαστή, οι οποίες ήταν να μαγειρεύει για μία ώρα». Σύμφωνα με τον ίδιο, το βάζο και τα λάστιχα ήταν καινούργια και τα πάντα στο μπαρ ήταν καθαρά.
«Σε αυτό το στάδιο, νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για επιστημονική απόδειξη της μη συμμόρφωσης με τους κανόνες υγιεινής», πρόσθεσε ο δικηγόρος
Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου επιβεβαίωσε ότι όταν τα βάζα ανοίχτηκαν, υπήρχε άσχημη μυρωδιά και ότι ορισμένα από τα κονσερβοκούτια δεν είχαν αποστειρωθεί. Ωστόσο, ο δικηγόρος του δήλωσε πως «όταν μίλησε στον Τύπο το βράδυ της Δευτέρας, ήταν μπερδεμένος». Ο δικηγόρος τόνισε ότι ο πελάτης του, πέταξε δυο-τρία βάζα αλλά σέρβιρε «εκείνα που πίστευε ότι ήταν εντάξει».
«Δεν είχε επίγνωση οποιουδήποτε κινδύνου εκείνη τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.
Τι είναι η αλλαντίαση
Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii, σύμφωνα με το ΕΟΔΥ.
Τα είδη της αλλαντίασης είναι έξι: τροφιμογενής, βρεφική, εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, τραυματική, ιατρογενής και εισπνευστική.
Η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το Clostridium botulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του, ώστε να καταστραφεί η τοξίνη.
Συνήθως, η τοξίνη αναπτύσσεται σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α).