Είναι μονοζυγωτικοί δίδυμοι. Ο ένας έγινε vegan, ο άλλος συνέχισε την παμφαγία. Σε οχτώ εβδομάδες, οι ερευνητές κατέγραψαν κάποιες σημαντικές διαφορές.
Στη συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, συμμετείχαν 22 ζευγάρια μονοζυγωτικών διδύμων. Για οχτώ εβδομάδες, ο ένας από κάθε ζευγάρι ακολούθησε vegan διατροφή.
«Υπήρξε μείωση 10-15% της LDL χοληστερίνης (η λεγόμενη κακή χοληστερίνη), 25% της ινσουλίνης και 3% μείωση του βάρους», είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Κρίστοφερ Γκάρντνερ, αναφερόμενος στα αποτελέσματα εκείνων που ακολούθησαν vegan διατροφή.
Τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες, οι ερευνητές έδιναν στους μετέχοντες στην έρευνα όλα τα γεύματα, προκειμένου να γνωρίζουν τι τροφές θα έπρεπε να καταναλώνουν. Για το δεύτερο μισό της έρευνας, τους ζητήθηκε να ετοιμάζουν οι ίδιοι τα γεύματα και τα σνακ τους.
Ο Κρίστοφερ Γκάρντνερ, καθηγητής στο Στάνφορντ, εξήγησε πως τόσο εκείνοι που έκαναν vegan διατροφή όσο και τα αδέλφια τους που συνέχισαν να τρώνε κρέας και ζωικά προϊόντα, ακολούθησαν ένα υγιεινό διαιτολόγιο.
Για παράδειγμα, σημείωσε πως όσοι συνέχισαν την παμφαγία, έτρωγαν περισσότερα λαχανικά, λιγότερη ζάχαρη και περισσότερα σιτηρά ολικής άλεσης από ό,τι συνήθως. Επίσης, έτρωγαν καλής ποιότητας κρέας. «Οπότε, έκαναν κάποιες βελτιώσεις στη διατροφή τους», επεσήμανε ο Γκάρντνερ.
Οι μετέχοντες στην έρευνα υποβλήθηκαν σε εξετάσεις όταν ξεκίνησε αυτή, την τέταρτη εβδομάδα και την όγδοη. Αυτές έδειξαν πως εκείνοι που ακολούθησαν vegan διατροφή είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης LDL, καλύτερα επίπεδα σακχάρου και μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Επίσης, η βιολογική ηλικία τους ήταν καλύτερη, δεδομένα τα οποία θα παρουσιαστούν στο μέλλον.
Πάντως, οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να γίνουν vegan για να επωφεληθούν από τα συμπεράσματα της έρευνας, σημείωσε ο Γκάρντνερ. Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και των ζωικών προϊόντων μπορεί να γίνει σταδιακά, κατέληξε.
Με πληροφορίες από CNN