Την τελευταία εβδομάδα, και ενώ μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς, κάποιοι Εβραίοι που ζουν το Βερολίνο ξύπνησαν μπροστά σε ένα ανατριχιαστικό θέαμα: Οι εξώπορτες των σπιτιώντους είχαν «σημαδευτεί» με το αστέρι του Δαβίδ.
Οι αστυνομικές αρχές ξεκαθάρισαν ότι οι αναφορές αφορούσαν μόλις τρία τέτοια περιστατικά, όμως για πολλούς είναι μια οδυνηρή παραπομπή στη δεκαετία του 1930, όταν μέλη των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου «σημάδευαν» με τον ίδιο τρόπο τις εβραϊκές επιχειρήσεις, προτρέποντας τους πολίτες να ψωνίζουν από αλλού.
Τα εν λόγω γκράφιτι εντάσσονται σε μια κλιμάκωση των απειλών και των προσβολών κατά Εβραίων στη Γερμανία μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όταν ένοπλοι που εισέβαλαν από τη Γάζα σκότωσαν περισσότερους από 1.400 Ισραηλινούς πολίτες και στρατιώτες και απήγαγαν δεκάδες άλλους. Παλαιστίνιοι ακτιβιστές γιόρτασαν τότε την επίθεση μοιράζοντας γλυκά στους δρόμους του Βερολίνου.
Ο Φέλιξ Κλάιν, κυβερνητικός επίτροπος για την εβραϊκή ζωή στη Γερμανία, δήλωσε ότι οι Εβραίοι της χώρας «είχαν συγκλονιστεί από τον αντισημιτισμό που εκδηλώθηκε τόσο από ομάδες ισλαμιστών όσο και από οργανώσεις της άκρας αριστεράς», υπάρχουν δε φόβοι ότι τα φαινόμενα αντισημιτισμού θα επιδεινωθούν καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εκτραχύνεται. Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει 1,1 εκατ. κατοίκους στα βόρεια της Γάζας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενόψει μιας αναμενόμενης χερσαίας εισβολής πλήρους κλίμακας, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας λένε ότι περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι - πολλοί από αυτούς γυναίκες και παιδιά - έχουν σκοτωθεί στον θύλακα από την έναρξη των βομβαρδισμών.
Καθώς η σύγκρουση βαθαίνει, οι Εβραίοι σε όλη την Ευρώπη φοβούνται ότι θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν από φανατικούς ισλαμιστέςεξαιτίας τηςισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα.
Οι εντάσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές στη Γαλλία που φιλοξενεί πολύ μουσουλμανικό πληθυσμό, αλλά και τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα μετά το Ισραήλ και τις ΗΠΑ και σε κάθε ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξηπαρατηρείται αύξηση των αντισημιτικών περιστατικών.
Το Σάββατο, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε ότι υπήρξαν 189 απειλές και 65 συλλήψεις για αντισημιτικά σχόλια ή ενέργειες στη Γαλλία μετά την έξαρση της βίας στο Ισραήλ και τη Γάζα. Ο «Φάρος», μια διαδικτυακή πλατφόρμα που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να αναφέρουν κρούσματα ρητορικής μίσους, έχει δεχθεί 2.449 τέτοιες καταγγελίες.
«Τα περισσότερα περιστατικά είναι γκράφιτι με σβάστικες ή συνθήματα όπως θάνατος στους Εβραίους και εκκλήσεις για γενική παλαιστινιακή εξέγερση», δήλωσε ο Νταρμανέν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter την Πέμπτη. «Καταγράφηκαν όμως και πιο ανησυχητικά περιστατικά, όπως η σύλληψη ενόπλων έξω από σχολεία ή συναγωγές και ένα ύποπτο drone που πετούσε πάνω από ένα εβραϊκό πολιτιστικό κέντρο», συνέχισε.
Στο Sarcelles, ένα βόρειο προάστιο του Παρισιού με μεγάλη εβραϊκή κοινότητα, ο ραβίνος René Taieb δήλωσε ότι πολλοί Εβραίοι γονείς κράτησαν τα παιδιά τους μακριά από το σχολείο την Παρασκευή εξαιτίαςτης μεγάλης αύξησης των αντισημιτικών απειλών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Σε ορισμένα σχολεία στο Val-d'Oise [ένα διαμέρισμα βορειοδυτικά του Sarcelles], από τους 600 μαθητές, ούτε 60 δεν εμφανίστηκαν», δήλωσε ο Taieb, ο οποίος ηγείται μιας εβραϊκής κοινότητας 40.000 ατόμων στην περιοχή. «Οι ίδιοι οι δάσκαλοι δεν ήθελαν να φέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο».
Οι φόβοι εντάθηκαν μετά τη δολοφονία με μαχαίρι ενός δάσκαλου σε σχολείο της βόρειας Γαλλίας την Παρασκευή, σε ένα περιστατικό που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «δείχνει τη βαρβαρότητα της ισλαμιστικής τρομοκρατίας».
Παρ’ όλο που η συγκεκριμένη επίθεση δεν χαρακτηρίστηκεως αντισημιτική, Εβραίοι ηγέτες στη Γαλλία και κυβερνητικοί αξιωματούχοι τη συνέδεσαν με τη σύγκρουση στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπάρχει δυστυχώς μια συσχέτιση μεταξύ των όσων συνέβησαν στη Μέση Ανατολή και αυτής της πράξης», δήλωσε ο Νταρμανέν. «Το βλέπουμε επειδή υπήρξαν κατάπτυστες ανάλογες εκκλήσεις για ανάληψη δράσης».
Ο Robert Ejnes, εκτελεστικός διευθυντής της Crif, του συμβουλίου των εβραϊκών ενώσεων στη Γαλλία, δήλωσε ότι όλες οι προηγούμενες κλιμακώσεις στην αραβοϊσραηλινή σύγκρουση τείνουν να έχουν επιπτώσεις στους Εβραίους στην Ευρώπη, παρότι συχνά δεν υπήρχε σαφής λογική πίσω από τις επιθέσεις.
«Δυσκολεύομαι να βρω τη σύνδεση μεταξύ της υποστήριξης της παλαιστινιακής υπόθεσης και των επιθέσεων σε συναγωγές», είπε. «Αντί να στρέφονται κατά των Ισραηλινών, οι δράστες στοχοποιούν τους Γάλλους Εβραίους».
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Μητροπολιτική Αστυνομία δήλωσε ότι μεταξύ 29/9 και 12/10 υπήρξαν 75 αναφορές για αντισημιτικά περιστατικά έναντι 12 την ίδια περίοδο το 2022. Τα περιστατικά που καταγγέλθηκαν επταπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι, 105 από 14. Τρία εβραϊκά σχολεία στο βόρειο Λονδίνο έκλεισαν προσωρινά για λόγους ασφαλείας.
Η ανησυχία είναι εξίσου έντονη στην εβραϊκή κοινότητα της Ιταλίας. Αντισημιτικά γκράφιτι πουπεριλαμβάνουνσβάστικες και συνθήματα που εξυμνούν τη Χαμάς έχουν εμφανιστεί σε δημόσιους χώρους.Στους τοίχους ενός νοσοκομείου στο Μιλάνο άγνωστοι έγραψαν«Εβραίοι δολοφόνοι - στον φούρνο».
Η Β, πρώην πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της Ρώμης, δήλωσε ότι φοβάται ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί καθώς η κατάσταση οξύνεται. «Αρχικά όλος ο κόσμος ήταν με το Ισραήλ - δεν υπήρχε περίπτωση να βρεθεί κανείς στην άλλη πλευρά», είπε, προσθέτοντας ότι η προοπτική αυτή «ήδη αλλάζει».
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι αρχές αύξησαν τα επίπεδα ασφαλείας σε συναγωγές, εβραϊκά σχολεία και άλλα ιδρύματα.
Ο Νταρμανέν δήλωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση «θα διαθέσειόσους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους χρειαστεί για να βοηθήσει να καθησυχαστούν οι Εβραίοι της Γαλλίας».
Η γαλλική κυβέρνηση έχει επίσης απαγορεύσει όλες τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις με την αιτιολογία ότι θα μπορούσαν να διαταράξουν τη δημόσια τάξη». Παρά την απαγόρευση, μεγάλα πλήθη συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι την Πέμπτη, πολλοί μεσυνθήματαόπως «Ισραήλ, κράτος- δολοφόνος» και «Μακρόν – συνεργός». Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν από την αστυνομία με τη χρήση δακρυγόνων.
Ο Γερμανός καγκελάριος ΌλαφΣολτς ζήτησε την απαγόρευση της Σαμιδούν, ενός δικτύου αλληλεγγύης για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που διοργάνωσε τους εορτασμούς στο Βερολίνο μετά την επίθεση της Χαμάς. Οι αρχές του Βερολίνου έχουν επίσης απαγορεύσει τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, μια κίνηση που ορισμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν ως παραβίαση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και της ελευθερίας του λόγου.
Το αντι-ισραηλινό συναίσθημα στη Γερμανία είναι πιο εμφανές στα σχολεία, ιδίως σε πόλεις με μεγάλους μουσουλμανικούς πληθυσμούς, όπως το Βερολίνο. Ο Klein είπε ότι ορισμένα παιδιά έρχονταν στα μαθήματα ντυμένα με παλαιστινιακές σημαίες και έκαναν αντισιωνιστικά γκράφιτι στους τοίχους. Όσοι υπερασπίζονται το Ισραήλ «βιώνουν συχνά εχθρότητα και άσκηση πίεσης» από τους συμμαθητές τους.
Αλλά το πιο ανησυχητικό, συμπλήρωσε, ήταν το προφίλ των ανθρώπων που βρίσκονταν πίσω από τις διαμαρτυρίες και τους εορτασμούς υπέρ της Χαμάς. Δεν επρόκειτο για Σύρους και Ιρακινούς που έφτασαν στο πλαίσιο του μεγάλου προσφυγικού ρεύματος του 2015-16, αλλά για «οικογένειες που ζουν εδώ επί μακρόν και έχουν γερμανικά διαβατήρια… Αυτό δείχνει ότι έχουμε πλέον παράλληλες κοινωνίες στη Γερμανία και ότι η ενσωμάτωσηαπό ορισμένες τουλάχιστον απόψεις έχει αποτύχει».
Πρόσθετες αναφορές από την AmyKazmin στη Ρώμη και τον Marton Dunai στη Βουδαπέστη.
ΠΗΓΗ: Financial Times