Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να σκοτώνει μωρά και γυναίκες στη Γάζα, είπε στο BBC ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για τους βομβαρδισμούς, λέγοντας ότι μια κατάπαυση του πυρός θα ωφελούσε το Ισραήλ. «Αν και αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύει τον εαυτό του, το προτρέπουμε να σταματήσει αυτούς τους βομβαρδισμούς» στη Γάζα είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Τόνισε ωστόσο ότι η Γαλλία «καταδικάζει ξεκάθαρα τις τρομοκρατικές» ενέργειες της Χαμάς.
Η Γαλλία - όπως το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα δυτικά έθνη - θεωρούν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Όταν ο Μακρόν ρωτήθηκε αν ήθελε και άλλοι ηγέτες - συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου - να συμμετάσχουν στις εκκλήσεις του για κατάπαυση του πυρός, απάντησε πως «Ελπίζω ότι θα το κάνουν».
Μιλώντας την επομένη μιας διάσκεψης ανθρωπιστικής βοήθειας στο Παρίσι σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, ο Μακρόν είπε ότι το «σαφές συμπέρασμα» όλων των κυβερνήσεων και φορέων που ήταν παρόντες σε εκείνη τη σύνοδο κορυφής ήταν «ότι δεν υπάρχει άλλη λύση παρά πρώτα μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, που θα μας επιτρέψει μας να προστατεύσουμε όλους τους αμάχους που δεν έχουν καμία σχέση με τρομοκράτες».
Μακρόν: Προτρέπουμε το Ισραήλ να σταματήσει
«De facto - σήμερα, οι άμαχοι βομβαρδίζονται - de facto. Αυτά τα μωρά, αυτές οι γυναίκες, αυτοί οι ηλικιωμένοι βομβαρδίζονται και σκοτώνονται. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος για αυτό και καμία νομιμότητα. Επομένως, προτρέπουμε το Ισραήλ να σταματήσει» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν σε ένα αυστηρό μήνυμα προς το Ισραήλ.
Πρόσθεσε δε, ότι δεν είναι δικός του ρόλος να κρίνει εάν παραβιάστηκε το διεθνές δίκαιο ενώ εξέφρασε μεταξύ άλλων ανησυχία για τη βία που εξαπλώνονται από τη Μέση Ανατολή στη Γαλλία, προτρέποντας τους πολίτες όλων των θρησκειών να «ενωθούν ενάντια στον αντισημιτισμό».
Ξεκινώντας από τη συζήτηση για τη Γάζα, ο Μακρόν είπε ότι η Γαλλία «καταδικάζει ξεκάθαρα» τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησαν τον πόλεμο. Ένοπλοι της Χαμάς σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους σύμφωνα με νεότερη αναθεώρηση του Ισραήλ, και πήραν άλλους 240 ομήρους στην άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε εκείνη την ημέρα.
«Συμμεριζόμαστε τον πόνο του Ισραήλ και μοιραζόμαστε την προθυμία τους να απαλλαγούν από την τρομοκρατία. Γνωρίζουμε τι σημαίνει τρομοκρατία στη Γαλλία. Ωστόσο, δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς αμάχων στη Γάζα.
»Είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλους μας λόγω των αρχών μας, γιατί είμαστε δημοκρατίες. Είναι σημαντικό για μεσομακροπρόθεσμα και για την ασφάλεια του ίδιου του Ισραήλ, να αναγνωρίσουμε ότι όλες οι ζωές έχουν σημασία» είπε ο Μακρόν.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά, αρνήθηκε να πει ότι το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές δίκαιο στη Γάζα. «Δεν είμαι δικαστής. Είμαι αρχηγός κράτους», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν θα ήταν σωστό να επικρίνουμε το Ισραήλ με αυτόν τον τρόπο - "συνεργάτη και φίλο" - μόλις ένα μήνα αφότου δέχθηκε την επίθεση».
Ωστόσο, ο Μακρόν είπε ότι διαφωνεί ότι ο καλύτερος τρόπος για να «προστατευτεί το Ισραήλ» είναι ένας μεγάλος βομβαρδισμός της Γάζας, λέγοντας ότι δημιουργεί «αγανάκτηση και άσχημα συναισθήματα» στην περιοχή που θα παρατείνουν τη σύγκρουση.
Μετά από έναν μήνα ισραηλινών βομβαρδισμών και σχεδόν δύο εβδομάδες αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε μεγάλη χερσαία επίθεση στο έδαφος της Γάζας, το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε την Παρασκευή ότι 11.078 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ 1,5 εκατομμύριο έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα ξεκινήσει καθημερινές τετράωρες στρατιωτικές παύσεις σε περιοχές της βόρειας Γάζας καθώς συνεχίζει την επίθεσή του. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας της χώρας τόνισε ότι οι παύσεις «δεν θα μειώσουν τις πολεμικές συγκρούσεις».
Ο Μακρόν είπε ότι η Γαλλία έχει πιθανώς τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα της Ευρώπης και επίσης μια μεγάλη εβραϊκή κοινότητα και όλοι οι Γάλλοι πολίτες πρέπει να ενωθούν ενάντια στον αντισημιτισμό και να «μοιράζονται τον πόνο ή τον συμπόνια των Παλαιστινίων».
Μακρόν για Ουκρανία
Ο Μακρόν μίλησε και για τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας και είπε ότι εάν επιτραπεί στη Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμό της, «θα έχουμε μια νέα αυτοκρατορική δύναμη» στην Ευρώπη, που θα μπορούσε να απειλήσει άλλα πρώην σοβιετικά κράτη όπως η Γεωργία και το Καζακστάν, καθώς και ολόκληρη την ήπειρο.
«Επειδή, σίγουρα, είναι ιμπεριαλισμός και αποικιοκρατία αυτό που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία», είπε.
Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ακόμα ότι είναι «καθήκον» της χώρας του και όλων των χωρών να στηρίξουν την Ουκρανία στην άμυνά της. Αλλά είπε επίσης ότι ο επόμενος μήνας θα είναι κρίσιμος.
Μακρόν για κλιματική κρίση και αντισημιτισμό
Ο Μακρόν συζήτησε επίσης τον διαδικτυακό εξτρεμισμό - βασικό θέμα στο Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού. Ξεχώρισε τη μητρική εταιρεία του Facebook Meta και την Google, λέγοντας ότι οι εταιρείες «απλώς δεν εκπληρώνουν» τις υποσχέσεις που έδωσαν για τον μετριασμό της ρητορικής μίσους στις πλατφόρμες τους.
Ο Μακρόν μίλησε και για την κλιματική αλλαγή λέγοντας ότι προκαλεί τρομοκρατία σε μέρη του κόσμου, αναφέροντας συγκεκριμένα τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε χαμηλότερα επίπεδα νερού στη λίμνη Τσαντ στη Δυτική Αφρική.
«Ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, πολλές οικογένειες που ζούσαν ως ψαράδες υποφέρουν. Πολλά είδη απλώς εξαφανίστηκαν. Και δημιούργησε πολιτική που ώθησε πολλούς ανθρώπους στην τρομοκρατία».
Αλλά όταν ρωτήθηκε αν ένιωσε ποτέ κατάθλιψη από τον τεράστιο αριθμό των ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος, ο Μακρόν είπε ότι το θεωρούσε «μια ευκαιρία και μια τιμή να έχει ευθύνες ως αρχηγός κράτους».
»Χρειαζόμαστε διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων... Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία» είπε.
Με πληροφορίες του BBC