Νέες χειρουργικές μέθοδοι στην ωτορινολαρυγγολογία
Η χειρουργική κεφαλής και τραχήλου έχει προοδεύσει εξαιρετικά τα τελευταία χρόνια

Νέες χειρουργικές μέθοδοι στην ωτορινολαρυγγολογία

Η τεχνολογική πρόοδος των εργαλείων στη φαρέτρα του ωτορινολαρυγγολόγου οδηγεί σε στοχευμένη επέμβαση, ελαχιστοποίηση του πόνου και άμεση ανάρρωση του ασθενούς.

Δεν είναι λίγες οι φορές που, ενώ μας ταλαιπωρεί ένα πρόβλημα υγείας, δεν αναζητούμε άμεσα ιατρική βοήθεια, επειδή μας ανησυχεί και μας φοβίζει η πιθανότητα να πονέσουμε κατά τη θεραπεία ή κατά την ανάρρωση. Όμως ο σκοπός της Ιατρικής είναι η ανακούφισή από τον πόνο, την αρρώστια και τον φόβο, ακριβώς όπως είπε πριν από αιώνες ο Ιπποκράτης, και σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι γιατροί σε όλο τον κόσμο.


 Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, σε όλες τις χειρουργικές ειδικότητες επικρατεί η τάση να επιτυγχάνεται το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα με τη λιγότερο ακρωτηριαστική μέθοδο, γεγονός που οδήγησε στην ανάπτυξη πιο λειτουργικών τεχνικών. Με τις τεχνικές αυτές η επέμβαση είναι πιο στοχευμένη στο όργανο που πάσχει, με αποτέλεσμα να θίγονται λιγότερο οι γύρω υγιείς ιστοί. 


Η χειρουργική κεφαλής και τραχήλου έχει προοδεύσει εξαιρετικά τα τελευταία χρόνια, με την ολοένα συχνότερη εφαρμογή των μοντέρνων ενδοσκοπικών τεχνικών αντί των κλασικών ανοιχτών χειρουργικών μεθόδων. Η περιοχή του ανώτερου αεραγωγού αποτελεί ιδανική ένδειξη για τις ενδοσκοπικές αυτές τεχνικές γιατί για τη χειρουργική προσπέλαση χρησιμοποιούνται οι φυσικές δίοδοι της ιδιαίτερης αυτής ανατομικής περιοχής.

 

Η ενδοσκοπική χειρουργική στην περιοχή ρινός και παραρρινίων

otorhinolaryngology
Ανατολή Παταρίδου, Χειρουργός ΩΡΛ κεφαλής & τραχήλου
 παιδο-ΩΡΛ Νοσοκομείου Υγεία

Στην περιοχή της ρινός οδήγησε στην πολύ πιο λειτουργική, χωρίς εξωτερικές τομές, αντιμετώπιση παθήσεων όπως οι παραρρινοκολπίτιδες, οξείες ή χρόνιες, οι πολύποδες, οι καλοήθεις και κάποιοι κακοήθεις όγκοι, καθώς και η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος. Χάρη στη μεγέθυνση και τον φωτισμό, σε συνδυασμό με τα μικροεργαλεία και τη χρήση του Navigation, δηλαδή της νευροπλοήγησης, όταν υπάρχει ένδειξη, η χειρουργική αυτή προσπέλαση δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να θεραπεύσει με ακρίβεια και μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών τις ανατομικές δομές που πάσχουν.


Ενδοσκοπική χειρουργική στον λάρυγγα 

Στην περιοχή του λάρυγγα, χάρη στην ενδοσκοπική διαστοματική χειρουργική με laser, η οποία ξεκίνησε από το 1970, αλλά εδώ και 25 χρόνια γίνεται πολύ συστηματικά, άλλαξε ριζικά η αντιμετώπιση των καλοήθων παθήσεων αλλά και του καρκίνου στα αρχόμενα στάδια. Έτσι, σήμερα είναι δυνατή η αφαίρεση αυτών των όγκων χωρίς εξωτερικές τομές και τραχειοστομία. Άλλα πλεονεκτήματα για τον ασθενή είναι ότι δίνει τη δυνατότητα επανεγχείρησης σε περίπτωση τοπικής υποτροπής, ιδιαίτερα σε καρκίνους των φωνητικών χορδών, και δεν περιορίζει τις άλλες θεραπευτικές επιλογές σε ασθενείς με δευτεροπαθή όγκο κεφαλής και τραχήλου.
 

Επίσης, εξασφαλίζει ικανοποιητική ποιότητα φωνής, περιορισμένη διαταραχή κατάποσης, χαμηλή περιεγχειρητική νοσηρότητα και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο διεγχειρητικής διασποράς.


Διαστοματική ρομποτική χειρουργική

Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και στην Ωτορινολαρυγγολογία η εφαρμογή της διαστοματικής ρομποτικής χειρουργικής, η οποία έχει το πλεονέκτημα ότι χρησιμοποιεί τρισδιάστατη κάμερα που δίνει τη δυνατότητα εκτίμησης του βάθους στο χειρουργικό πεδίο και των ανατομικών δομών με μεγαλύτερη σαφήνεια. Ακόμη, επειδή χρησιμοποιεί μικροεργαλεία με εξαιρετική δυνατότητα περιστροφής, εξασφαλίζει καλύτερη προσπέλαση σε δύσκολες γωνίες του ιδιαίτερου ανατομικού χώρου που λέγεται ανώτερος αεραγωγός. Η εφαρμογή της σήμερα αφορά καλοήθεις παθήσεις, όπως η αποφρακτική άπνοια στον ύπνο, και αρχόμενα στάδια καρκίνου του φάρυγγα και του λάρυγγα. Ακόμη, έχει αρχίσει να έχει πολύ σημαντική θέση στη διερεύνηση αγνώστου πρωτοπαθούς καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.

 

www.pataridou.gr

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon