Νετανιάχου: Δεν επιδιώκουμε να κυβερνήσουμε στη Γάζα, ούτε να επιβάλλουμε κατοχή

Νετανιάχου: Δεν επιδιώκουμε να κυβερνήσουμε στη Γάζα, ούτε να επιβάλλουμε κατοχή Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει σκοπό να κυβερνήσει στη Λωρίδα της Γάζας, ούτε να επιβάλλει κατοχή στον θύλακα. 

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προχωρούν «εξαιρετικά καλά» στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στην ίδια συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News, κάνοντας λόγο για μάχη «με τους τρομοκράτες» στη Λωρίδα της Γάζας «στο έδαφος και κάτω από τη γη». 

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν δηλώσεις που έκανε πριν από λίγα 24ωρα- όταν είπε ότι το Ισραήλ θα αναλάβει τη «γενική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας επ’ αόριστον- ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή του δεν στοχεύει σε μακρόχρονη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας. 

«Δεν επιδιώκουμε να κυβερνήσουμε στη Γάζα. Δεν επιδιώκουμε να την καταλάβουμε, να επιβάλλουμε κατοχή, αλλά να αποκτήσει, όπως κι εμείς, καλύτερο μέλλον», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε ακόμη ότι δεν έχει σκοπό «εκτοπίσει οποιονδήποτε».

Όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το σχέδιό του για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε ότι θα χρειαστεί «αξιόπιστη» δύναμη στον θύλακα μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς, προκειμένου να προλαμβάνονται οι κίνδυνοι για το Ισραήλ και να μην επαναληφθεί η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. 

Ο θύλακας θα πρέπει να «αποστρατιωτικοποιηθεί», να «αποριζοσπαστικοποιηθεί» και να «ανοικοδομηθεί», συμπλήρωσε. «Πρέπει να βρούμε μια κυβέρνηση, μια πολιτική κυβέρνηση που θα είναι εκεί», δήλωσε ακόμη, δίχως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. 

«Θα χρειαστούμε αξιόπιστη δύναμη που, εάν είναι απαραίτητο, θα μπαίνει στη Γάζα και θα σκοτώνει τους δολοφόνους. Διότι αυτό θα αποτρέψει την επανεμφάνιση οποιασδήποτε οντότητας όπως η Χαμάς», πρόσθεσε. 

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Δεν θα αποδεχθούμε κατάπαυση του πυρός 

«Πιστεύω πως ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί εξαιρετικά καλά», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για την εξέλιξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, κάνοντας λόγο για «μάχη με τους τρομοκράτες στο έδαφος και κάτω από τη γη». 

«Θα συνεχίσουμε ως την εξάλειψη της Χαμάς, δεν θα μας σταματήσει τίποτα», επανέλαβε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Όρισα τους στόχους, αλλά δεν καθόρισα χρονοδιάγραμμα, διότι μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο. Θα ήθελα να πάρει λίγο χρόνο. Αλλά προχωράμε βήμα-βήμα, μειώνοντας τις απώλειές μας και προσπαθώντας να μειώσουμε τις μειώσουμε τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και να μεγιστοποιήσουμε τις απώλειες των τρομοκρατών και, ως τώρα, πιστεύω πως όλα πάνε καλά», συνέχισε.

«Κάτι που δεν θα αποδεχθούμε είναι η κατάπαυση του πυρός. Κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς θα σήμαινε παράδοση και δεν θα υπάρξει τέτοια χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων», υπογράμμισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, απαντώντας σε ερώτηση για τις συνομιλίες του με τον Τζο Μπάιντεν

«Όμως αποδεχθήκαμε να δημιουργήσουμε ασφαλείς διαδρόμους για τη διέλευση των αμάχων από το βόρειο στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», συμπλήρωσε.

Λωρίδα της Γάζας: Αναφορές για βομβαρδισμούς σε νοσοκομεία ή κοντά σε αυτά 

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν με εντατικό ρυθμό τις επιχειρήσεις τους στη Λωρίδα της Γάζας, στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς. 

Το υπουργείο Υγείας του θύλακα, που ελέγχεται από τη Χαμάς, έκανε λόγο για αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ σε τουλάχιστον τρία νοσοκομεία ή κοντά σε αυτά

Σύμφωνα με τον Ασράφ Αλ- Κίντρα, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, στο στόχαστρο μπήκε ο χώρος γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας. Ο ίδιος έκανε λόγο και για βομβαρδισμούς σε δύο παιδιατρικά νοσοκομεία. Αυτή η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει τη Χαμάς ότι κρύβεται σε τούνελ κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα. 

Μέχρι τώρα, ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς έχει κοστίσει τη ζωή τουλάχιστον 12.200 ανθρώπων και στις δύο πλευρές. Στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί 10.812 άνθρωποι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας του θύλακα. Οι ένοπλοι της Χαμάς σκότωσαν τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. 

Ισραήλ: Αντίποινα για το UAV από τη Συρία που έπληξε σχολείο στο Εϊλάτ 

Ο ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι UAV από τη Συρία έπληξε σχολείο στο Εϊλάτ και ως απάντηση οι IDF «χτύπησαν» την οργάνωση που ήταν πίσω από την επίθεση. 

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε την Πέμπτη σχολείο στο Εϊλάτ, στο νότιο Ισραήλ, δίχως να υπάρξουν θύματα, σύμφωνα με τις IDF. Ως αντίποινα, ο ισραηλινός στρατός έπληξε «την οργάνωση που διεξήγαγε» αυτή την επίθεση, στο συριακό έδαφος. Παράλληλα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επεσήμαναν πως καθιστούν «το συριακό καθεστώς υπεύθυνο για κάθε τρομοκρατική ενέργεια προερχόμενη από το έδαφός του».

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Διεθνή / Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Η Wall Street Journal εξηγεί πώς τα μέλη της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν στην «καθημερινή ζωή» στον Λίβανο, σε πολυσύχναστα μέρη και τι σημαίνει αυτό για την επίθεση
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Αποκαλύψεις για τους τρόπους με τους οποίους προσέγγιζε τους συνεργούς του ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό στη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ βίαζε νεαρές υπαλλήλους του: «Καημένη, είναι η σειρά σου σήμερα»

Διεθνή / Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ βίαζε νεαρές υπαλλήλους του: «Καημένη, είναι η σειρά σου σήμερα»

Επέλεγε γυναίκες που του άρεσαν κάνοντας βόλτα στο πολυκατάστημα και τις «μετέθετε» στον όροφό του για να τις παρενοχλεί - «Ήταν κοινό μυστικό», λένε πρώην εργαζόμενοι του μεγιστάνα των Harrods
LIFO NEWSROOM
Ιρανοί χάκερ έστειλαν στον Μπάιντεν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

Διεθνή / Ιρανοί χάκερ έστειλαν στον Μπάιντεν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες, χάκερ έχουν επίσης προσπαθήσει να διαρρεύσουν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ σε μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν κατονόμασαν
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινός στρατολογήθηκε από το Ιράν για να δολοφονήσει τον Νετανιάχου λέει η Shin Bet

Διεθνή / Ισραηλινός στρατολογήθηκε από το Ιράν για να δολοφονήσει τον Νετανιάχου, λέει η Shin Bet

Στην σκιά των τελευταίων γεγονότων η εθνική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ δημοσιοποίησε λεπτομέρειες σχετικά με σχέδιο δολοφονίας Νετανιάχου και άλλων αξιωματούχων - Οι μυστικές συναντήσεις και η αμοιβή του κατηγορούμενου επιχειρηματία
LIFO NEWSROOM