Πίνακας που εκλάπη πριν από 30 χρόνια επιστρέφει σε μουσείο- Πώς εντοπίστηκε

Πίνακας που εκλάπη πριν από 30 χρόνια επιστρέφει σε μουσείο- Πώς εντοπίστηκε Facebook Twitter
0

Τρεις δεκαετίες αφού εκλάπη από μουσείο στη Γλασκώβη, ένας πίνακας επέστρεψε εκεί, καθώς εντοπίστηκε όταν οι ανυποψίαστοι ιδιοκτήτες του αποφάσισαν να τον πουλήσουν. 

Το 1989 έγινε διάρρηξη στο Museum of Childhood της Γλασκώβης. Οι δράστες, αφού απενεργοποίησαν τον συναγερμό, χρησιμοποίησαν μια σκάλα για να μπουν στο μουσείο από παράθυρο του πρώτου ορόφου. Στη συνέχεια έκλεψαν περίπου 20 έργα τέχνης, κάποια από τα οποία ήταν δανεισμένα από τη διάσημη συλλογή Burrell. 

Κανένα από τα κλεμμένα έργα τέχνης δεν είχαν επανεμφανιστεί έως τώρα. Ο πίνακας που επέστρεψε στο μουσείο, έχει τίτλο «Children Wading» και τον ζωγράφισε ο Robert Gemmell Hutchison το 1918. 

Ο πίνακας εντοπίστηκε χάρη στο Art Loss Register, τη μεγαλύτερη ιδιωτική βάση δεδομένων με κλεμμένα έργα τέχνης, σύμφωνα με το BBC. Πρόκειται για τη λίστα την οποία χρησιμοποιούν μουσεία, οίκοι δημοπρασίας, ασφαλιστές, δικηγορικές εταιρείες και οι αρχές. Αποτελείται από περίπου 700.000 έργα τέχνης τα οποία έχουν κλαπεί, μεταξύ των οποίων 65.000 που λείπουν ακόμη από μουσεία σε όλο τον κόσμο. 

«Αυτός ο πίνακας προστέθηκε στη λίστα μας περίπου το 2014, όταν τα μουσεία της Γλασκώβης εξέταζαν τα αρχεία τους, αναζητώντας έργα τέχνης που θα μπορούσαν να προσθέσουν στη βάση δεδομένων μας, προκειμένου να μπορέσουν να τα εντοπίσουν», είπε ο Τζέιμς Ράτκλιφ του ARL. 

Μια ανυποψίαστη οικογένεια που είχε στην κατοχή της στον πίνακα, αποφάσισε να τον βγάλει στο «σφυρί», πουλώντας μέρος της περιουσίας του πατέρα τους που είχε πεθάνει. 

Όταν ο πίνακας έφτασε σε οίκο δημοπρασιών στο βόρειο Γιόρκσιρ τον περασμένο Νοέμβριο, το ARL επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για κλεμμένο έργο τέχνης. Ο οίκος δημοπρασιών αμέσως απέσυρε τον πίνακα και η οικογένεια δήλωσε ότι θα τον επιστρέψει στο μουσείο.  

Ο πίνακας έγινε δωρεά στο μουσείο το 1960. «Είμαστε ενθουσιασμένοι για την επιστροφή του έργου, παρότι η κλοπή έγινε πριν από καιρό. Ο πόνος ακόμη υπάρχει και ήταν μια απώλεια για το κοινό της Γλάσκώβης», δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου, Ντάνκαν Ντόρναν. Τώρα ελπίζει να επανεμφανιστούν και τα υπόλοιπα κλεμμένα έργα τέχνης.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τάφους κοντά στον ναό της βασίλισας Χατσεψούτ στο Λούξορ

Πολιτισμός / Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τάφους κοντά στον ναό της βασίλισας Χατσεψούτ στο Λούξορ

Οι ανακαλύψεις καλύπτουν την περίοδο από τη 15η δυναστεία (1650-1550 π.Χ.) έως την ισχυρή 18η δυναστεία (1550-1292 π.Χ.) που περιλαμβάνει φαραώ όπως η βασίλισσα Χατσεψούτ και ο βασιλιάς Τουταγχαμών
LIFO NEWSROOM
Έρωτες τρίτης ηλικίας, αθλητικά θρίλερ και ο Σιλβέστερ Σταλόνε από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Έρωτες τρίτης ηλικίας, αθλητικά θρίλερ και ο Σιλβέστερ Σταλόνε από αύριο στους κινηματογράφους

Η σκληρή καταστολή του ιρανικού καθεστώτος εμπνέει το «My Favorite Cake»  και το «Tatami», δυο καλές ταινίες που ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ