Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Πάνω από 2.550 οι νεκροί

Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Πάνω από 2.550 οι νεκροί Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Μεγαλώνει κι άλλο η λίστα του θανάτου στον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς που μαίνεται από το Σάββατο. 

Πριν από λίγη ώρα το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 1.354 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 6.049 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα από το Σάββατο, όταν και ξέσπασε ο πόλεμος στο Ισραήλ, σύμφωνα με το BBC.  Αντιστοίχως οι ισραηλινές αρχές επικαιροποίησαν χθες τον αριθμό των νεκρών σε επίσης σχεδόν 1.200 με τους τραυματίες να ξεπερνούν τους 3.000.

Πάνω από 338.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και σφυροκοπείται από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ. Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στον πυκνοκατοικημένο θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε ως χθες Τετάρτη το βράδυ «κατά 75.000 επιπλέον», και «έφθασε τους 338.934», εξηγεί το OCHA σε ανακοίνωσή του που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.

Πόλεμος Ισραήλ: Διπλωματικός πυρετός 

Σύμφωνα με το BBC τo υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει τις πυραυλικές επιθέσεις κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα στη Γάζα, καθώς τα πλήγματα δυσχεραίνουν τη λειτουργία του. Ωστόσο, η Αίγυπτος δήλωσε ότι το πέρασμα είναι ανοιχτό προς το παρόν. To πέρασμα στην Αίγυπτο είναι η μόνη διέξοδος από τη Γάζα και οι αεροπορικές επιδρομές το είχαν οδηγήσει σε κλείσιμο χθες. Ακόμη και όταν είναι ανοιχτό, η λίστα αναμονής παραμένει μεγάλη.

Στο μεταξύ ο Ιρανός πρόεδρος,  Ιμπραήμ Ραϊσι ,που κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία», κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να συντονιστούν απέναντι στο Ισραήλ σε επικοινωνία που είχε με τον Σύρο ομόλογό του. «Σήμερα, όλες οι μουσουλμανικές και αραβικές χώρες και όλοι οι ελεύθεροι λαοί της γης θα πρέπει να ενωθούν και να συντονιστούν για να σταματήσουν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος κατά του καταπιεσμένου παλαιστινιακού έθνους», δήλωσε ο Ραϊσί σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ Αλ Άσαντ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ιρανικής προεδρίας. «Σε αυτήν τη βάση, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα προσπαθήσει να επιτευχθεί αυτός ο συντονισμός το ταχύτερο»δυνατό, ερχόμενη σε επαφή με τους ηγέτες των μουσουλμανικών χωρών», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ υπογράμμισε «την ανάγκη για μια γρήγορη δράση» των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών «για να προστατευθεί ο παλαιστινιακός λαός» και «να σταματήσουν οι ισραηλινές επιδρομές που στοχοθετούν τα παιδιά και τις γυναίκες» στη Γάζα, σύμφωνα με τα συριακά κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα.

 Στο μεταξύ τα σαουδαραβικά μέσα μεταδίδουν σήμερα ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος και ο Ιρανός πρόεδρος συζήτησαν χθες τηλεφωνικώς για τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, στην πρώτη τηλεφωνική τους επαφή μετά την ξαφνική προσέγγιση τον Μάρτιο μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος δήλωσε στον Ιρανό ομόλογό του ότι το Ριάντ «επικοινωνεί με όλες τις διεθνείς και περιφερειακές πλευρές για να δοθεί τέλος στην τρέχουσα κλιμάκωση», σύμφωνα με το SPA. Επίσης υπογράμμισε «την σθεναρή θέση του βασιλείου υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης», πρόσθεσε.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε επίσης την είδηση για την τηλεφωνική αυτή επικοινωνία, σημειώνοντας ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την «ανάγκη να δοθεί τέλος στα εγκλήματα πολέμου κατά της Παλαιστίνης».

Τέλος ο Σαουδάραβας πρίγκιπας επικοινώνησε χθες και με Μακρόν - Ερντογάν. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντάνιελ Ντέι Λιούις: Τροχονόμοι έκοψαν κλήσεις σε οχήματα εν μέσω γυρίσματος της νέας του ταινίας

Πολιτισμός / Ντάνιελ Ντέι Λιούις: Τροχονόμοι έκοψαν κλήσεις σε οχήματα εν μέσω γυρίσματος της νέας του ταινίας

Τα οχήματα που ήταν παράνομα παρκαρισμένα ήταν όλα της δεκαετίας του 1980 και χρησιμοποιούνταν για τα γυρίσματα της νέας ταινίας του βραβευμένου με τρία Όσκαρ ηθοποιού
LIFO NEWSROOM
Λίβανος: Πληρώνουν 1.800 δολάρια κατ' άτομο για να ξεφύγουν απ' τον πόλεμο με πολυτελή γιοτ

Διεθνή / Λίβανος: Πληρώνουν 1.800 δολάρια κατ' άτομο για να ξεφύγουν απ' τον πόλεμο με πολυτελή γιοτ

Πολυτελή σκάφη που έκαναν κρουαζιέρες στον Λίβανο, τώρα χρησιμοποιούνται για τη διαφυγή των αμάχων - με πολύ υψηλό αντίτιμο - Ελάχιστες πλέον οι διαθέσιμες θέσεις σε πτήσεις
LIFO NEWSROOM
Τον «πιθανότερο διάδοχο» του Νασράλα φέρεται να δολοφόνησε το Ισραήλ

Διεθνή / Τον «πιθανότερο διάδοχο» του Νασράλα φέρεται να δολοφόνησε το Ισραήλ

«Δεν έχουμε επαφή με τον Χασέμ Σαφιεντίν από χθες», είπε στο Reuters πηγή από τον Λίβανο - Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν αποδεκατίσει την ηγεσία της Χεζμπολάχ, σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων
LIFO NEWSROOM