Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με Μητσοτάκη- Ενοχλημένος ο Έλληνας πρωθυπουργός

Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με Μητσοτάκη- Ενοχλημένος ο Έλληνας πρωθυπουργός Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε πριν από λίγο την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το BBC έκανε λόγο για διπλωματική διαμάχη μεταξύ της βρετανικής και της ελληνικής κυβέρνησης για Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να συναντήσει τον Ρίσι Σούνακ στο Λονδίνο, αλλά η Ντάουνινγκ Στριτ ακύρωσε τη συνάντηση την τελευταία στιγμή. Εκπρόσωπος του Έλληνα πρωθυπουργού δήλωσε στο BBC ότι είναι «απογοητευμένος» που η συνάντηση ακυρώθηκε στο παρά πέντε» σημειώνει το BBC και προσθέτει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε δε, εναλλακτική συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Εκπρόσωπος Σούνακ: Κανένα πλάνο για αλλαγή στα σχέδια αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο Ρίσι Σούνακ δεν έχει «κανένα πλάνο» ώστε να διευκολύνει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, δήλωσε ο εκπρόσωπός του σήμερα, λίγο πριν ακυρωθεί η προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την Κυριακή ότι θα πιέσει για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη συνάντηση με τον Σούνακ στο Λονδίνο, ωστόσο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Σούνακ ήταν «απόλυτος» στην άποψή του ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν «σημαντικό πλεονέκτημα» για τη Βρετανία, η οποία «προστατεύει» τους θησαυρούς «για γενιές».

«Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός έχει καταγράψει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους εκείνης της εποχής», είπε.

«Νομικά, είναι ιδιοκτησία των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου. Υποστηρίζουμε πλήρως αυτή τη θέση -- πράγματι ο Νόμος του Βρετανικού Μουσείου απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του μουσείου. Δεν έχουμε πλάνα για να αλλάξουμε τη νομοθεσία», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «ο κόσμος έρχεται τακτικά στη Βρετανία για να δει τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Σε συνέντευξή του την Κυριακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρομοίασε τη συλλογή από τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό μουσείο με τον πίνακα της Μόνα Λίζα.

Η Αθήνα ασκούσε πιέσεις στο Λονδίνο για μια συμφωνία που θα επέστρεφε τα Γλυπτά στο πλαίσιο κάποιου είδους δανείου, είπε στο BBC. Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απέκλεισε το ενδεχόμενο μόνιμης επιστροφής, αφού τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Βρετανικό Μουσείο ήταν κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για την επιστροφή τους με δανεισμό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι θα θέσει επίσης το θέμα στον ηγέτη της βρετανικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ. Σημειώνεται δε, ότι η συλλογή 2.500 ετών εκτίθεται στο μουσείο του Λονδίνου από το 1817.

Με πληροφορείς του AFP/ΕΡΤ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Πολιτική / Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτημα για αν εξετάζεται σοβαρά η υπόθεση των Τεμπών
LIFO NEWSROOM
«Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

LiFO politics / «Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

«Συστημικά κόμματα, που έχουν κυβερνήσει τη χώρα, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν το αντισυστημικό ακροατήριο, θολώνουν τη γραμμή τους και παθαίνουν ζημιά» αναφέρει στην Βασιλική Σιούτη ο διευθυντής της εταιρείας Δημοσκοπήσεων Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της κυρίας Κανέλλη, κατηγορώντας την για συκοφαντικά ψεύδη και επίθεση με σκοπό να αποδυναμώσει την πολιτική της δράση
LIFO NEWSROOM
Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

Πολιτική / Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο και υπό όρους», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας
LIFO NEWSROOM
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Πολιτική / Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, προβλέπεται επιδότηση έως 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η θέσπιση κοινού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, τιμολογιακής πολιτικής και σχεδίων ασφάλειας τροφοδοσίας νερού
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Πολιτική / Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών ( ΟΣΥ ) στον 'Αγιο Ιωάννη Ρέντη όπου στεγάζονται καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου
LIFO NEWSROOM