Ιερουσαλήμ: Πάσχα χωρίς Παλαιστίνιους Χριστιανούς – Απαγορεύσεις, βία και φόβος

Ιερουσαλήμ: Πάσχα χωρίς Παλαιστίνιους Χριστιανούς – Απαγορεύσεις, βία και φόβος Facebook Twitter
φωτ.: Getty
0

Καθώς οι καμπάνες ηχούσαν στην αυλή του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ και οι ιερείς ψέλλιζαν αρχαίους ύμνους της Μεγάλης Πέμπτης, μια σιωπηρή απουσία κυριαρχούσε: οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί.

Η τελετή του Νιπτήρος, όπου ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων πλένει τα πόδια 12 μοναχών, είναι βαθιά ριζωμένη στην πασχαλινή παράδοση των Αγίων Τόπων.

Όμως φέτος, ελάχιστοι Παλαιστίνιοι από τη Δυτική Όχθη μπόρεσαν να συμμετάσχουν στην ιερή αυτή τελετή των ακολουθιών για το Πάσχα στην Ιερουσαλήμ.

Ιερουσαλήμ: Έλεγχος, απαγορεύσεις και «άδεια εισόδου» στη γενέτειρα της χριστιανικής πίστης

Αν και ιστορικά οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί από πόλεις όπως η Βηθλεέμ και η Ραμάλα επισκέπτονταν την Ιερουσαλήμ το Πάσχα, σήμερα χρειάζονται στρατιωτική άδεια από το Ισραήλ για να εισέλθουν στην πόλη.

Μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα (7 Οκτωβρίου 2023), η χορήγηση αυτών των αδειών σχεδόν σταμάτησε.

Ενώ υπάρχουν περίπου 50.000 Παλαιστίνιοι Χριστιανοί στη Δυτική Όχθη, φέτος δόθηκαν μόνο 4.000 άδειες, πολλές από τις οποίες σε μεμονωμένα μέλη οικογενειών.

Οι άδειες διαρκούν μόνο μία εβδομάδα, απαγορεύουν τη διανυκτέρευση και απαιτούν επιστροφή καθημερινά μέσω πολλαπλών στρατιωτικών ελέγχων.

Ιερουσαλήμ: Επιθέσεις και αποκλεισμοί από την αστυνομία

Όσοι καταφέρνουν να φτάσουν στους Αγίους Τόπους αντιμετωπίζουν αστυνομική βία και παρενόχληση.

Πέρυσι, Παλαιστίνιοι Χριστιανοί και ξένοι προσκυνητές ξυλοκοπήθηκαν από την ισραηλινή αστυνομία, ενώ προσπαθούσαν να μπουν στον Πανάγιο Τάφο για την τελετή του Αγίου Φωτός.

«Ο κόσμος φοβάται. Πολλοί δεν τολμούν πλέον να συμμετέχουν στις πασχαλινές τελετές», λέει ο Ομάρ Χαράμι, επικεφαλής του χριστιανικού οργανισμού Sabeel στην Ιερουσαλήμ.

Το Άγιο Φως πίσω από μπλόκα

Το αποκορύφωμα των εορτών, η τελετή του Αγίου Φωτός το Μεγάλο Σάββατο, πραγματοποιήθηκε με χιλιάδες πιστούς αποκλεισμένους από στρατιωτικά μπλόκα και φράχτες.

Η δικαιολογία για τα μέτρα είναι η «ασφάλεια». Όμως, πολλοί Χριστιανοί θεωρούν τα εμπόδια μέθοδο ελέγχου και προσπάθεια εξάλειψης της χριστιανικής παρουσίας από την Παλαιστίνη.

Παρά τον αποκλεισμό, την κατοχή, και τους κινδύνους, για πολλούς Παλαιστίνιους Χριστιανούς, το Πάσχα παραμένει πράξη αντίστασης.

«Η παρουσία μας εδώ είναι εθνική αποστολή και θρησκευτική υποχρέωση», λέει ο πολιτικός αναλυτής Ξαβιέ Αμπού Εΐντ.
«Το να προσεύχεσαι σήμερα στην Ιερουσαλήμ είναι πράξη επιβίωσης και πίστης».

Αυξάνονται οι επιθέσεις κατά Χριστιανών

Η καθημερινότητα για τους Χριστιανούς στην Ιερουσαλήμ γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη:

  • Ιερείς δέχονται φτυσίματα και επιθέσεις στους δρόμους.
  • Ναοί βεβηλώνονται ή υφίστανται εμπρησμούς.
  • Οι ισραηλινές αρχές δεν τιμωρούν συχνά τους δράστες.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, χαρακτήρισε το φτύσιμο σε Χριστιανούς «παλιά εβραϊκή παράδοση».

«Σου δίνει το μήνυμα ότι η πόλη δεν ανήκει σε όλες τις θρησκείες, αλλά μόνο στους Εβραίους», λέει ο π. Νίκων Γκολόβκο της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ