Σε ισχύ η εκεχειρία Ισραήλ- Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων- IDF: Ήχησαν σειρήνες

Σε ισχύ η εκεχειρία Ισραήλ- Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων- IDF: Ήχησαν σειρήνες Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η τετραήμερη εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που συμφωνήθηκε για την απελευθέρωση ομήρων, τέθηκε σε ισχύ στις 07:00 το πρωί, ωστόσο οι IDF ανέφεραν πως ήχησαν σειρήνες. 

Προτού συμπληρωθεί η πρώτη ώρα από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι ήχησαν οι σειρήνες σε δύο κοινότητες κοντά στη Γάζα, που προειδοποιούσαν για πιθανές εισερχόμενες ρουκέτες. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί αν πράγματι εκτοξεύτηκαν ρουκέτες. 

Μέχρι την τελευταία στιγμή πριν από την έναρξη της εκεχειρίας συνεχίζονταν οι εχθροπραξίες. Λιγότερο από μία ώρα προτού τεθεί σε ισχύ η συμφωνία ακούγονταν πυροβολισμοί από όπλα και ήχοι ολμοβόλων, σύμφωνα με δημοσιογράφο του BBC. 

Αξιωματούχοι της Λωρίδας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, ανέφεραν πως το ινδονησιακό νοσοκομείο ήταν ανάμεσα στους στόχους των βομβαρδισμών που έγιναν μέσα στη νύχτα, αναφέρει το Reuters. 

Εκεχειρία Ισραήλ- Χαμάς: Το απόγευμα η απελευθέρωση των ομήρων

Αυτή είναι η πρώτη συμφωνία για κατάπαυση πυρός που τίθεται σε ισχύ, από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου. 

Σήμερα είναι η πρώτη από τις τέσσερις ημέρες της εκεχειρίας και στις 16:00 αναμένεται η απελευθέρωση 13 Ισραηλινών γυναικών και παιδιών, από τους περίπου 240 ανθρώπους που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας. Σε αντάλλαγμα, σήμερα θα αφεθούν ελεύθεροι 39 Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, ενώ ανθρωπιστική βοήθεια θα περάσει στον θύλακα. 

Συνολικά η συμφωνία προβλέπει ότι θα απελευθερωθούν 50 όμηροι που κρατά η Χαμάς, κατά τη διάρκεια της τετραήμερης εκεχειρίας που συμφώνησε η οργάνωση με το Ισραήλ, ενώ θα αποφυλακιστούν 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Καθημερινά θα παραδίδονται στη Γάζα 130.000 λίτρα πετρελαίου και 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, οι όμηροι σήμερα θα απελευθερωθούν στο πέρασμα της Ράφα, περνώντας στην Αίγυπτο και στη συνέχεια η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού θα τους μεταφέρει στο Ισραήλ. Μόλις αφεθούν ελεύθεροι, θα μεταφερθούν με ελικόπτερο σε ασθενοφόρο κοντά στο Τελ Αβίβ, δήλωσε χθες στο CNN Ισραηλινός εκπρόσωπος. 

Σε ό,τι αφορά στους Παλαιστίνιους κρατούμενους που θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, βρίσκονται σε δύο φυλακές νοτιοανατολικά της Χάιφα. Δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα μεταφερθούν στη Δυτική Όχθη, ωστόσο ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως αυτό δεν θα γίνει προτού οι Ισραηλινοί παραλάβουν τους 13 ομήρους.  

«Προσωρινή η εκεχειρία» λένε και οι δύο πλευρές 

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς διεμήνυσαν πως η κατάπαυση πυρός είναι προσωρινή. 

«Ο έλεγχος στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας είναι το πρώτο βήμα σε έναν πόλεμο μεγάλης διάρκειας. Προετοιμαζόμαστε για τις επόμενες φάσεις», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Ντάνιελ Χαγκάρι. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, προειδοποίησε χθες ότι όταν τερματιστεί η κατάπαυση του πυρός ο πόλεμος θα συνεχιστεί «σθεναρά» και έκανε λόγο για «τουλάχιστον άλλους δύο μήνες» μαχών

Αυτή είναι «μια προσωρινή εκεχειρία», είπε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Άμπου Ουμπάιντα και κάλεσε σε «κλιμάκωση της σύγκρουσης σε όλα τα μέτωπα της αντίστασης», συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Ο χειρούργος Λε Σκουαρνέκ παραδέχτηκε τους βιασμούς εκατοντάδων ασθενών του

Διεθνή / Γαλλία: Ο χειρούργος Λε Σκουαρνέκ παραδέχτηκε τους βιασμούς εκατοντάδων ασθενών του

Ο Ζοέλ Λε Σκουαρνέκ κατηγορείται για επίθεση ή βιασμό 299 ασθενών, η συντριπτική πλειοψηφία κάτω των 15 ετών, μεταξύ 1989 και 2014, κυρίως στη Βρετάνη - Τι δήλωσε στο δικαστήριο
LIFO NEWSROOM
Οι Σοβιετικοί παρακολουθούσαν τον Τρότσκι στην Πρίγκηπο - Τι λένε αποχαρακτηριμένα έγγραφα της MİT

Διεθνή / Οι Σοβιετικοί παρακολουθούσαν τον Τρότσκι στην Τουρκία - Τι λένε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της MİT

Οι αναφορές αποκαλύπτουν πώς πράκτορες των Σοβιετικών παρακολουθούσαν στενά τον Λέοντα Τρότσκι κατά την εξορία του στην Πρίγκηπο μεταξύ 1929 και 1933
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ