Νετανιάχου: Δεν υπάρχει μέρος στη Γάζα όπου δεν θα φτάσει ο στρατός- Ο ΠΟΥ εξετάζει την εκκένωση του Αλ Σίφα

Γάζα: Οι ισραηλινές δυνάμεις αποχωρούν από το νοσοκομείο Αλ Σίφα - Νέες προειδοποιήσεις Νετανιάχου Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Σε νέες σημερινές δηλώσεις ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε πως ο ισραηλινός στρατός θα φτάσει παντού, ενώ νωρίτερα υπήρξαν πληροφορίες ότι οι IDF άρχισαν να αποχωρούν από το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, που είχαν μπει το πρωί, την ίδια στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει νέες ανησυχίες. 

Σύμφωνα με δημοσιογράφο που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο ο ισραηλινός στρατός αποσύρεται από το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές. Ο δημοσιογράφος είπε ότι οι στρατιώτες ανέκριναν δεκάδες πολίτες, τους οποίους στη συνέχεια άφησαν ελεύθερους. Νωρίτερα, ενώ ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς συνεχίζεται, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων Ντάνιελ Χαγκάρι επιβεβαίωσε τη «στοχευμένη επιχείρηση» εντός του νοσοκομείου Αλ-Σίφα στη Γάζα.

Όπως αναφέρει το AFP Ισραηλινοί στρατιώτες αρχικά εισέβαλαν και στη συνέχεια «σάρωσαν» το κεντρικό νοσοκομείο της Γάζας, που αποτελεί βασικό στόχο στον πόλεμό τους κατά της Χαμάς, αλλά το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει φόβους για χιλιάδες ασθενείς και άλλους αμάχους που βρίσκονται μέσα σε αυτό.

Νέες προειδοποιήσεις Νετανιάχου μετά την «επιχείρηση» στο νοσοκομείο 

Από την πλευρά του ο  Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγες ώρες αφού ο ισραηλινός στρατός μπήκε στο νοσοκομείο προεδοποίησε: «Δεν υπάρχει κανένα μέρος στη Γάζα» όπου «δεν θα φτάσει το Ισραήλ, καμία κρυψώνα, κανένα κρησφύγετο».  «Θα φτάσουμε και θα εξοντώσουμε τη Χαμάς και θα φέρουμε πίσω τους ομήρους» καθώς αυτές είναι δύο «ιερές αποστολές», είπε ο Νετανιάχου κατά την επίσκεψή του σε μια στρατιωτική βάση. «Δεν υπάρχει καταφύγιο για τους δολοφόνους της Χαμάς», πρόσθεσε.

«Μας ζήτησαν να μην διεισδύσουμε στη Γάζα; Κι όμως, εμείς μπήκαμε έτσι κι αλλιώς. Μας είπαν ότι δεν θα φτάναμε στην είσοδο της Πόλης της Γάζας, αλλά εμείς φτάσαμε. Μας είπαν ότι δεν θα μπορούσαμε να μπούμε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, εμείς μπήκαμε» συνέχισε ο Νετανιάχου.

Δεν έδωσαν έγκριση οι ΗΠΑ για την «επιχείρηση» στο νοσοκομείο 

Το νοσοκομείο αυτό βρίσκεται εδώ και πολλές ημέρες στο επίκεντρο των μαχών μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της Χαμάς. Ωστόσο οι ΗΠΑ «δεν έδωσαν το πράσινο φως στις επιχειρήσεις (του ισραηλινού στρατού) γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα» στη Γάζα, ούτε το κάνουν για τις άλλες στρατιωτικές αποφάσεις του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου. «Υπήρξαμε πάντα απολύτως ξεκάθαροι με τους Ισραηλινούς εταίρους μας σχετικά με τη σημασία να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες στις τάξεις των αμάχων. Υπήρξαμε επίσης πολύ σαφείς με εκείνους σχετικά με το γεγονός ότι πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή όταν μιλάμε για νοσοκομεία», πρόσθεσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Παράλληλα η Γαλλία εξέφρασε «την πολύ σοβαρή ανησυχία της για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο νοσοκομείο Aλ Σίφα» στη Γάζα, τονίζοντας ότι ο παλαιστινιακός πληθυσμός «δεν έπρεπε να πληρώσει για τα εγκλήματα της Χαμάς». 

Τα ισραηλινά στρατεύματα διατείνονται πως βρήκαν όπλα και «τρομοκρατική υποδομή» στη διάρκεια της επιδρομής τους στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό δήλωσε σήμερα στρατιωτικός αξιωματούχος.

Ανησυχία ΠΟΥ και Ερυθρού Σταυρού για το νοσοκομείο 

Εξαιρετική ανησυχία εξέφρασαν ΠΟΥ και Ερυθρός Σταυρός μετά την επιδρομή Ισραηλινών στρατιωτών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Ο ΠΟΥ, που είναι υπηρεσία του ΟΗΕ, ανέφερε ότι εξετάζει την πιθανότητα απομάκρυνσης των ασθενών και του ιατρικού προσωπικού από το νοσοκομείο.

«Για να διασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, ασφαλώς χρειάζεται να υπάρχει ασφαλής διέλευση αλλά και καύσιμα για τα ασθενοφόρα», εξήγησε ο Ρικ Πίπερκορν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.  Ο Πίπερκορν είπε επίσης ότι με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που διέθετε, 34 από τα 39 πρόωρα βρέφη που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο είναι ακόμη ζωντανά και 82 πτώματα ενταφιάστηκαν σε μαζικό τάφο στον χώρο του ιδρύματος. Άλλα 80 πτώματα παραμένουν άταφα.

Δεν υπάρχει οξυγόνο, ρεύμα ή νερό στο νοσοκομείο που φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 633 ασθενείς, περισσότερους από 500 εργαζομένους και 4.000 εκτοπισμένους.

Τέλος ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ απαίτησε σήμερα να σταματήσει «η σφαγή» στη Γάζα, σε αυτή την περιοχή που πολιορκείται και βομβαρδίζεται από το Ισραήλ σε αντίποινα για τη χωρίς προηγούμενο επίθεση της Χαμάς στο έδαφός του στις 7 Οκτωβρίου.

«Ενώ η σφαγή στη Γάζα φθάνει κάθε μέρα σε νέα επίπεδα φρίκης, ο κόσμος εξακολουθεί να τελεί υπό το κράτος του σοκ ενώ τα νοσοκομεία είναι στόχος πυρών, τα πρόωρα νεογνά πεθαίνουν και ένας ολόκληρος πληθυσμός στερείται τα απαραίτητα μέσα επιβίωσης», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε, προτού να παρουσιάσει ένα σχέδιο δέκα σημείων που αποσκοπεί να διευκολύνει και να υποστηρίξει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Απαιτεί επίσης από τους εμπολέμους να «σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να αποδεχθούν μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και να θέσουν τέλος στις μάχες», που ξέσπασαν μετά την αιματηρή επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας την οποία ελέγχει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP- Reuters 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Διεθνή / Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Η Wall Street Journal εξηγεί πώς τα μέλη της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν στην «καθημερινή ζωή» στον Λίβανο, σε πολυσύχναστα μέρη και τι σημαίνει αυτό για την επίθεση
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Αποκαλύψεις για τους τρόπους με τους οποίους προσέγγιζε τους συνεργούς του ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό στη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ βίαζε νεαρές υπαλλήλους του: «Καημένη, είναι η σειρά σου σήμερα»

Διεθνή / Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ βίαζε νεαρές υπαλλήλους του: «Καημένη, είναι η σειρά σου σήμερα»

Επέλεγε γυναίκες που του άρεσαν κάνοντας βόλτα στο πολυκατάστημα και τις «μετέθετε» στον όροφό του για να τις παρενοχλεί - «Ήταν κοινό μυστικό», λένε πρώην εργαζόμενοι του μεγιστάνα των Harrods
LIFO NEWSROOM
Ιρανοί χάκερ έστειλαν στον Μπάιντεν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

Διεθνή / Ιρανοί χάκερ έστειλαν στον Μπάιντεν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες, χάκερ έχουν επίσης προσπαθήσει να διαρρεύσουν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ σε μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν κατονόμασαν
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινός στρατολογήθηκε από το Ιράν για να δολοφονήσει τον Νετανιάχου λέει η Shin Bet

Διεθνή / Ισραηλινός στρατολογήθηκε από το Ιράν για να δολοφονήσει τον Νετανιάχου, λέει η Shin Bet

Στην σκιά των τελευταίων γεγονότων η εθνική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ δημοσιοποίησε λεπτομέρειες σχετικά με σχέδιο δολοφονίας Νετανιάχου και άλλων αξιωματούχων - Οι μυστικές συναντήσεις και η αμοιβή του κατηγορούμενου επιχειρηματία
LIFO NEWSROOM