Το σήμα ποιότητος «Ελληνική Μεσογειακή Κουζίνα» αποσκοπεί στην αναβάθμιση της ελληνικής γαστρονομίας διεθνώς και θα απονέμεται από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος (Hellenic Chefs Club).
Η εν λόγω λέσχη σκοπεύει να ιδρύσει παράρτημα στην Γερμανία, με έδρα τα γραφεία του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW), στην Κολωνία, και σύνηψε συμφωνία με την Ένωση Γερμανών Ξενοδόχων και Γαστρονόμων σύμφωνα με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα μετεκπαίδευσης αποφοίτων γερμανικών σχολών μαγειρικής στην «Ελληνική Μεσογειακή κουζίνα» στο Κέντρο Γαστρονομικών και Ξενοδοχειακών Σπουδών «Les chefs», που τελεί υπό την αιγίδα της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.
Εκτός λοιπόν από την αναβάθμιση της ελληνικής γαστρονομίας, σκοπός της κίνησης είναι ανάμεσα στα άλλα η γνωστοποίηση της υγιούς ελληνικής μεσογειακής κουζίνας και της κρητικής δίαιτας, η διάδοση της ελληνικής φιλοξενίας, αλλά και η προώθηση των ποιοτικών προϊόντων της ελληνικής γης μέσω των χώρων εστίασης.
Το σήμα ποιότητος «Ελληνική Μεσογειακή Κουζίνα» θα απονέμεται σε επιλεγμένα εστιατόρια, κατόπιν αιτήσεως τους και εφόσον πληρούν όλους τους όρους του σήματος, ενώ το μενού τους έχει εγκριθεί από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος.
Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν πρόσφατα, κατά την διάρκεια της έκθεσης HORECA 2012 στην Αθήνα, ο Πρόεδρος του DHW και Ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης και ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας Μίλτος Καρούμπας.
Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας απεδέχθη πρόσκληση του κ. Χατζημαρκάκη για ημερίδα «Ελληνικής Μεσογειακής Κουζίνας» στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου προθυμοποιήθηκε ο ίδιος να διοργανώσει «cooking show» για όλους τους Ευρωβουλευτές και τους συνεργάτες τους.