Εκδόθηκε η εγκύκλιος για τους μισθούς

Εκδόθηκε η εγκύκλιος για τους μισθούς Facebook Twitter
0

Εκδόθηκε σήμερα από το υπουργείο Εργασίας η ερμηνευτική εγκύκλιος που καθορίζει τις αλλαγές στις αμοιβές του εργασιακού τομέα. Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, ο εργοδότης δύναται να μειώσει μονομερώς από τις 14 Μαΐου τις αποδοχές των εργαζομένων, στα όρια της κλαδικής σύμβασης, εφόσον έως τότε δεν έχει υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση.

Τρίμηνη προθεσμία δίνεται στις κλαδικές συμβάσεις που έχουν λήξει προκειμένου οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων να επαναδιαπραγματευτούν. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου παραμένουν σε ισχύ οι υπάρχοντες μισθοί έτσι όπως έχουν ενσωματωθεί στις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Όμως μετά τη λήξη του τριμήνου, στις 14 Μαΐου, και εφόσον δεν έχει υπογραφεί νέα σύμβαση, οι αμοιβές προσαρμόζονται μονομερώς στο κλιμάκιο της κλαδικής σύμβασης συν τρία επιδόματα, για όποιον τα δικαιούται: ωρίμανσης, σπουδών, τέκνων και επικινδύνου εργασίας. Αν υπάρξουν κλαδικές συμβάσεις, κάτι που είναι πια στο χέρι του εργοδότη, μπορούν να υπάρξουν υψηλότερες αμοιβές ενώ οι ατομικές συμβάσεις έχουν ως αφετηρία τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως μειώθηκαν από τις 14 Φεβρουαρίου κατά 22%. Στα 586,08 ευρώ ο κατώτατος μισθός και στα 26,18 ευρώ το κατώτατο ημερομίσθιο. Για τους νέους κάτω των 25 ετών η μείωση φθάνει το 32% και ο μισθός διαμορφώνεται στα 510,95 ευρώ, ενώ το ημερομίσθιο στα 22,83 ευρώ.     

Επιπλέον, σύμφωνα με την εγκύκλιο, νόμιμες είναι όλες οι μειώσεις που έχουν γίνει σε συμβάσεις που έχουν ήδη λήξει και έχουν τροποποιηθεί με ατομικές συμφωνίες πριν από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012.

Ολόκληρη η εγκύκλιος εδώ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Πολιτική / Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Μετά την ερώτηση στη βουλή για τα «κόκκινα δάνεια» και τις αιχμές του βουλευτή κατά του Κωστή Χατζηδάκη ότι «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη»
LIFO NEWSROOM
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

«Θα μπορούσε να επισκεφτεί την Άρτα μια άλλη ημέρα και όχι την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί» σχολίασε σε ανάρτησή της
LIFO NEWSROOM
Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

Πολιτική / Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

«Αναγκάζομαι να προσφύγω στη Δικαιοσύνη διότι παραδέχθηκε ότι άσκησε bullying εναντίον μου, αποδίδοντας τη συμπεριφορά του στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος» λέει η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM