Η Σελήνη είναι εκατομμύρια χρόνια γηραιότερη από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα

Η Σελήνη είναι εκατομμύρια χρόνια γηραιότερη από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Σελήνη είναι 40 εκατομμύρια χρόνια γηραιότερη απ' ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τους κρυστάλλους που έφεραν οι αστροναύτες του Apollo μεταξύ 1969 και 1972 για να προσδιορίσουν τον χρόνο που δημιουργήθηκε η Σελήνη και σύμφωνα με τα ευρήματα είναι τουλάχιστον 4,46 δισ. ετών.

Κατά τη διάρκεια των αποστολών Apollo, οι αστροναύτες συγκέντρωναν πέτρες, βότσαλα, άμμο και σκόνη από την επιφάνεια του της Σελήνης. Έτσι, στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δείγματα σεληνιακής σκόνης από την τελευταία επανδρωμένη αποστολή του Apollo 17.

Τα δείγματα περιείχαν κρυστάλλους ζιρκονίου που σχηματίστηκαν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, οι οποίοι, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποτελούν βασικό δείκτη για το πότε πρέπει να σχηματίστηκε η ίδια η Σελήνη. 

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φεγγάρι θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί από τα συντρίμμια που προέκυψαν όταν χτυπήθηκε η Γη από ένα πλανητικό σώμα περίπου στο μέγεθος του Άρη. Η ενέργεια από την πρόσκρουση έλιωσε το πέτρωμα και τελικά δημιουργήθηκε η επιφάνεια της Σελήνης.

Οι κρύσταλλοι υποδηλώνουν ότι η Σελήνη έχει ηλικία τουλάχιστον 4,46 δισεκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Φίλιπ Χεκ. 

Δεδομένου ότι οι κρύσταλλοι πρέπει να έχουν σχηματιστεί μετά την ψύξη του ωκεανού μάγματος, ο προσδιορισμός της ηλικίας τους θα αποκάλυπτε την ελάχιστη δυνατή ηλικία της Σελήνης.

«Είναι εκπληκτικό να μπορείς να έχεις αποδείξεις ότι ο βράχος που κρατάς στα χέρια σου είναι το παλαιότερο κομμάτι ης Σελήνης, που έχουμε βρει μέχρι στιγμής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. 

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Geochemical Perspectives Letters.

Με πληροφορίες από SkyNews


 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM