Το Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2023 ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Πάτρα

Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2023 / Παντοπικότητες Facebook Twitter
Η Βίλα Κόλλα, επίσημα χαρακτηρισμένη ως «έργο τέχνης», συνιστά ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της σταφιδικής εποχής.
0

Το Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2023, στην 5η του χρονιά, ταξιδεύει φέτος για πρώτη φορά στην Πάτρα, στο ιστορικό επίκεντρο των πριμαρολίων*, και φιλοξενείται στην εμβληματική Βίλα Κόλλα, στο campus του Πανεπιστημίου Πατρών (Κουκούλι).

Με φετινή θεματική Παντοπικότητες/Glocalities, αποκωδικοποιεί τους κώδικες της μαύρης σταφίδας, εξερευνώντας την νεότερη ιστορία της πόλης, και παρουσιάζει μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων: την ετήσια έκθεση σύγχρονης τέχνης, πολυμεσική ιστορική έκθεση, εργαστήρια, εκδηλώσεις λόγου, roundtables για την τέχνη, την ιστορική έρευνα και τον ψηφιακό πολιτισμό, νέες συνεργασίες με άλλα φεστιβάλ και συναυλίες. Το Φεστιβάλ διοργανώνει ο Οργανισμός Πριμαρόλια σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Πατρών – Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και υπό την αιγίδα και επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2023 με νέα θεματική την «παντοπικότητα» (glocality), έναν γλωσσικό συνδυασμό του τοπικού και του παγκόσμιου, που τονίζει τόσο την φύση των πριμαρολίων όσο και τον πολιτισμικό και ιστορικό χαρακτήρα της μαύρης σταφίδας. Το φεστιβάλ, η ετήσια έκθεση σύγχρονης τέχνης με προσκεκλημένους καλλιτέχνες και η πολυμεσική ιστορική έκθεση διευρύνουν τη γκάμα προσεγγίσεων σε επίπεδο σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, ιστορικής έρευνας και ταυτότητας τόπου.

Με αφετηρία πρωτότυπο αρχειακό υλικό της εποχής, αποκαλύπτεται αφ’ ενός η παντοπικότητα της μαύρης σταφίδας και αφ’ ετέρου η «μυστική γλώσσα» επικοινωνίας του σταφιδικού κόσμου: οι κώδικες της μαύρης σταφίδας, κρυπτογραφημένοι πενταψήφιοι κώδικες επικοινωνίας με αντιστοιχίες σε φράσεις, βασισμένοι σε βίβλους της διεθνούς εμπορικής κρυπτογραφίας, αλλά και ιδιωτικούς κώδικες σταφιδεμπορικών οίκων της πόλης.

Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2023 / Παντοπικότητες Facebook Twitter
Λιμάνι Αιγίου 1912, Φόρτωση σταφίδας.

Καλλιτεχνικός Κώδικας

(ISAXO) εις απάντησιν της επιστολής σας, (ACEUK) ο καιρός είναι ευνοϊκός

Η φετινή έκθεση σύγχρονης τέχνης εμπνέεται από τους παντοπικούς κώδικες της μαύρης σταφίδας. Έρχεται στη ζωή ως μια νέα ποιητική σύνθεση δύο ασύνδετων αρχειακών φράσεων-κωδίκων· ‘εις απάντησιν της επιστολής σας’ (ISAXO), ‘ο καιρός είναι ευνοϊκός’ (ACEUK).  Σε σύλληψη και συνεπιμέλεια των εικαστικών Νάνσυ Χαριτωνίδου και Βασίλη Ψαρρά, προσκαλεί 5 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Αγγλία (Susan Collins, Αντώνης Βολανάκης, Ηλέκτρα Μάιπα, Κώστας Μπασάνος, Λιλή Χασιώτη), παρουσιάζοντας πρωτότυπα καλλιτεχνικά έργα (εγκαταστάσεις, ψηφιακή τέχνη, επιτελεστικά περιβάλλοντα) που εμπνέονται από το αρχείο και τον τόπο. Εμπνέεται από μια υποθετική αλλά ταυτόχρονα τόσο αληθινή εν εξελίξει κρυφή επικοινωνία – τα νοήματα ανοικτά. Ο συνδυασμός των δύο φράσεων (από πραγματικά αρχεία) δημιουργεί ένα νέο επιμελητικό μήνυμα· μια λανθάνουσα μνήμη, κρυμμένη τόσο καλά, σχεδόν ανύπαρκτη. Στα χέρια των φετινών καλλιτεχνών η αποκωδικοποίησή της. Στον καθιερωμένο δίγλωσσο κατάλογο της έκθεσης, φετινοί προσκεκλημένοι επιμελητές, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί (Janis Jefferies, Ευριπίδης Ζαντίδης, Γιάννης Ζιώγας).

Ιστορικός Κώδικας

(AEFED) δυνάμεθα να συναγωνισθώμεν

Στην πολυμεσική ιστορική έκθεση «Αποκωδικοποιώντας την ιστορία της μαύρης σταφίδας», σε επιμέλεια του οργανισμού Πριμαρόλια, θα παρουσιαστεί αρχειακό υλικό, έγγραφα και αντικείμενα που σχετίζονται με την ιστορία της μαύρης σταφίδας. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί υλικό από το νέο project Λεσχίδιον (με την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού) που υλοποιούν οι ομάδες προφορικής ιστορίας και ιστορικών τεκμηρίων του οργανισμού Πριμαρόλια, μια σύγχρονη κίνηση έρευνας, διάσωσης και ανάδειξης της συλλογικής σταφιδικής μνήμης της Πάτρας και της Αχαΐας.

Κώδικες Συνεργασίας και Επικοινωνίας

(AGOFT) προσφέρατε ποιότητα / (ABIKZ) προσφορά μεγάλη / (ABHAG) αγοραί εξωτερικού ζητούν

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και συνεργασίας του Φεστιβάλ Πριμαρόλια με οργανισμούς τέχνης και ψηφιακού πολιτισμού, φέτος επεκτείνεται η συνεργασία με το Animasyros International Animation Festival, ένα από τα πιο γνωστά φεστιβάλ animation διεθνώς, παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό εργαστήριο (workshop) για ενηλίκους που συνδυάζει τεχνικές animation με την ιστορία της μαύρης σταφίδας.

Η νέα συνεργασία εστιάζει στο Διεθνές Φεστιβάλ Βίντεο Τέχνης Miden με έδρα την Καλαμάτα (περιοχή με σταφιδική μνήμη), με ένα νέο επιμελημένο πανόραμα έργων βίντεο τέχνης με τίτλο Around the World, από 14 διεθνείς καλλιτέχνες (αρχείο Festival Miden) ανιχνεύοντας παντοπικές ιδιαιτερότητες και αναδυόμενους κώδικες σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο του 21ου αιώνα.

Ταυτόχρονα, με αφορμή την παρουσία του οργανισμού Πριμαρόλια στην Πάτρα και του Φεστιβάλ στην Βίλα Κόλλα, την συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και την συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς της Πάτρας, παρουσιάζεται στο κοινό μια σειρά εκδηλώσεων λόγου και roundtables με ανθρώπους από την ακαδημαϊκή κοινότητα, την σύγχρονη τέχνη, την ιστορική έρευνα, τον ψηφιακό πολιτισμό και τις δημιουργικές βιομηχανίες, με γνώμονα νέες διακαλλιτεχνικές, πολιτιστικές και ερευνητικές αναγνώσεις του κώδικα της μαύρης σταφίδας αλλά και τον εμπλουτισμό της ταυτότητας του τόπου.

Αρχιτεκτονικός Κώδικας

Βίλα Κόλλα

Η Βίλα Κόλλα, επίσημα χαρακτηρισμένη ως «έργο τέχνης», συνιστά ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της σταφιδικής εποχής, συνδυάζοντας την ιστορία και τις εμπορικές και πολιτιστικές διαδρομές της μαύρης σταφίδας από την Αχαΐα στα λιμάνια της Ευρώπης. Ο χώρος της Βίλας και η οικογένεια του σταφιδεμπόρου Μιχαήλ Κόλλα ανοίγουν μια ενδιαφέρουσα οπτική σε πλούσιο αρχειακό υλικό μεγάλων οικογενειών – σταφιδεμπόρων της Αχαΐας και της ΒΔ Πελοποννήσου του 19ου και 20ου αιώνα.

18 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου, Βίλα Κόλλα, Πανεπιστήμιο Πατρών (Κουκούλι), Πάτρα
www.primarolia.com
Facebook: Primarolia
Instagram: @primarolia_fest

* Πριμαρόλια: τα πρώτα καράβια με την νέα σοδειά και την καλύτερη ποιότητα μαύρης που αναχωρούσαν κατά τον 19ο αιώνα για τις αγορές της Ευρώπης, επιστρέφοντας «με πλούτο και πολιτισμό από την Εσπερίαν».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Χατζημιχάλης: Μετάβαση – Στα παρασκήνια μιας έκθεσης

Πολιτισμός / Γιώργος Χατζημιχάλης: Μετάβαση – Δείτε την προετοιμασία του δεύτερου μέρους της έκθεσης

Το Μέρος Α’ της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη διανύει την τελευταία εβδομάδα του και ολοκληρώνεται την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023.
THE LIFO TEAM
Tι συμβαίνει με το Μουσείο Μαρία Κάλλας; Οι υπεύθυνοι σχολιάζουν τα «λάθη»

Πολιτισμός / Tι συμβαίνει με το Μουσείο Μαρία Κάλλας; Οι υπεύθυνοι σχολιάζουν τα λάθη στα εκθέματα

Τον γύρο των social media κάνουν από χθες μια σειρά από αναρτήσεις που αναφέρονται σε σοβαρά λάθη και παραλείψεις στην παρουσίαση των εκθεμάτων του μουσείου που εγκαινιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Gagosian παρουσιάζει τη Nostos, με έργα της Hilary Pecis και της Lily Stockman

Πολιτισμός / Nostos: Μια έκθεση που εμπνέεται από τη μετάφραση της «Οδύσσειας» έρχεται στην Gagosian

Οι Hilary Pecis και Lily Stockman δανείστηκαν φορμαλιστικά στοιχεία από τη μετάφραση της Emily Wilson σε ιαμβικό πεντάμετρο για να χτίσουν τη δομή που πλαισιώνει τα ζωγραφικά τους έργα.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πρόκειται για τον μπρούτζινο αδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σαν αυτόν που βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, στο κέντρο της Αθήνας
LIFO NEWSROOM
Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Τελευταία Πνοή» του Κώστα Γαβρά, το φαντασματικό «Presence» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και το «Monkey» του Οζ Πέρκινς είναι μερικές από τις επιλογές του προγράμματος αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Ο Μπρέιντι Κόρμπετ αποκάλυψε ότι δεν έβγαλε κανένα κέρδος από τις τελευταίες δύο ταινίες του - «Μόλις σκηνοθέτησα τρεις διαφημίσεις στην Πορτογαλία και είναι η πρώτη φορά που έβγαλα χρήματα εδώ και χρόνια»
LIFO NEWSROOM
Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Πολιτισμός / Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Τον Ιούλιο του 2022 ένα παιδί με όνειρο να γίνει επαγγελματίας χορευτής ballroom τραυματίζεται από βόμβα στην Ουκρανία σε ηλικία επτά ετών και η ιστορία του γίνεται
LIFO NEWSROOM
Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Πολιτισμός / Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Η έκθεση-ορόσημο με τα αξιοσέβαστα στον κόσμο της φωτογραφίας ονόματα των Joel Meyerowitz και Barbara Davidson προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να βιώσει τη δύναμη της φωτογραφίας στην πιο εντυπωσιακή της μορφή.
LIFO NEWSROOM