Τουταγχαμών: Το μυστήριο του στιλέτου που φτιάχτηκε από μετεωρίτη

Τουταγχαμών: Το μυστήριο του στιλέτου που φτιάχτηκε από μετεωρίτη Facebook Twitter
Φωτό: Getty Images
0

Ένα από τα στιλέτα που είχαν βρεθεί δίπλα στον νεαρό φαραώ Τουταγχαμών το 1922 φαίνεται πως προέρχεται από μετεωρίτη εξωγήινης προέλευσης, όπως δείχνουν τα ευρήματα έρευνας.

Πάνω από 100 χρόνια μετά την ιστορική ανακάλυψη της τελευταίας κατοικίας του Τουταγχαμών, συνεχίζουν να συναρπάζουν τα ευρήματα που είχαν βρεθεί μέσα στον τάφο του φαράω, μεταξύ των οποίων -πέραν της σαρκοφάγου- βρίσκονταν θρόνοι, αγγεία, μουσικά όργανα, κρασί, σανδάλια και πολλά άλλα αντικείμενα.

Μεταξύ των τεχνουργημάτων που βρέθηκαν στον τάφο του Τουταγχαμών -και τα οποία είχαν τοποθετηθεί με φροντίδα από τους αρχαίους Αιγύπτιους για να συνοδεύσουν τον νεαρό φαραώ στην «άλλη πλευρά»- ήταν και ένα σετ από σιδερένιες λεπίδες. Τα εν λόγω μαχαίρια ήταν όμοια με αυτά που χρησιμοποιούσαν οι ταριχευτές, οι οποίοι άνοιγαν το στόμα στη μούμια για να μπορεί ο νεκρός να αναπνέει, να μιλά, να τρώει και να πίνει στη μετά θάνατον ζωή...

Ανάμεσα σε αυτές τις λεπίδες υπήρχε και ένα σιδερένιο στιλέτο μέσα σε μια διακοσμητική χρυσή θήκη, με τους ειδικούς να έχουν επισημάνει πως η κατασκευή του έγινε από κάποιον πολύ επιδέξιο τεχνίτη.

Το δώρο στον Τουταγχαμών που ήρθε από τον ουρανό

Τα αρχεία του αρχαιολόγου Χάουαρντ Κάρτερ περιγράφουν το συγκεκριμένο στιλέτο ως μία πολύ λεπτή λεπίδα κατασκευασμένη από ομοιογενές μέταλλο, ενώ η λαβή είναι κατασκευασμένη από χρυσό. Η μία πλευρά της χρυσής θήκης ήταν διακοσμημένη με ένα μοτίβο από κρίνους, ενώ στην άλλη υπήρχε ένα σχέδιο με φτερά που κατέληγαν στο κεφάλι ενός τσακαλιού.

Σημειώνεται πως τέτοιου είδους πολύτιμα τεχνουργήματα, φτιαγμένα από σίδερο, ήταν πολύ σπάνια κατά τη διάρκεια της 18ης Δυναστείας στην αρχαία Αίγυπτο. Έτσι πολλοί μελετητές θεωρούν ότι το στιλέτο έφτασε στην Αίγυπτο ως δώρο στον φαραώ από κάποιο γειτονικό βασίλειο.
 
Διπλωματικά έγγραφα που έχουν βρεθεί και χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα π.Χ., κάνουν λόγο για βασιλικά δώρα, φτιαγμένα από σίδηρο, που είχαν δοθεί στους Αιγύπτιους φαραώ πριν από τη βασιλεία του Τουταγχαμών. Είναι ενδιαφέρον ότι ένα από αυτά τα έγγραφα σημειώνει ότι «ο βασιλιάς των Mitanni, Tushratta, είχε στείλει σιδερένια αντικείμενα στον Amenhotep III (σ.σ. πιθανώς τον παππού του Τουταγχαμών)», μεταξύ των οποίων και λεπίδες.

Η συγκεκριμένη λεπίδα βρέθηκε στο «μικροσκόπιο» των ερευνητών από τη δεκαετία του 1960, οι οποίοι και αποφάνθηκαν ότι το στοιχείο νικέλιο που υπήρχε στο στιλέτο ήταν ένδειξη πως προέρχεται από μετεωρίτη. Το συγκεκριμένο πόρισμα ήρθε να επιβεβαιώσει νεότερη μελέτη, που έγινε το 2016, σύμφωνα με την οποία η σύνθεση της λεπίδας περιέχει κυρίως σίδηρο, ενώ περιέχει νικέλιο κατά 10,8% και κοβάλτιο κατά 0,58% 

Αυτή η μελέτη συνέκρινε τη σύνθεση της λεπίδας με 11 γνωστούς μετεωρίτες και 11 πιστοποιημένα υλικά από χάλυβα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η σύνθεση και η ομοιογένεια της λεπίδας συσχετίζονται στενά με τη σύνθεση και την ομοιογένεια ενός μετεωρίτη.

Αυτό υποστηρίζει και μία έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, με τους ειδικούς να προχωρούν σε μια ειδική χημική ανάλυση, η οποία έδειξε ότι το στιλέτο περιέχει οκταεδρίτη, ένα υλικό που υπάρχει στους πιο κοινούς μετεωρίτες σιδήρου που έχουν εντοπιστεί.

Με πληροφορίες από Heritage Daily

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Πολιτισμός / Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Σύμφωνα με την εταιρεία «κατά τη διάρκεια των εργασιών ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τηρώντας απόλυτα τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τις μελέτες, όπως είχαν υποβληθεί και εγκριθεί»
LIFO NEWSROOM
Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Οι ηθοποιοί Μαρκ Ράφαλο και Πενέλοπε Κρουζ, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν συμπεριλαμβάνονται στα ονόματα που έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή που καταδικάζει την έλλειψη δημόσιας υποστήριξης της Ακαδημίας προς τον Παλαιστίνιο κινηματογραφιστή
LIFO NEWSROOM
Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Πολιτισμός / Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Ο δικαστής είχε αποφανθεί τότε πως δεν υπήρχε καμία ένδειξη πως η Lipa ή οι συνδημιουργοί της είχαν ποτέ «πρόσβαση» στο τραγούδι του συγκροτήματος – βασικό προαπαιτούμενο για τη στοιχειοθέτηση περί λογοκλοπής
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Κική Δημουλά. Η Ποιήτρια»

Πολιτισμός / Τουρκία: Πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Κική Δημουλά. Η Ποιήτρια»

Στο συνέδριο συμμετείχε, μεταξύ άλλων και η κόρη της σπουδαίας ποιήτριας, Έλση Δημουλά, η οποία προέτρεψε τους μαθητές να «αγκαλιάσουν» τη γνώση και να τολμούν να εκφράζονται μέσα από την ποίηση
LIFO NEWSROOM
ΕΠΕΞ Τρόμος, Εγκογιάν και Ιζαμπέλ Ιπέρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τρόμος, Εγκογιάν και Ιζαμπέλ Ιπέρ από αύριο στους κινηματογράφους

Το κοψοχολιαστικό «Oddity», το «Seven Veils» με την Αμάντα Σέιφριντ, το «Α Traveler’s Needs» με την Ιζαμπέλ Ιπέρ και το γαλλικό crowdpleaser «En Fanfare» είναι μερικές από τις ταινίες που ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ