Ο Ρίσι Σούνακ είναι πρώην επενδυτικός τραπεζίτης και διαχειριστής hedge fund που έγινε πολιτικός και ο πρώτος μη λευκός, Ινδουιστής πρωθυπουργός της Βρετανίας. Έχει επικριθεί αρκετές φορές δε, για τις αποφάσεις και τις επιλογές του.
Ο Ρίσι Σούνακ είναι το πρόσωπο της ημέρας μετά την απόφασή του να ακυρώσει την τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον απόηχο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αποψη που δεν συμμερίζεται ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ο Σούνακ διορίστηκε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου τον Οκτώβριο του 2022 μετά από αρκετά χρόνια εργασίας στα οικονομικά και στη συνέχεια ως μέλος του Κοινοβουλίου του Συντηρητικού Κόμματος. Ο Ρίσι Σουνάκ έγινε ο πρώτος μη λευκός που ηγήθηκε της Βρετανίας σε ηλικία 42 ετών. Ο νυν πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι ο νεότερος που έχει αναλάβει τον ρόλο εδώ και πάνω από έναν αιώνα.
Όπως οι περισσότεροι πολιτικοί, ο Σουνάκ τιμάται από κάποιους και επικρίνεται έντονα από άλλους. Οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι η εμπειρία του στα οικονομικά τον καθιστά ιδανικό για να οδηγήσει τη Βρετανία σε μια από τις πιο δύσκολες οικονομικές στιγμές της. Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές λένε ότι ο Ρίσι Σούνακ είναι πολύ πλούσιος και δεν έχει επαφή με το εκλογικό σώμα και, με βάση κάποιες τεκμηριωμένες ενέργειες του παρελθόντος, υποστηρίζουν ότι είναι «παιδί της ανισότητας».
Τα μελανά σημεία του του Σούνακ
Η φήμη του Σουνάκ έχει αμαυρωθεί σε αρκετές προηγούμενες υποθέσεις στο παρελθόν. Μεταξύ άλλων, έχει κατηγορηθεί ως προδότης, άπληστος, μη πατριώτης, φοροφυγάς και παραβάτης του νόμου. Η μεταφορά τέτοιων συνειρμών δεν είναι ιδανική, ειδικά στον κόσμο της πολιτικής.
Φορολογικό «παράθυρο»
Μία από τις πιο επιζήμιες αποκαλύψεις ήταν ότι η σύζυγος του Σουνάκ χρησιμοποιούσε ένα παραθυράκι για να αποφύγει να πληρώσει φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο για το παγκόσμιο εισόδημά της. Η Murty, όπως επιβεβαιώθηκε, δεν κατέβαλε φόρους επί των διεθνών κερδών της με την εγγραφή της ως κάτοικος Ηνωμένου Βασιλείου (που φέρεται ως τόσο να μην κατοικεί). Αυτή η κίνηση φέρεται να της εξοικονομούσε εκατομμύρια φορολογικές απαλλαγές και οδήγησε σε δημόσια κατακραυγή.
Η Murty υποσχέθηκε να πληρώσει φόρους με έμβασμα, αλλά συνεχίζει να διατηρεί το καθεστώς της μη κατοικίας στη Βρετανία. Ως εκ τούτου, πληρώνει 30.000 λίρες ετησίως, τα οποία την προστατεύουν από βρετανικούς φόρους για τυχόν κέρδη από υπερπόντιες πηγές.
Πλούσιος ελιτιστής
Ο Σουνάκ είναι εξαιρετικά πλούσιος και είναι γνωστό ότι επιδεικνύει τον πλούτο του φορώντας ακριβά ρούχα. Αυτές οι παρατηρήσεις οδήγησαν ορισμένους να αναρωτηθούν εάν είναι εκτός επαφής με το μέσο εκλογικό σώμα.
Σε αυτό δεν βοήθησαν και προηγούμενα σχόλια που έκανε ο Ρίσι Σούνακ. Το 2007, ο Σουνάκ φαίνεται σε βίντεο να ισχυρίζεται ότι δεν έχει φίλους από την εργατική τάξη. «Συνελήφθη» επίσης από την κάμερα να λέει ότι έπαιρνε χρήματα που προορίζονταν για υποβαθμισμένες αστικές περιοχές και τα διοχέτευε σε πιο πλούσιες πόλεις.
Αντιπατριώτης
Οι άνθρωποι που ηγούνται χωρών γενικά υποτίθεται πως παρουσιάζονται ως πατριώτες και χαρούμενοι που ζουν εκεί. Ο Σουνάκ αποκαλύφθηκε ότι είχε πράσινη κάρτα για διαμονή στις ΗΠΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρέδωσε την πράσινη κάρτα του τον Οκτώβριο του 2021 πριν κάνει το πρώτο του ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες ως υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης.
Αγνοώντας τους νόμους περί lockdown
Τον Απρίλιο του 2022, στον τότε πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, τη σύζυγός του και τον Ρίσι Σουνάκ επιβλήθηκαν πρόστιμα από την αστυνομία επειδή συμμετείχαν σε πάρτι τον Ιούνιο του 2020, όταν η χώρα βρισκόταν σε lockdown λόγω του κορωνοϊού. Υπήρξαν εκκλήσεις προς τον Τζόνσον και τον Σουνάκ για παραίτηση κυρίως από βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ζήτησαν συγγνώμη αλλά απέρριψαν κάθε έκκληση να παραιτηθούν από τις θέσεις τους.
Άπιστος
Όταν ο Μπόρις Τζόνσον, δέχτηκε κριτική για τον ρόλο του στο σκάνδαλο «Partygate» του 2020 και άλλες γκάφες, ο Σουνάκ ήταν ένας από τους πολιτικούς που στράφηκαν εναντίον του, παρά το γεγονός ότι ο Τζόνσον τον είχε στηρίξει. Στη συνέχεια, μόλις ο Τζόνσον παραιτήθηκε, ο Σουνάκ έθεσε εαυτόν διαθέσιμο για διάδοχός του.
Το βιογραφικό του Ρίσι Σούνακ
Ο Σουνάκ γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον της Αγγλίας το 1980 από γονείς ινδικής καταγωγής. Η μητέρα και ο πατέρας του μετακόμισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ανατολική Αφρική τη δεκαετία του 1960. Γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν στη νότια Αγγλία. Το ζευγάρι έχει τρία παιδιά και ο Ρίσι είναι ο μεγαλύτερος.
Ο πατέρας του Σουνάκ ήταν γιατρός, ενώ η μητέρα του είχε το δικό της φαρμακείο. Ο Ρίσι Σούνακ είπε ότι ήταν οι δουλειές των γονιών του που του «γέννησαν» την επιθυμία να υπηρετήσει το κοινό.
Αφού τελείωσε στο διάσημο Winchester College, ένα ακριβό ιδιωτικό σχολείο, ο Ρίσι Σούνακ σπούδασε φιλοσοφία, πολιτική και οικονομία - μια δημοφιλής επιλογή μεταξύ των μελλοντικών πρωθυπουργών - στο Lincoln College της Οξφόρδης. Ενώ βρισκόταν εκεί, ο Σουνάκ έκανε πρακτική άσκηση στα κεντρικά γραφεία του Συντηρητικού Κόμματος και ήταν πρόεδρος της Εταιρείας Εμπορίας & Επενδύσεων της Οξφόρδης, η οποία διδάσκει στους φοιτητές για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις συναλλαγές.
Το πάθος του για επενδύσεις τον οδήγησε να εργαστεί ως αναλυτής στη Goldman Sachs, όπου έμεινε για τρία χρόνια μετά την αποφοίτησή του από την Οξφόρδη. Στη συνέχεια, κέρδισε την υποτροφία Fulbright για να συνεχίσει μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Ενώ βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του, Akshata Murthy.
Πριν από την ταχεία άνοδό του στην πολιτική, ο Σουνάκ εργαζόταν στον τομέα των οικονομικών για μια σειρά από εταιρείες κύρους. Αυτές οι εμπειρίες του έδωσαν μια σταθερή κατανόηση των επενδύσεων, της καινοτομίας και της διαχείρισης χρημάτων, κάτι που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στον ρόλο του ως πρωθυπουργού και βοήθησε στην ενίσχυση του τραπεζικού του υπολοίπου.
Η καριέρα του Σουνάκ στα οικονομικά και το μερίδιο της συζύγου του στην Infosys, τον έκαναν εξαιρετικά πλούσιο. Σύμφωνα με τους The Sunday Times, η συνολική περιουσία του ζευγαριού ήταν 529 εκατομμύρια λίρες τον Μάιο του 2023. Η καθαρή τους περιουσία μειώθηκε κατά περίπου 201 εκατομμύρια λίρες από 730 εκατομμύρια λίρες το 2022 λόγω μείωσης της αξίας της Infosys.
Αυτός ο πλούτος είναι και ευλογία και κατάρα. Από τη μια πλευρά, έριξε φως στα διαπιστευτήρια του Ρίσι Σούνακ ως υψηλού επιπέδου για να χειριστεί τα οικονομικά ενός έθνους. Από την άλλη πλευρά, οδήγησε σε κατηγορίες ότι δεν είναι σε θέση να συσχετιστεί με τη βάναυση κρίση του κόστους ζωής και τους οικονομικούς αγώνες που κατακλύζουν πολλούς ανθρώπους που ζουν στη χώρα.
Η υπερπλούσια κατάσταση του Σουνάκ του χάρισε τη φήμη ότι είναι καλός στη διαχείριση χρημάτων. Οδήγησε επίσης σε κατηγορίες ότι δεν έχει επαφή και ότι είναι ανίκανος να συσχετιστεί με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο μέρος του βρετανικού πληθυσμού.
H κληρονομιά του Σούνακ
Ο Σουνάκ άρχισε να εργάζεται για το Συντηρητικό Κόμμα το 2010 και ανέβηκε γρήγορα στις τάξεις. Το 2015, εξελέγη για να εκπροσωπήσει το Ρίτσμοντ, μια πόλη στο Γιορκσάιρ της Αγγλίας, στο Κοινοβούλιο, μια έδρα που συνεχίζει να κατέχει. Υπηρέτησε επίσης σε άλλες κυβερνητικές θέσεις πριν αναλάβει την πρωθυπουργία της Βρετανίας.
Ως υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Σουνάκ είχε επιφορτιστεί με την καθοδήγηση της οικονομίας της Βρετανίας μέσα στην γεμάτη προκλήσεις περίοδο του κορωνοϊού. Απάντησε δίνοντας βοήθεια δισεκατομμυρίων λιρών με τη μορφή επιδοτήσεων μισθών για τους εργαζόμενους, επιχειρηματικά δάνεια κ.λπ. Τα μέτρα αυτά είχαν τεράστιο κόστος, αλλά γενικά έτυχαν καλής αποδοχής.
Λίγο αργότερα, και μετά από μια προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθεια, επιλέχθηκε να αντικαταστήσει τη Λιζ Τρας ως πρωθυπουργό. Χρειάστηκαν μόλις επτά χρόνια για να ανέβει ο Σουνάκ από μέλος του Κοινοβουλίου στην ηγεσία της κυβέρνησης.
Ο Σουνάκ ήταν μέρος του στρατοπέδου του Brexit που ψήφισε υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.