Έλληνας κάτοικος Ιερουσαλήμ: Κουκουλοφόροι Παλαιστίνιοι έχουν μπει σε παραμεθόριες πόλεις του Ισραήλ

Κάτοικος Ιερουσαλήμ: Κουκουλοφόροι Παλαιστίνιοι έχουν μπει σε παραμεθόριες πόλεις του Ισραήλ Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη επίθεση που έχει εξαπολύσει η Χαμάς στο Ισραήλ και ο Γαβριήλ Χαρίτος, κάτοικος της Ιερουσαλήμ, περιέγραψε την κατάσταση.

Όπως σημείωσε ο Γαβριήλ Χαρίτος, ο οποίος είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Μπεν Γκουριόν, οι σειρήνες ηχούν συνεχώς στην Ιερουσαλήμ, ενώ από τις 06:30 το πρωί άρχισαν οι εκτοξεύσεις των ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ και συνεχώς ακούγονται εκρήξεις.

«Αυτή τη στιγμή ακούω κρότους βορειοδυτικά έξω από την πόλη. Οι ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας είχαν κατεύθυνση όχι μόνο τις πόλεις της μεθορίου, αλλά και το Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις μέχρι το πιο βόρειο σημείο του κεντρικού Ισραήλ», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Μάλιστα, όπως επισήμανε, δύο φορές ακούστηκαν σειρήνες στην Ντιμόνα, μία πόλη στο νότιο Ισραήλ όπου υπάρχουν και πυρηνικά εργοστάσια.

«Στο διάγγελμά του ο επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, Μοχάμαντ Ντεφ, μιάμιση ώρα μετά από την αρχή των εκτοξεύσεων, ανακοίνωσε ότι αρχίζει η επιχείρηση «θύελλα του Αλ-Άκσα» και τη συνέδεσε με τον αυξημένο αριθμό Εβραίων πιστών που στη διάρκεια των εορτών τους, ανέβηκαν στο προαύλιο του τεμένους Αλ-Ακσα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ» ανέφερε.

Παράλληλα, ο Γαβριήλ Χαρίτος διέψευσε τις πληροφορίες πως ισλαμιστές έχουν μπει στην Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβιβ. «Δεν ισχύει αυτό. Έχουν εισέλθει όμως ομάδες από κουκουλοφόρους Παλαιστινίους σε πόλεις της μεθορίου που η ονομασία τους δεν ανακοινώνεται για λόγους ασφαλείας και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο».

«Λειτούργησε η αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ»

«Η αντιπυραυλική ασπίδα που διαθέτει το Ισραήλ φυσικά και λειτούργησε για αυτό και ενώ όπως είπε ο Μοχάμαντ Ντεφ από τις 6:30 έως τις 8:30 το πρωί έχουν εκτοξευτεί 5.000 ρουκέτες, δεν έφτασαν ποτέ στο έδαφος του Ισραήλ γιατί σε αυτή την περίπτωση θα επικρατούσε πανικός, πράγμα που εγώ δεν βλέπω», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Όπως σημείωσε «η συγκεκριμένη σημερινή πυραυλική επίθεση είναι γεγονός ότι ξάφνιασε την κοινωνία του Ισραήλ. Το γεγονός ότι βρέθηκαν κουκουλοφόροι Παλαιστίνιοι να είναι σε δρόμους των μεθοριακών πόλεων, δείχνει μία καταφανή αποτυχία από την πλευρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας. Έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός αυτό καθώς είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Έχει αποφασιστεί ότι σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την οριογραμμή του Ισραήλ με τη Γάζα ισχύουν ειδικοί περιορισμοί».

«Έχει ανακοινωθεί έκτακτη συνεδρίαση του ισραηλινού ΚΥΣΕΑ για να αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης. Όμως το υπουργείο Άμυνας έχει ήδη ανακοινώσει τοπική επιστράτευση εφέδρων στο νότιο Ισραήλ» ενημέρωσε ο κ. Χαρίτος ενώ συμπλήρωσε πως «φορείς των εφέδρων που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες για τη δικαστική μεταρρύθμιση ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους και ότι θα υπακούσουν στην κυβέρνηση και θα επιστρατευτούν».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ: Οποιαδήποτε γυναίκα από το Αφγανιστάν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη

Διεθνή / ΕΕ: Οποιαδήποτε γυναίκα από το Αφγανιστάν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη

Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι τα μέτρα των Ταλιμπάν, που περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών, συνιστούν διώξεις, αναγνωρίζοντας τη βαρύτητα των διακρίσεων εναντίον τους
LIFO NEWSROOM
Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Ξεπέρασε τον Τζεφ Μπέζος και είναι πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Διεθνή / Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Ξεπέρασε τον Τζεφ Μπέζος και είναι πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Ο Ζούκερμπεργκ είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 78 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον από τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο
LIFO NEWSROOM